CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Eseuri >  

Mâna şi mintea
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La început a fost … (asta ca să încep într-un registru deja bine cementat în conştiinţa umană) … mâna … folosită ca şi instrument pentru depunerea activităţilor zilnice. Ele erau legate în mod deosebit de activităţile de supravieţuire, de socializare şi bineînţeles de înmulţire. Pare rezonabil să considerăm faptul că la acea dată mintea era doar un instrument pasiv ce avea să se dezvolte pe baza acumulărilor de experienţe oferite şi de activităţile mâinilor. Putem afirma dincolo de orice eroare că aceasta a fost perioada de copilărie a minţii, corespunzătoare unor acumulări continue şi constante de informaţii, urmate de o selecţie şi apoi de repetare a lor. 
  
Astfel, activităţile mâinilor deveneau informaţii ce erau stocate şi transmise generaţiilor viitoare. 
  
Pe baza celor acumulate folosindu-le drept termen de comparaţie activităţile depuse de mâini au început să dobândească dexterităţi prin eliminarea timpilor morţi. Astfel, munca depusă de mâini a născut o diferenţiere între indivizii aceluiaşi grup de apartenenţă. S-a născut astfel specializarea, respectiv meşteşugul şi odată cu ele un soi de clasificare socială corespunzătoare fiecărui tip de meşeteşug. Au aparut vânătorii, pescarii, agricultorii, crescătorii de animale şi astfel încet, încet societatea începea să se strecoare în colectivităţile umane. 
  
„All the powers in the universe are already ours. It is we who have put our hands before our eyes and cry that it is dark” - Swami Vivekananda 
  
Această perioadă poate fi privită ca o perioadă de naivitate socială prin aceea că munca depusă de mâini indiferent de specializarea lor era într-o oarecare măsură echilibrată între indivizii unei colectivităţi. Această felie de istorie în schimb nu a rezistat mult pentru că inevitabil s-a strecurat între oameni principiul minimei acţiuni. Interesul, nevoia, dorinţa a născut în omul cu mai multe conexiuni neuronale, un soi de lene ce trebuia contrabalansată prin dexteritatea minţii, munca minţii. 
  
Aceasta a fost piatra de temelie a societăţii în care trăim astăzi. O lume în care nu doar mâinile ştiu a munci ci şi mintea. Ea este capabilă să găsească metode de manipulare, de coordonare, de conducere, de convingere, de motivare a altora de a pune mâna să lucreze mereu alţii. Poate că mintea a exploatat faptul că nu putem fi cu toţii la fel. Cert este că ea născut o lume ciudată în care a lucra cu mâna nu-i aşa, este jignitor. 
  
A se lucra cu mintea este ceea ce toată lumea doreşte sa obţină. Dorinţe exprimate de genul aş vrea să devin: olar, sculptor, pictor, fierar, potcovar, să sap şanţuri, gunoier, brancadier, fierar betonist, lucrător la carieră de piatră, poştaş, curier, vânzător, casier, debarasator, pantofar, geamgiu şi exemplele pot continua numai sunt astăzi ţeluri în viaţă ci meserii ce se fac vrând nevrând de către cei ce numai au alternative. 
  
Astăzi toată lumea doreşte să devină vedetă, o personalitate, o persoană plină de bani, un politician, director nu contează la ce firmă sau fundaţie, notar neaparat în mediu urban şi nu rural, avocat la o casă de avocatură, economist sau contabil expert şi alte astfel de meserii ce par a nu apela la mâini pentru a căştiga acel salar ce îi va conferi statutul de om liber să chetuiască dupa pofta inimii. 
  
A lucra cu mâna a devenit o practică degrandantă. Am ajuns să plătim pe alţii a ne face curat în propria noastră locuinţă. Stau şi mă întreb oare pe când vom plăti pe alţii să ne trăiască propria noastră viaţă. 
  
Ne-am ridicat ca şi specie prin ale noastre mâini şi am ajuns la stadiul de a ni le renega, de a le ierarhiza la nivel minimalist şi de a le percepe ca fiind umilitoare folosinţa lor. Astfel mâna şi mintea devin din ce în ce mai îndepartate clasificându-se una pe alta şi ierarhizându-se într-o competiţie în care indiferent cine câştigă tot omul pierde. 
  
Romanii aveau rădăcini aproape comune pentru ele “Manus et Mens” în timp ce astăzi una se târeşte prin iad şi cealaltă se destrăbălează prin rai. Utilizarea minţii a devenit obiectivul fiecărei generaţii, iar cei ce ajung finalmente să îşi folosească doar mâinile pentru a putea supravieţui social în traiul de zi cu zi sunt văzuţi ca fiind rebuturile societăţii, ca fiind cei ce nu au reuşit în viaţă. 
  
Kabir a fost intrebat “maestre de ce mai ţeşi ?” el fiind priceput la războiul de ţesut, “la vărsta ta numai trebuie să lucrezi” el fiind la aceea dată în etate. Răspunsul său ar trebui să ne trezească din letargia obişnuinţei de a mai repeta greşeli ale trecutului “cum aş putea să mă opresc din a-L îmbraca pe Domnul meu ?” 
  
Referinţă Bibliografică:
Mâna şi mintea / Borchin Ovidiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1672, Anul V, 30 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Borchin Ovidiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Borchin Ovidiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!