CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Olivia Dumitru         Ediţia nr. 2128 din 28 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Punctul de rasucire, Reflectii - Jocurile Foamei (4)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Intr-un regim totalitar, toti merg in aceeasi directie. Pentru ca schimbarea sa vina, e nevoie de un punct de rasucire: oameni cu o viziune diferita, care nu clintesc de langa dreptate si reusesc sa propage in inimi speranta si sete de inocenta. Fara aceste elemente, ar fi existat vreodata o Rezistenta franceza, un sabotaj al Auschwitz-ului?  
  
Pentru cine nu a citit trilogia „Jocurile foamei”, un scurt rezumat:  
  
Actiunea se petrece in viitor, e fictiva; lumea(Panem) e impartita in 12 districte, conduse de Capitoliu; fiecare district are un rol economic precis (hrana, carbune, armata, tehnologie etc); cu 70 de ani in urma fusese o revolta, inabusita; metode de a tine sub control lumea: foame, armata si niste jocuri anuale televizate la care participau cate un baiat si cate o fata din fiecare district, numele e tras la sorti pentru copiii intre 12-18 ani. Se inventeaza diverse locatii (desert, jungla, mare etc), se controleaza conditiile atmosferice, un adevarat reality-show. Copiii trebuie sa se omoare intre ei, unul singur invinge si tot anul districtul lui are mai multa hrana. Iar site-ul devine locatie turistica, parc de amuzament. Ei, ce-i asa de dificil? Pentru un om moral e suficient sa refuze sa actioneze, te duci, te lasi omorat si gata problema morala. Lucrurile nu sunt atat de simple: daca nu faci spectacol, daca esti pasiv si nu distrezi publicul Capitoliului, si nu ingrozesti districtele supuse – parinti obligati sa-si vada copiii devenind criminali sau fiind ucisi, ei bine, atunci toate persoanele dragi tie vor fi executate. Orice ai face, cineva tot trebuie sa moara: sau colegii de joc, sau persoanele pe care le indragesti. Pentru a cui moarte sa fii responsabil? Chiar daca alegi sa fii pasiv, nu poti muri linistit. Alegerile tale vor provoca moartea cuiva. In acest context, poate un om sa ramana OM? Poti afirma ca nu esti o jucarie, poti gasi o cale prin care sa faci binele si nu raul, poti pune oare o oglinda in fata auditoriului care se distreaza? Gata rezumatul.  
Personaje:  
Katniss – 17 ani, se ofera tribut in locul sorei ei de 12 ani; vaneaza in padure de 5 ani, impreuna cu Gale; tatal mort; locatie: Filon , minerit.  
Prim – 12 ani, sora lui K, iubeste animalele, invata sa vindece oamenii.  
Gale - partener de vanatoare, frumos, puternic; tatal mort; locatie: Filon , minerit; promite sa aduca mancare familiei lui Katniss.  
Peeta – fiu de brutar; linistit, o admira pe K de mic; locatie:oras.  
Presedintele Snow – in exercitiu, stapaneste prin teroare; locatie: Capitoliul.  
Coin – presedinta districtului 13, ascuns, care organizeaza preluarea puterii si instaurarea unui nou regim, eliminand teroarea.  
  
In vol.1 Peeta si K pleaca spre „Jocurile Foamei”, simuleaza o pereche, determina auditoriul sa lase in viata 2 invingatori. In vol.2 se organizeaza jubileul de 70 ani si sunt selectionati participanti numai dintre fostii invingatori, ajung iar in arena dar se incearca o oprire a lor, districtul 13 ii rapeste. In vol.3 districtul 13 conduce eliberarea. Cum va arata aceasta eliberare?  
K este lider al luptei; ca sa fie eliminata de pe scena politica, Coin ii trimite sora, pe Prim, in prima linie. Ca sa omoare tot ce iubeste K.  
  
Peeta si Gale si-ar dori sa fie alesi de K ca iubit al ei. Iar Gale spune:  
„Il va alege pe acela fara de care nu va putea trai”  
  
Cand inocenta e distrusa (Prim), pentru ce sa mai traiesti in lume?  
Pentru o alta inocenta (Peeta).  
  
