CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  

TOVARASU RICIU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TOVARĂȘU’ RICIU 
  
Autor: N. T. DINCĂ 
  
Când au făcut organizația de partid în comuna Cocomârla, principalii artizani ai creației au fost Dumitru Riciu și Titu Băbălău. Primul era bun de gură și foarte al dracului de descurcăreț, capabil de orice gest pentru a-și atinge scopurile, deși din punct de vedere intelectual era cam limitat și aproape analfabet. Celălalt era o fire mai retrasă, vorbea foarte puțin, monosilabic de cele mai multe ori, dar își făcuse ucenicia pe lângă secretarul și contabilul boierului Glogoveanu și devenise foarte priceput în hârțoage. Era bine organizat mental și foarte meticulos în munca de secretariat. Practic cei doi făceau echipa perfectă și în plus erau și prieteni din fragedă copilărie. 
  
Așa stând lucrurile, binențeles că și rezultatele muncii lor erau unele foarte bune. Cei de la județeana de partid au remarcat și ei evoluția bună a organizației locale și chiar o dădeau exemplu la mai toate ședințele organizate periodic. Se lămuriseră ei că de fapt creierul organizației cu pricina era tovărășul Titu Băbălău și de câteva ori s-au gândit să-l pună pe acesta președinte, dar cum era posesorul unui nume atât de urât, după părerea lor, au renunțat de fiecare dată, din rațiuni de imagine, foarte importante din punct de vedere propagandistic. Binențeles că Titu aflase despre zbaterile celor de la județ și la un moment dat chiar se gândise să-și schimbe numele, dar era o cale mult prea anevoioasă pe vremea aceea, așa că a renunțat la idee. Era și el conștient că îl ține în cârcă pe Dumitru Riciu, dar până la urmă și-a acceptat soarta și a mers așa mai departe. 
  
De partea cealaltă nici tovarășul Riciu nu a stat cu mâinile în sân și, în bine-cunoscutul stil comunist, nu pierdea nicio ocazie să-l denigreze subtil pe Titu Băbălău, poreclindu-l pe la ședințele de partid de la județ, în fața celorlați președinți de organzații, ba „ Pămpălău”, ba „Bălă- rău” , ba „Căcălău” și afirmând că e prea molâu și idiot, și că din păcate el trebuie să facă toată munca la organizație. Când venea acasă îi spunea bietului Titu că asta se vorbise pe la județ despre el, dar punea în gura altora toate aceste cuvinte. Îl cunoștea foarte bine pe Titu și știa că acesta nu s-ar fi dus niciodată să-i reproșeze ceva cuiva, ci prefera să ignore astfel de comportamente și să-și vadă de treaba sa. 
  
La un moment dat s-a pus problema la nivel de județ să fie premiați primi trei președinți de organizații comunale, ca urmare a rezultatelor foarte bune obținute, cu niște sume consistente pentru acea vreme, având ca scop principal stimularea și a altor conducători de organizații din comune să se dedice mai mult activității pe linie de partid. Propunerea s-a aprobat cu unanimitate de voturi (cum altfel?!) și au început să se facă verificări statistice pentru a se stabili care sunt președinții de organizații cu cele mai bune rezultate. Pe primul loc în clasament s-a situat organizația din com Cocomârla și tovarășii de la județ au sunat să-l anunțe pe tovarășul Riciu că a câștigat premiul de 10000 de lei. 
  
Când a ridicat receptorul și a auzit cele transmise prin sârmele de telegraf, tovarășu Riciu a leșinat lângă birou și a fost nevoie să-l ducă cu IMS-ul CAP-ului la oraș, la spital. 
  
Una peste alta, tovarășul Riciu nu a putut să participe la ședința de premiere organizată la județeana de partid, din motive temeinice de sănătate. Drept care la ședința respectivă a fost nevoit să participe Titu Băbălău, pentru că alți membrii ai organizației locale nu s-au băgat, preferând să se abțină. În schimb l-au asigurat verbal de toată susținerea lor materială, dar mai ales morală, asigurare care pentru Titu nu a însemnat mai nimic. A fost condus la oraș cu același IMS-u al CAP-ului și i-au lăsat la dispoziție toată ziua și pe șofer, adică pe Mișu lu’ Parascovenie, om liniștit care era cunoscut pentru faptul că dormea și când conducea. Era la fel de taciturn ca și Titu Băbălău, așa că o juma’ de oră, cât a durat drumul până la oraș, s-au săturat de cât au tăcut amândoi. 
  
În fine, când au ajuns la județeana de partid, Mișu s-a băgat la somn în mașină, acolo jos în parcare, iar Titu a mers în sala de ședințe unde a găsit un loc pe la mijlocul sălii, spre marginea ei, că își zicea el: „ …dacă mă prididește, să mă duc la privată?!” 
  
Când a început ședința, a luat cuvântul secretarul cu propaganda, tovarășul Albuleț – un țigan negru ca tuciul, îmbrăcat la patru ace și cu o cravată roșie ca focul la gât, care era considerat un foarte bun orator, capabil să rostogolească bine cuvintele și știa să transmit mesaje concrete auditoriului. 
  
