CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

DA` DE CE ARDE?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DA' DE CE ARDE? 
  
Nici n-a ieșit bine de la Mititica nea Livache și l-au și luat sub lupă (a nu se anagrama!) ziariștii, anal-iștii și hienele de presă. (cunoscută fiind apetența acestora din urmă pentru cadavre de orice fel) 
  
Unii s-au arătat deranjați tare că de ce a fost eliberat condiționat, ca nu trebuia, că trebuia chiar să i se mai dea, că justiția coruptă, că etc, șamd… 
  
— Păi, stiți că, de liberarea condiționată beneficiază chiar si tâlharii și criminalii, în anumite condiții, că așa prevede Legea... 
  
—Dă-o dreaq de lege, dă-i dreaq de criminali, pot să iasa când vor de la pârnae, decât Dragnea să nu iasă! 
  
—Păi de ce? 
  
—De-aia, că nu e bine, că nu ne place nouă… 
  
Alții au fost foarte supărați si au sărit de târtițe în sus că: 
  
—De ce a spus ce-a spus, când a spus ce a spus? De ce tocmai atunci? Ce, nu mai avea rabdare?! Adică pârnaia asta nu l-a cumințit?!... Chiar vrea să intre înapoi?!... și altele în aceeași logică. 
  
Vedeți, acilișea e cheia problemei. Unii spun că Livache a intrat la zdup, nu pentru ceea ce a făcut, ci pentru ce a spus sau ce putea să mai spună. Pentru că prin pozițiile sale expuse în spațiul public putea să încurce niște planuri de anvergură, ori asta a deranjat . 
  
Ceea ce a facut el, în speța pentru care a fost condamnat, probabil că au făcut zeci de alți președinți de CJ de-a lungul timpului, că așa era moda, dar despre ei nu s-a auzit nimic, pentru că n-au avut mâncărimi sub coccis, care să-i împingă să iasă in față, ca Livache, și să se bată cu cărămida în piept că face el, că drege el, că e el Tache-Zmeul sau Gică-Muschi… Alții ca el au pus batista pe țambal și și-au văzut de viață lor, ocupați fiind cu păpatul averii acumulate în mod cinstit. În cazul lui prejudiciul a fost recuperat integral, în cazul celorlalți va fi recuperat când s-o vindeca Bălana... 
  
Una peste alta el a fost judecat, a fost condamnat și și-a executat partea de pedeapsă, așa cum a stabilit Legea. 
  
Cât a stat el acolo, la Beciul Domnesc, și-a racorit creierul, si-a limpezit mințile si a avut destul timp să treacă prin sită și prin dârmon toate faptele petrecute, tot ce i s-a întâmplat, a pus toate lucrurile cap la cap și și-a dat sigur si sigur seama cine l-a trădat, unde și cu ce a greșit el, ce are de făcut pe viitor. A avut timp chiar să-și învețe pe de rost ce va avea de spus când va ieși, cui și in ce fel îi va trimite mesaje subtile sau fățișe. Prin urmare cioila de reprezentanți ai presei ( și nu numai) care îl asteptau la porțile ocnei nu au făcut decât sa-i dea ocazia să spună ce a spus. Unii presari mai chichiricioși din fire s-au întrebat filozofico-prostește, de ce a spus ce a spus tocmai atunci. Păi pentru că avea dreptul, una la mână, și pentru că abia aștepta să spună ce a spus, a doua la mână. Ce, trebuia să ceara voie cuiva ca să fie el însuși? Așa e el, mai coleric. El a suștinut și susține că a făcut ,,facultate" nevinovat și sunt foarte mulți care cred asta, dar asta e o altă discuție. Contează doar ce s-a stabilit pe cale legală. Bun, deci dacă el se consideră nevinovat iar la ieșirea de la bulău ar fi făcut pe cumințitul, ar fi lăsat impresia că își recunoaște vina, lucru pe care nu l-a făcut și nu are să-l facă vreodată. În acest scop el nu are altă alternativă, decât să-și pună în practică toate planurile ticluite în timpul detenției. O să vedeți și o să auziți multe. Va căuta să se răzbune pe toți cei care au participat într-un fel sau în altul la condamnarea sa. Mai ales pe cei care l-au vândut sau care i-au înfipt șuriul pe la spate între coaste, exact când se aștepta el mai puțin. Se va răzbuna, să fiți siguri, pentru că altă treabă încă nu are. Și o va face destul de repede pentru că el știe de celelalte dosare penale în care este cercetat și înțelege perfect că este posibil să mai fie condamnat. Așa că efectele acțiunilor lui se vor vedea destul de curând și o să vedeți cum vor curge diluvii de cerneală prin presa scrisă și cum se vor înroși ecranele televizoarelor cu tot felul de mursicatori de ciozvârte știristice, spre deliciul sau enervarea pulimii, care stă cu ochii beliți la astfel de circuri mediatice ieftine și asigură prin aportul lor ratingurile acestor posturi de televiziune. 
  
Unde mai pui că in mod sigur unii dintre ziariștii care îl așteptau pe văru' Liviu la ieșirea de la beșaură erau veniți acolo tocmai cu scopul de a-i pune întrebări care să-l stârnească, să-l provoace să spună ceva ciudat sau greșit, ceva pe care ei să-l exploateze ulterior ca pe o știre senzațională. 
  
Și atunci de ce mama mă-sii te mai miri de ce a zis Livache ce a zis, când a zis ce a zis, dacă tocmai tu l-ai provocat să zică ce a zis?!... E ca și cum dai foc la o căpiță de fân uscat iar când vine pompierul să stingă focul îl întrebi, făcând pe inocentul: 
  
—Domnu', da' de ce arde acilișea?! 
  
Presă… 
  
Nae de la Morunglav 
  
Referinţă Bibliografică:
DA` DE CE ARDE? / Nicolaie Dincă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3851, Anul XI, 17 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Nicolaie Dincă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicolaie Dincă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!