Prim a fost distrusa constient, fara scupule, cu intentie, cu rautate si inutil.  
-constient: presedinta Coin a dat aprobare speciala ca o fata de 13 ani, Prim, sa plece pe front  
-fara scupule: nu, nu e corect, dar din ratiuni politice trebuie facut  
-cu rautate: scopul era sa o distruga pe K, caci doar pentru Prim plecase K la lupta, sa o apere  
-inutil: K a supravietuit, exista Peeta (inocenta), exista dreptate (Coin ucisa), exista schimbare (dispar Jocurile Foamei), exista viitor (casatorie si copii).  
  
Prim reprezenta inocenta intr-o lume urata: nu doar tanara, ci plina de bunatate, se extazia la vederea unui animal (capra, pisoiul), nu pregeta sa munceasca pentru a face un bine oamenilor raniti, infometati, bombardati. Prim intampina cutitul pregatit sa o sacrifice in cea mai buna tinuta a ei, fara sa urasca sistemul din Panem, presedintele sadic Snow, parintii care au adus-o pe lume, nedreptatea destinului de a fi trasa la sorti din prima incercare. Prim isi accepta soarta fara sa invinuiasca pe nimeni, fara sa se planga, fara sa-si intristeze mama si sora mai mare. Prim este un om neingenuncheat de sistem, un suflet curat, optimist, bun.  
  
K reprezinta revolta fata de o lume urata: bunatatea si inocenta ei, blandetea si increderea in oameni au zburat odata cu jupuirea primului animal ucis de ea pentru ca familia ei sa supravietuiasca. Prim are luxul de a mangaia un motan pentru ca ea a acceptat sa ucida, sa jupoie, sa vanda la contrabanda animalele din padure. Prim si mama pot intretine un mini-spital acasa pentru ca ea sare gardul de sarma ghimpata si culege plantele medicinale necesare si face troc cu vanatul pentru carbuni, fase, dezinfectant etc. K calca legea districtului 12 si isi calca in picioare sensibilitatea, mila fata de animalele vanate, K alege sa intre in arena pentru ca Prim, inocenta, sa mai existe pe acest pamant.  
  
Daca Prim nu mai e, ucisa chiar de eliberatoarea Coin, pentru ce sa mai traiasca K, cu constiinta impovarata de atata violenta, cu cosmaruri frecvente, cu trupul ciopartit, cu speranta intr-o lume pasnica ... naruita? Regimul lui Snow tinea oamenii sub teroare cu „Jocurile Foamei”, menite sa le reaminteasca ca revolta fata de guvern le va ucide copiii, ca Snow are puterea suprema si alta sansa de supravietuire nu exista. O fi nedrept, dar e pedeapsa data de presedinte pentru revolta. Regimul lui Coin: asigura supravietuirea tuturor in districtul 13, fabrica arme si uneste prin media celelalte districte, infrange Capitoliul si ... te asteptai sa dai de un respect aratat omului. Cand colo, Coin vrea sa perpetueze „Jocurile Foamei”, de data aceasta cu copiii din Capitoliu.  
Principiul ramane acelasi: invinsii nu sunt oameni, sunt pioni intr-un joc. Fiinte nevinovate sunt batjocorite, copii pusi sa se ucida intre ei.  
  
Si supravietuitorii, invingatorii – transformati in sadici care se distreaza urmarind monstruozitatea jocurilor. Nimic nu s-a schimbat. Sacrificiul atator oameni a fost inutil. Tot „Jocurile Foamei”, victime si calai. O realitate urata, urata, urata. O lupta inutila, moartea lui Prim inutila, moartea lui Rue inutila: moartea inocentei.  
  