—Stimați tovarăși, aici, la noi, ca și peste tot, dar mai ales pretutindeni în patria noastră socialistă, partidul a făcut treabă mare prin mâinile noastre dar mai ales prin gurile noastre, așa încât toată lumea este foarte mulțumită de ce am realizat noi. Acum să vă arăt la toți socoteala. Noi ne-am gândit, cu mintea noastră dar cu acordul conducerii partidului, să-i răsplătim pe cei mai buni adicătelea pe ăia care are rezultate extraordinal de excepționale și să-i stimulaționăm pe ceilalți, care nu sunt neapărat mult mai proști, dar sunt în orice caz o țârică mai puțin buni, ca și ei să facă nește eforturi mai forțate și să ajungă și ei la rândul nostru foarte buni.(?!) 
  
Acum să vă mai arăt și altă treabă. Noi și cu partidul laolaltă am hotărât să facem nește verificări de rigurozitate în teren pentru a vedea observând care dintre tovarăși au cele mai bune rezultate și am stabilit că ăla de pe primul loc să primească ca stimulenție suma de 10000 lei, al doilea suma de 7000 de lei și al treilea suma de 5000 de lei. Mențiuni nu se acordă că nu se cade și din lipsă de fonduri că nu mai avem. Ei bine, dragi tovarăși, după verificările noastre, iacătă că cele mai bune rezultate le-a avut tovarășul Dumitru Riciu de la organizația de partid a comunei Cocomârla, care însă nu poate veni să ridice premiul pentru că ca urmare a muncii depuse a intrat în spital pentru câteva zile.(?!) Premiul va fi ridicat de la noi de tovarășul Titu Pămpălău… pardon!... Băbălău, care este secretarul organizației locale și pe care îl invităm aici la prezidiu să-l vadă toată lumea. 
  
În timp ce Titu venea către scenă, propagandistul a continuat: 
  
—O să vă rog, tovarășe Căcălău… ăsta, Băbălău, să spuneți câteva cuvinte dar nu mai mult de zece minute de vorbit. 
  
Titu a luat plicul cu banii și diploma oferite de cel cu propaganda, după care s-a dus la pupitru și a glăsuit: 
  
—Bună ziua, tovarăși! Mulțumesc!... a salutat pe toată lumea dând din cap și a coborât de pe scenă, așezându-se liniștit la locul său. 
  
După un moment de derută Albuleț a strigat și pe ceilalți doi câștigători, le-a înmânat premiile și a ascultat ce-au avut de spus după premiere. Spre final, propagandistul l-a rugat pe președintele de la județ să spună și el ceva despre premianți. Acesta i-a lăudat, i-a încurajat și le-a promis că premiile vor continua să crească de la an la an, concluzionând: 
  
—Tovarăși, dacă veți munci în continuare ca tovarășul Riciu, apoi veți câștiga la fel ca tovarășul Riciu. Altfel nu se poate! Deci spor la treabă. 
  
După ce s-a încheiat ședința, Titu Băbălău s-a întors călare pe IMS-u la Cocomârla, unde îl așteptau plini de nerăbdare ceilalți membrii ai organizației locale de partid, printre care președintele de CAP, primarul, șeful de post, popa, directoarea de la școală, pădurarul, șeful Secției de mecanizare, directorul de la zootehnie, alți membri marcanți de la nivel local și lăutarii aduși ca să întrețină atmosfera. Pe mese se lăfăiau fripturi de toate soiurile, murături, salate și diferite băuturi tradiționale. Toate organizate pentru a primi cum se cuvine pe tovarășul Titu Băbălău, cu premiile și cu noutățile de la județeană. 
  
L-au primit pe tovarășul Titu cu urale și cu aplauze și au intrat în sala de festivități să sărbătorească așa cum se cuvine evenimentul. L-au lăsat pe mesager să-și refacă puterile cu vitaminele și mineralele puse la dispoziția sa din abundență, și spre final au început să-i pună diferite întrebări: 
  
—Și cum a fost tovarășu secretar la ședință? 
  
—Bine. 
  
—Au fost tovarăși mulți? 
  
—Da. 
  
—Și ne-au felicitat? 
  
—Îhî! 
  
—S-au supărat că nu a putu veni tovarășul Riciu. 
  
—Nu! 
  
—Dar ce-au zis? 
  
—Multe. 
  
—Și dumneavostră ați vorbit la prezidiu? 
  
—Aha! 
  
—Și le-a plăcut ce-ați vorbit? 
  
— Cred… 
  
—Băi, tovarășu’ Băbălău, a intervenit directoarea de la școală, dar spune-ne dreacu odată ce au zis ăia de la oraș, nu ne mai fierbe atâta! Ce-au zis, despre activitatea noastră? Ce ne-au transmis? Să știm și noi ce avem de făcut pentru viitor. 
  
Și atunci Titu Băbălău, exasperat de insistențele directoarei de școală, care întâmplător îi era și nevastă, a rostit cea mai lungă frază din viața lui: 
  
—Tovarăși, de la județ ni s-a transmis că trebuie să muncim foarte mult, dacă vrem să câștigăm ca Riciu! Asta e tot!... 
  
Referinţă Bibliografică:
TOVARASU RICIU / Nicolaie Dincă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2731, Anul VIII, 23 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Nicolaie Dincă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicolaie Dincă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!