CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Oglindă a vremurilor în care trăim
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu mă voi erija în postura unui critic literar punând la zid autorul sau încercând să-i justific opera. Cu atât mai puțin mă voi transforma într-un analist al temelor alese, autorul desăvârșindu-și foarte bine ideile în fiecare lucrare, rămânând de datoria fiecărui cititor în parte să le disece conținutul, să privească în oglinda vremurilor și să-i analizeze reflexiile. 
  
Schițe și reportaje – își intitulează autorul volumul de față – Oare greșește?! Unii ar spune „Da!”, alții „Ba!”, spună fiecare ce-o vrea, zic eu! Esența rămâne consemnată între aceste coperți pentru generaţiile viitoare, care vor citi despre oamenii şi obiceiurile lor... din aceste vremuri și, care spre deosebire de generația noastră și cele anterioare, nu vor repeta istoria la nesfârșit..., ci vor trage învățăminte. 
  
Atent observator al timpului și al timpurilor, al societății în ansamblul ei, Marian MALCIU, asemenea unui creator de oglinzi, construiește din „materialul clientului” acea oglindă în care mulți s-ar teme să se privească sau dacă ar avea îndrăzneala să arunce o privire, cu siguranță și-ar renega propriul chip. 
  
Autorul asigură cursivitate textului, dar nu neglijează ornamentarea artistică, filigramând cu atenție fiecare „piesă” cu elemente decorative precum umorul negru, ironic şi insinuant, ba chiar direct îndreptat spre personaje ale unei societăţi pestriţe actuale ori a unor ţinte stereotipe, conturând cu succes un demers caustic, ce dovedeşte o retorică strategică în care degradarea şi decăderea umană sunt prezentate zeflemitor, satiric. 
  
Astfel, creează personaje, tipologii umane pe care le potențează cu naturalețe din punct de vedere al profilului psihologic, educaţional şi social, prin vocea lor pătrunzând în exténso imaginea societăţii în care aceştia, noi toţi, suntem parte integrantă şi de a cărei soartă suntem responsabili prin participare directă ori printr-o amorţeală în stare latentă. 
  
Evidențierea unor tare de caracter și comportament, a unor exprimări agramate, a lipsei de maniere și folosirea unor expresii mai puţin elevate, sunt ingrediente ale unor schiţe reuşite. Le vom identifica pe rând parcurgând lucrările cuprinse în acest volum. 
  
Pe de altă parte, relatările secvențiale ale unor știri de actualitate presărate cu elemente de satiră care frizează cu absurdul, viziune artistică și mesaj estetic ori dimpotrivă cele relatate „implicat”, autorul făcând mențiuni despre caracterul eronat ocazionat de Ziua Păcălelilor. Cu elemente de dialog, narațiune, descrieri ori prin simple relatări, cert este că autorul se pliază pe cerințele unor reportaje cu caracter literar. 
  
Nu voi exemplifica, spațiul fiindu-mi limitat, ci las plăcerea cititorului să descopere integral și să concluzioneze prin propria rațiune, fără a-l influența în vreun fel, dar voi adăuga doar atât: Avem în față o carte care merită citită, dar foarte important, avem în față o carte care trebuie păstrată cu sfințenie și înmânată generațiilor viitoare, alături de cele ale lui I.L. Caragiale, Geo Bogza și alții, deoarece are încrustate în interiorul ei secvențiale pagini de istorie. 
  
Sper doar să nu fie la fel de dezamăgite ca noi în ceea ce priveşte evoluţia, făcând comparaţie cu timpurile în care vor trăi! 
  
Am pătruns cu emoție și interes într-un labirint de optsprezece oglinzi. Parcurgându-le am trecut de la o stare la alta: frustrare, amuzament ori zâmbet amar, neputință și tristețea realității izbitoare a unor adevăruri fruste. 
  
Imaginea dintr-o oglindă exterioară a societății, reflectându-i cu fidelitate interiorul măcinat de o boală cronică. 
  
Olguța Luncașu Trifan 
  
Referinţă Bibliografică:
Oglindă a vremurilor în care trăim / Olguţa Luncașu Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2904, Anul VIII, 13 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Olguţa Luncașu Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Olguţa Luncașu Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!