Si dincolo de toate, exista Peeta: cel care nu facea scheme ca sa prinda victime in capcana, cel care aducea un omagiu lui Rue, cel care a tintit din prima ocrotirea vietii lui K, pe cand ea era suspicioasa si se pregatea sa se apere de lovitura lui mortala. Peeta, cel care isi accepta pierderea dar nu calca inocenta / dreptatea in picioare. Peeta, cel care este acolo sa-i linisteasca cosmarul de noapte, cel care ii lasa toata libertatea de a fi cu Gale, cel care nu considera esentiala supravietuirea, ci vietuirea conform unor principii de dreptate, onoare, respect. Cel care a decis ca in „Jocurile Foamei” va juca dupa regulile lui, de OM adevarat, nu de fiara. El, un tribut neinsemnat, nu va fi transformat de presedintele Snow intr-o fiara. Cu fiecare actiune a sa, televizata in toata tara, Peeta a aratat ca mai presus de circumstante sta decizia omului de a fi OM. A pus astfel o oglinda in fata publicului care se distra la reality-show. Daca esti trimis sa dai in cap pentru mancare, poti sa nu o faci. Daca esti trimis sa-ti executi iubita, poti sa o ocrotesti. Daca te aleg drept camarad cei puternici, poti sa-i inseli. Si poti sa aduci un omagiu celei mai slabe verigi, celei mai gingase fiinte de moartea careia s-au distrat oamenii Capitoliului: Rue. Poti oricand sa joci dupa regulile tale.  
  
Violenta o fi atotputernica pe pamant, poate parjoli, poate distruge.  
  
Dar nu are nicio putere daca alegi sa pierzi tot, mai putin inocenta.  
  
PS  
„Cândva, în Brăila erau 11.000 de evrei şi opt sinagogi. Acum mai suntem vreo 70 de evrei şi avem o singură sinagogă. Deşi nu a existat antisemitism aici, evreii au plecat, majoritatea, în Israel. Doamna Irina Berenstein a suferit foarte mult, şi-şi aminteşte de trecut, în fiecare an, cu durere în suflet, de Ziua Holocaustului. În Cimitirul Evreiesc avem îngropate bucăţi de săpun făcut din evreii ucişi în lagăr", a spus David Iancu Segal, preşedintele Comunităţii Evreilor din Brăila.  
 
Indifirent de motivatie ( complot secret al evreilor de a stapani lumea, vina de a-L fi tradat pe Isus, caracter urat, educatie intelectuala, ca sunt lenesi si nu vor sa dea cu sapa, inventatori ai sistemului bancar mondial si cauza a saracirii unor popoare), asa ceva NU AR TREBUI SA EXISTE.  
Realitatea depaseste cu mult fictiunea trilogiei "Jocurile Foamei". Ne pune in fata o oglinda, cine suntem noi? Oameni sau monstri extraterestri? Omul trebuie sa invete un minim de bun-simt: orice om are dreptul la viata, respect, demnitate. Daca e sa-l pedepsesti, fa-o pentru ceva ce a executat el. Responsabililtatea e pentru actiunile tale. Altfel, vom trai fericiti in familie, vom avea albume cu aniversari, prieteni, respect, bani si orase de renume. Dar, priviti in ansamblu: care sunt faptele mele? Chiar daca ai ordin de exterminare a unui popor, poti sa nu o faci - cu orice pret. De ce sa devii tu criminal? Si cu atat mai mult, cum sa mai dormi noaptea? Cum sa-ti serbezi zilele de nastere ale copiilor tai?  
Tu poti ignora durerea pe care ai semanat-o, dar realitatea nu o poti desfiinta: undeva, in lume, exista cineva care se intreaba si dupa zeci de ani, cum de exista asa MONSTRI ca tine?! Vor duce cu ei in mormant durerea de a te fi intalnit, de a fi privit iadul in mod direct.  
Vindecarea vine de la oameni ca Peeta, care nu fac raul orice ar fi, care respecta omul pentru ca e OM.  
 
Si inca ceva: niciun om nu este Dumnezeu pe pamant. Nu delira filosofic sau religios. Ramai OM, decent si lasa-l si pe altul sa mai traiasca pe langa tine.  
Exemplu: cu aceeasi Biblie si in aceeasi confesiune (iezuita) au existat 2 categorii de oameni.  
Unii te ardeau si te torturau ca sa iti salveze sufletul.  
Altii faceau spitale si scoli in misiuni straine (SUA).  
Toti vor sa salveze suflete.  
Diferenta este in inima, intelect, constiinta. Poti fi inger sau demon.  
Ramai dar, la umilinta si bun-simt.  
Ca daca incepi cu tortura, fii SIGUR ca esti pe cai gresite.  
Referinţă Bibliografică:
Punctul de rasucire, Reflectii - Jocurile Foamei (4) / Olivia Dumitru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2128, Anul VI, 28 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Olivia Dumitru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Olivia Dumitru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!