CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  

RĂMAS BUN POETULUI MIHAI LUPU - RUGINOASA, IAȘI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astăzi este o zi foarte tristă. Este o zi în care am aflat cu multă durere și multe regrete despre decesul unui om pe care l-am respectat și prețuit foarte mult, dar nu i-am acordat suficient timp. Nu îmi voi căuta scuze, sunt nenumărate și nu mai contează dacă pentru mine au fost obiective, dar mă doare faptul că așa cum se întâmplă de obicei, abia atunci când oamenii dispar, realizăm că oamenii sunt trecători prin viață, sunt clipe unice care nu se mai întorc și regretăm că nu am avut mai mult timp pentru ei.  
Așa a fost prietenul și poetul Mihai Lupu de la Ruginoasa. O clipă într-o viață, un munte de modestie și blândețe, un cântec de liră ce răsuna cald și mângâietor în sufletele cititorilor însetați de poezie.  
Poate nu întâmplător sau cine știe?! cum „nimic nu este întâmplător în această viață” înainte ca Mihai Lupu să-și fi susținut cuvântul cu ocazia Dublei lansări de carte de la Muzeul Unirii – Iași, 2017, Volumul „Vibrațiile sufletului în Rondel” – Olguța Luncașu Trifan și Romanul „Dragoste și Frământări” – Marian Malciu, prietena și actrița Ina Paladi a susținut un recital de poezie, din volumul meu, la acea vreme dedicându-l dispariției marii actrițe Stela Popescu.  
Astăzi, când am aflat vestea că poetul Mihai Lupu ne-a părăsit, am căutat imediat filmarea Lansării pe youtube. Simțeam nevoia să-l văd, să-l aud, poate că doream să-mi demonstrez contrariul a ceea ce am citit pe internet. Poate a fost o părere, un vis urât...  
Ei bine, până să ajung la minutul în care începea domnia sa să vorbească, am văzut-o pe Ina Paladi, îmbrăcată în negru, recitând cu o emoție ce-ți tăia respirația, într-o liniște absolut covârșitoare, următoarele versuri din volumul menționat mai sus:  
 
Rondelul împăcării  
 
Nu este timp de ceartă și de ură,  
Nu-i timp să năruim ce au clădit.  
Apune viaţa, se transformă-n zgură  
Uitând să ne-ntrebăm unde-am greşit.  
 
Azi doborâm doar cu o lovitură  
Sudoarea alor noştri, ce-au trudit…  
Nu este timp de ceartă și de ură,  
Nu-i timp să năruim ce au clădit…  
 
Atâta pizmă, grea încărcătură,  
Cuvinte dure câte s-au rostit...  
Pe toţi, la fel părinţii ne-au dorit  
Crescându-ne cu pâinea de la gură.  
 
Nu este timp de ceartă si de ură...  
 
Rondelul clipei de taină  
 
E clipa, Doamne, pentru om,  
O punte-a vieţii înspre moarte  
Sau frunza ce-a căzut din pom,  
Bătaia vântului s-o poarte?  
 
De-ar fi păzită de un gnom  
Ori ferecată-n foi de carte,  
E clipa, Doamne, pentru om,  
O punte-a vieţii înspre moarte?  
 
De rege eşti ori majordom,  
Din bobul de credinţă-mparte  
Şi înmulţeşte-o-n gând aparte,  
Fir de nisip pe vârf de dom!  
 
E clipa, Doamne, pentru om?...  
 
Rondelul lirei  
 
Cântecul lirei, astăzi, a tăcut.  
O candelă-ntreruptă-n iarnă,  
Ce pâlpâie firav, cu glasul mut  
Dureri ascunse să îşi cearnă.  
 
O adiere blândă din trecut  
Făcu tăcerile s-aştearnă.  
Cântecul lirei, astăzi, a tăcut,  
E candelă-ntreruptă-n iarnă.  
 
Azi, ea se transformă-n fulg de lut,  
Suflarea-i grea zboară sub lucarnă,  
Tot universul se răstoarnă,  
Căci candelă s-aprindă n-a putut…  
 
Cântecul lirei, astăzi, a tăcut.  
 
M-au trecut fiori de gheață când am făcut asocierea. Parcă se oprise timpul în loc. Parcă nu au trecut trei ani, ci doar o clipă. Parcă aceste versuri fuseseră scrise special pentru Mihai Lupu... astăzi și nu cu trei ani și ceva în urmă...  
Din nefericire, nu ne-am grăbit suficient pentru a-i putea îndeplini dorința exprimată atunci de a apuca să mai vină la o lansare a unei cărți a mea sau a domnului Malciu Marian...  
Cântecul lirei a tăcut aici, dar merge să-și cânte veșnic versul acolo unde fiecare are timp de fiecare, acolo unde toți sunt la fel și cântă pe o singură voce - plăcută Domnului. Acolo „unde nu este durere nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.” Sunt sigură că va fi îndrăgit și ocrotit!  
Dumnezeu să te ierte, să te primească, să te odihnească și să-ți dea mântuirea, Mihai Lupu!  
Iartă-mă și pe mine, prieten drag! Iartă-ne pe toți!  
Poate ne vom reîntâlni, cândva... să recităm rondeluri!  
 
Condoleanțe familiei și Dumnezeu să vă dea putere multă pentru a trece peste această dureroasă despărțire!  
 
Olguța Luncașu Trifan  
Ianuarie, 6, 2020  
Iași  
P.S.  
 
Cine dorește să vizioneze momentul despre care am făcut vorbire și să-l mai vadă pe Poetul Mihai Lupu așa cum era, o poate face în acest link, https://youtu.be/sMD-ZLkB_D4 de la min. 57 la 1:05:40.  
 
Nu am știut cum să extrag doar acel fragment, dar clipul de mai jos va porni de la minutul 57.  
Foto: Constantin Chirilă -Iași  
 
 
  
Referinţă Bibliografică:
RĂMAS BUN POETULUI MIHAI LUPU - RUGINOASA, IAȘI / Olguţa Luncașu Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3293, Anul X, 06 ianuarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Olguţa Luncașu Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Olguţa Luncașu Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!