CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Constiinta >  

Sentimentul Autentic și Compromisul Comercial
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De fiecare dată când am ocazia să ascult melodiile anilor ’80, retrăiesc impresiile și sentimentele adolescenței. Niciodată nu voi uita profunzimea emoțiilor specifice acelei vârste, când totul devenea posibil și lumea mi se părea mică pentru mulțimea visurilor mele. Deși timpul a adăugat strat după strat de amintiri peste acea perioadă interesantă a vieții, puterea unui simplu ritm din acele frumoase melodii și farmecul versurilor asociate au fost de ajuns să-mi trezească vibrații lăuntrice pe care le-am trăit ca un fior ce preceda invariabil sentimentul extraordinar al dăruirii prin iubire. Exprimarea acestei trăiri nu trebuie să se stingă vreodată, fiindcă aceasta definește profunzimea naturii umane și dovedesc unicitatea fiecărui om. 
  
Ca orice altă trăsătură de caracter, dăruirea de sine trebuie să fie constant cultivată și dezvoltată. Dar îmi vei spune că viața zilnică și ritmul alert al unei societăți obsedate de acumulare și câștig material nu au cum să îți permită să manifești astfel de sentimente. La urma urmei, trebuie să supraviețuim cu toții, nu-i așa? Iar compromisul și abandonul sunt obligatorii pentru succes, corect? Este așa și totuși nu, fiindcă iubirea reprezintă etapa primă și ultimă în dezvoltarea naturii umane iar „a vinde” acest ideal sacru pentru „arginții” care fură inima, reprezintă un act de sinucidere interioară pe care conștiința ta niciodată nu va fi în stare să o accepte, indiferent de justificări. 
  
Poate există scuze pentru a fi ateu, dar nu există justificare pentru a fi fără inimă, lipsit de sensibilitate interioară și incapabil de a înțelege ce simte cel de lângă tine. Poate anumite trăsături nefericite de caracter ți-au fost sădite de alții printr-o educație deficitară la capitolul iubirii de oameni. Dar nimic nu îți va da dreptate pentru faptul că nu ai smuls aceste buruieni otrăvite din inima ta și le-ai lăsat să crească în voie sub spectrul violenței. 
  
Revenind la anotimpul primelor iubiri ale adolescenței, rămân surprins de transformarea dramatică a tânărului sau tinerei vibrând de o iubire sinceră și autentică în adultul pragmatic de mai târziu, care a înțeles că totul se rezumă la bani și avantaje, iar iubirea transformată într-un joc sexual reprezintă de fapt o marfă pusă la bătaie ca articol cu valoare materială în economia de piață a lumii. Această alchimie ciudată a sentimentelor abandonate pentru câștig, reprezintă blestemul fundamental al unei condiții umane supuse nefericirii prin alegerile greșite, dar repetate, ale fiecăruia dintre noi. 
  
Uneori această transformare se petrece de la sine. Alteori părinții și anturajul dau o serioasă „mână de ajutor” în a te descotorosi de o relație pe care ei o consideră că nu mai este pentru tine, fiindcă oricum, țintești mai sus. Iar sărmana ființă căreia i-ai declarat o iubire sinceră și care ți-a împărtășit din tot sufletul trăirile ei, este aruncată la categoria „obiectelor scoase din uz”. Deși ulterior vei „da lovitura” cu o partidă aparent mai bună, ceva în interiorul tău se va schimba ireversibil, fiindcă deja ai făcut un pas decisiv în direcția dezumanizării și transformării într-o persoană lipsită de sentimente. Iar „epava” sau „epavele” pe care le lași în urmă ca foști „tovarăși de drum”, buni doar la vreme de nevoie, vor cădea fie în abisul disperării, fie în cinismul pierderii încrederii în oameni, ceea ce reprezintă un echivalent tragic pentru dezintegrarea respectului de sine. Mai precis, fac referință la dezumanizarea prin înșelarea așteptărilor în urma unui cuvânt dat, dar niciodată asumat de cel care ți-a declarat iubire din tot sufletul și pe urmă a uitat de aceasta. 
  
De aceea, declarația mea de dragoste va rămâne mereu aceea de a iubi până la capăt, și cu tot sufletul, rămânând consecvent primei iubiri în măsura în care acest sentiment continuă să fie împărtășit de cealaltă persoană. Aici nu este vorba de calcule, compromisuri și evaluări comerciale, în genul cântăririi avantajelor și dezavantajelor. Iubirea face astfel de socoteli, ci ea caută doar reciprocitatea deplină a afecțiunii. Această sublimă trăirea continuă să rămână cea mai extraordinară dimensiune a naturii umane. A iubi pe deplin, până la capăt, și de a avea acest sentiment reflectat total în cel pe care îl iubești reprezintă o experiență unică de care fiecare om are nevoie. 
  
Este acest lucru o utopie, o șansă sau un ideal intangibil? Nu afirm așa ceva, fiindcă totul s-ar schimba miraculos dacă iubirea ar fi lăsată să își urmeze calea până la capăt, fără a ceda tentației compromisului. Atunci fiecare om ar ajunge să trăiască pe deplin marea iubire a vieții sale. Deopotrivă, ar avea șansa să renască și să se transfigureze într-o condiție superioară celei prezente. Poate realizările materiale ar fi mai mici, poate chiar perspectivele „strălucite” ale iubirii de câștig nu ar mai fi aceleași. Însă în orice caz viața ta ar dobândi sens și nu ți-ar părea rău că ai trăit pe Pământ. Multe dintre spaimele cu care te confrunți ar dispărea, fiindcă prin experimentarea iubirii, vei dobândi simțul tainic al înțelesului existenței și vei deduce rostul tău în lume. 
  
Dacă iubirea ar fi unită cu fidelitate reciprocă, atunci viața ta pe pământ ar dobândind culoare și sens. În felul acesta ai accede la înțelesul marii iubiri a lui Dumnezeu pentru om, ai avea puterea de a împărtăși lumină semenilor tăi, iar ființa ta interioară ar trăi bucuria împlinirii depline. De aceea, să nu ucizi niciodată puritatea sentimentelor ce se nasc în mod tainic, dar providențial în inima ta, fiindcă „dacă dragoste nu există, nimic nu este”. Idealul este de a te naște din iubire și de a o dărui nealterată, îmbogățită mai departe. Aceasta înseamnă să fii și să rămâi un om adevărat pe pământ. În ce privește economia de piață a avantajelor, ce să faci cu ea? Nimic altceva decât să o lași celor ce insistă să fie nefericiți și săraci interior pe pământ! 
  
Referinţă Bibliografică:
Sentimentul Autentic și Compromisul Comercial / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3368, Anul X, 21 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!