CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Nicolae Dina         Ediţia nr. 3187 din 22 septembrie 2019        Toate Articolele Autorului

JURNALIST DE EXCEPȚIE, OM DE ONOARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nimeni nu e mai de invidiat (în sensul pozitiv, bineînțeles) decât cineva care, într-o viață de om, a avut posibilitatea să cunoască mii de semeni, indiferent de vârstă, sex, rasă ori profesiune, întâlniți în toate mediile sociale, politice, economice sau culturale. Acesta este ȘTEFAN STAN, jurnalist de vocație încă de când a depășit vârsta majoratului, cel care a înțeles, chiar de la debutul său în mass-media, că această îndeletnicire nu este una oarecare, ci este cea care solicită respectarea adevărului, obiectivitate, conștiinciozitate și, mai ales, responsabilitate pentru cuvântul scris.  
  
Cele peste patru decenii de jurnalism au făcut din Ștefan Stan unul dintre cei mai reprezentativi gazetari ai vremii contemporane, activitatea sa desfășurându-se, începând cu anul 1976, atât în presa locală („Teleormanul”), în presa națională („Scânteia”, „Adevărul”), cât și în calitate de corespondent al Agenției Naționale „Rompres” și, ulterior, „Agerpres”, al Societății Române de Radio („Radio România Actualități”, „Antena Satelor”), continuând, și după pensionare, colaborarea la ziarele și revistele actuale din județul Teleorman.  
  
Până de curând, eu nu citisem primul său volum publicat în anul 2015, dar, după ce autorul mi l-a oferit, mi-am dat seama că Ștefan Stan stăpânește caracteristicile stilului jurnalistic, având în plus o calitate deosebită, aceea de a aborda un eveniment, de a prezenta o persoană/personalitate, un aspect al activității cotidiene nu numai cu rigoarea pe care o presupune limbajul de specialitate, ci și prin câteva elemente ale implicării afective, emoționale, remarcabile prin tonul selectat, precum și printr-o variație stilistică proprie, la toate acestea adăugându-se gradul înalt de stăpânire a unei strategii persuasive vizând fie rațiunea, fie afectivitatea.  
  
Iată că, la patru ani de la apariția primului volum, Ștefan Stan recidivează și ne încântă cu un al doilea purtând același titlu, „Jurnalist în meandrele actualității – oameni, locuri, evenimente”, publicat la aceeași editură, „Tipoalex”, care funcționează, cu succes, de atâția ani, în reședința județului nostru.  
  
Ca și cel dintâi, și acesta este structurat în câteva capitole strâns legate de conținutul articolelor inserate. Într-un fel de argument, „În loc de prefață”, autorul își reiterează profesiunea de credință considerând că „valorificarea în continuare a experienței gazetărești de teren” s-a aflat la originea unor „simple însemnări de reporter” în care a surprins cele văzute și trăite, adică „oameni, locuri și întâmplări care reprezintă finalmente istorie”, o istorie „adevărată, nefalsificată”, în fond „faptul de viață”, selectând din bogata sa arhivă doar „consemnările care să poată rezista timpului”.  
  
În câteva pagini grupate sub titlul „Post scriptum la volumul I”, Ștefan Stan reproduce ecourile lansării acestuia în presa vremii, punctele de vedere ale unor participanți la aceste întâlniri, dintre care am reținut pe cel al scriitorului roșiorean Iulian Chivu, potrivit căruia „cartea[…], pe lângă valoarea ei de cronică a vremii sale, bogat ilustrată cu evenimente judicios selectate din spațiul lui de competență, este un neîndoielnic eșantion de diacronie stilistică în presa românească[…] și relevă cel puțin o mutație conceptuală în jurnalism”. La fel, scriitorul de origine teleormăneană Ștefan Mitroi, consideră că, pe lângă apartenența la literatura jurnalistică, volumul este „o carte de dragoste”, sentimentul fiind al „unui jurnalist pentru profesiunea” sa, dar și „pentru lumea din jur” și „față de limba română”, din moment ce ea, cartea, „trădează o afectuoasă grijă față de așezarea cuvintelor în propoziții și a propozițiilor în pagini”.  
  
Cel mai întins capitol, „Gazetar în lumea cărților”, ne revelează nu numai un jurnalist participant la evenimentele literare de răsunet, ci și un împătimit al lecturii, bucuros, fericit și, totodată, onorat de posibilitatea de a cunoaște scriitorii reprezentativi ai literaturii române (cum a fost, de exemplu, Nichita Stănescu, în perioada studenției), jurnaliști, istorici, oameni de cultură, artă și sport (în jur de 20), dar și prozatori, poeți, critici și istorici literari teleormăneni (peste 25) și cărțile acestora, la a căror lansare a participat, reproducând dedicațiile oferite de toți autorii, notând, de multe ori, și câte o apreciere personală, fie asupra cărții, fie asupra autorului, fie asupra omului în spatele căruia se află scriitorul.  
  
În aceeași tematică se înscriu multe dintre amintirile jurnalistului cuprinse în capitolul „Evenimente mari, evenimente mici” în care face aprecieri asupra unor reviste literare, culturale, de artă din Teleorman, cu apariții permanente sau temporare, despre expozițiile din cele mai diverse domenii, de la cele de artă, la cele numismatice ori de documente istorice, excelente fiind cele din cadrul Muzeului Județean Teleorman cu o tematică extrem de diversificată, articolele respective datând încă din deceniul al optulea al secolului trecut până în zilele noastre. Nu omite nici participarea la excepționalele evenimente teatrale, remarcând prezența, în Alexandria, a unor monștri sacri ai dramaturgiei românești, precum Radu Beligan, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani cu spectacole care au încântat inimile teleormănenilor. De asemenea, Festivalul „Ideo Ideis” este apreciat ca o manifestare de mare impact educativ în rândurile tinerilor, cu precădere al liceenilor, deoarece încearcă să reînvie o tradiție alexăndrineană din veacul trecut, rememorând perioadele când dascăli inimoși puneau în scenă texte dramatice, printre aceștia aflându-se și tatăl său, un mare îndrăgostit de teatru și de jocul actoricesc. Semnificative sunt și articolele dedicate interpreților de excepție ai melosului popular originari din Teleorman, precum Liviu Vasilică, Floarea Calotă sau Florin Ologeanu.  
  
Desigur că volumul conține și articole referitoare la viața politică, economică și socială, atât din perioada de dinainte de 1990, cât și din perioada postrevoluționară. Poate că era bine ca acestea să fie grupate într-un capitol special și în ordine cronologică, pentru ca cititorul să realizeze schimbările din societate și din mentalitatea unora dintre cei care au condus județul sau localitățile lui. Ceea ce se observă ușor este că jurnalistul n-a fost unul aservit regimului de tristă amintire, chiar dacă, pe ici, pe acolo, mai apare limbajul de lemn specific, de altfel obligatoriu la vremea respectivă. Totuși, chiar și în articolele de dinainte de 1989, pe lângă informația exactă, apare și o sugestie, ca s-o numesc astfel, privind rezolvarea unor inadvertențe constatate într-un domeniu sau altul (mai ales în agricultură) de către principalii actanți ai fenomenului negativ, ceea ce evidențiază faptul că jurnalistul de implică, totuși, afectiv, când este vorba despre binele oamenilor.  
  
Lecturând cartea lui Ștefan Stan am trăit un veritabil regal spiritual, volumul aparținând unui jurnalist ajuns, așa cum spunea poetul Florin Burtan, redactorul-șef al revistei „Caligraf”, la „o vârstă emoționantă, întemeiată pe talent și cultură, pe pasiune și dragoste pentru Cuvânt și Rostire[…], pe respect pentru adevăr și constantă prețuire față de cei cărora li se adresează” și, ca oricare cititor de vârstă înaintată, am retrăit multe dintre evenimentele surprinse de autor în lucrarea sa.  
  
NICOLAE DINA  
  
ALEXANDRIA-TELEORMAN  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
JURNALIST DE EXCEPȚIE, OM DE ONOARE / Nicolae Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3187, Anul IX, 22 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Nicolae Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicolae Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!