CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Profesori și/sau Îngeri
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În viața fiecaruia dintre noi au existat și ”Profesori” dar și ”Îngeri” care ne-au învățat lecțiile vieții. Problema este, că oamenii nu au timp să înțeleagă, nu vor să conștientizeze… să selecteze și astfel să nu mai sufere cumplit în urma unor lecții absolut necesare, pe care dacă, nu le-ar fi învățat nu ar fi trecut examenele vieții lor și nu ar fi devenit oamenii înțelepți de la bătrânețe. 
  
Îmi veți spune că unii oameni nu se înțelepțesc nici măcar la bătrânețe! Da așa este, aveți dreptate, însă aceea din fericire sunt destul de puțini și nu mă voi apuca acum sa fac un studiu pe acest subiect. Cei care aleg din motive doar de ei știute să nu-și învețe lecțiile vieții (ceea ce diferă substanțial de lecțiile pe care omul le învață în cadrul nu știu câtor ani de studiu prin școala generală, liceu sau facultăți, plus alte și alte cursuri) își asuma din păcate plecarea din această viață cu lecțiile neînvățate, deci cu exemenele vieții netrecute, ceea ce îi va conduce implicit la repetarea acelorași lecții și în existențele viitoare. 
  
Deci revenind la ”Profesori” aici nu mă refer în nici un caz la profesorii pe care i-ați întâlnit la orele de curs din diverse forme de învățământ. Nu în nici un caz! Cu toate că din păcate există uneori și profesori din cadrul formelor de învățământ care ne dau lecții pe care le vom ține minte câteva existențe. Acești ”Profesori” apar în general în viața noastră sub forma acelor persoane agresive, răutăcioase, puse mereu pe șicane, scandal sau chiar violență fizică, psihică sau sufletească, sau persoane traumatizate ele însele în copilarie sau tinerețea lor, care devin dependente de anume vicii, care conduc implicit la violențele despre care vorbeam mai sus. 
  
Acestora ar trebui în primă instanță să le mulțumim, să le fim recunoscători, pentru că fără ei sigur nu am fi învățat foarte multe dintre lecțiile vieții noastre. Cu cât ”profesorul” este mai agresiv… mai ferm, mai insistent… cu atât elevul învață mai bine lecțiile vieții sale. Uitați-vă în trecutul vieții voastre și conștientizati cât de multe lucruri ați învățat de la cei care v-au făcut să suferiți, să treceți prin Purgatoriul sufletelor voastre… să pierdeți nopți adrezându-vă întrebări în timp ce slăbeați sau vă îngrașați din cauza acestor framântări profunde care vă transformau pas cu pas. Precum o pepită de aur nu poate fi folosită ca bijuterie până ce nu o treci prin foc și pară, până nu o lovești pentru a-i da forma dorită, până nu o șlefuiești, aceasta nu va putea sta la gâtul sau pe degetul unei femei frumoase. 
  
De aceea și noi este necesar să trecem prin aceleași transformări mai mult sau mai puțin agresive fizic, psihic sau sufletesc. În toți anii de când lucrez ca terapeut am observant că oamenii aleg volitiv să învețe aceste lecții prin propriile lor experiențe, de multe ori extrem de dureroase. Nu odată mi-a fost dat să aud de la aceștia replica de genul: Vreau să am propriile mele experiețe de viață! 
  
Nu conta că le explicam care sunt consecințele deciziilor luate, în cazul în care, fac unul sau altul din lucrurile care nu le vor aduce fericirea mult visată. Aceștia într-o proporție covârșitoare alegeau să experimenteze, respectiv să sufere pentru a înțelege. Era atât de simplu doar să asculte din experiențele semenilor lor, să se pună o secundă în locul acestora…și astfel să-și treacă examenul de absolvire a acelei lecții. Însă natura umană dorește (nu știu din ce motive) să învețe lecțiile prin suferință. Oricine ar fi mai atent, mai prezent în viața sa și a semenilor săi, ar putea să treacă unele dintre examenele vieții lor fără să mai experimenteze suferința. 
  
Îmi aduc aminte de câțiva pacienți fete și băieți deopotrivă cărora le-am dat exemple din preajma lor, i-am sfătuit și le-am arătat calea/scurtătura prin care ar fi putut evita suferința concretă. Însă acești dorind parcă să-mi demonstreze că nu am dreptate, că ei sunt mai presus de Legile Vieții…de Legile Universului se încăpățânau să aleagă totdeauna suferința. O perioadă de timp dispăreau din peisaj… revenind din păcate atunci când nu mai puteau duce povara suferinței lor. 
  
Mă veți întreba de ce într-o carte autobiografică am ales să introduc și acest subiect (terapeutic) care aparent nu are nici o legătură cu viitoarea carte pe care doresc să o împartășesc cu voi. 
  
Dintr-un motiv extrem de simplu! Pentru că înainte de a ajunge terapeut, înainte de a avea această vârstă frumoasă de 62 de ani… am fost și eu tânără, am făcut și eu greșelile mele, m-am crezut și eu imbatabilă, formidabilă în fața vieții și de neatins de lecțiile ei dure. 
  
Mulțumesc Bunuțului… care mi-a trimis și mie profesorii mei care m-au ajutat să-mi dau examenele vieții, dar și Îngerii care m-au ridicat de jos atunci când am căzut și credeam că nu mă voi mai ridica. 
  
Pentru că această autobiografie va fi una puțin mai diferită. Este o autobiografie conștientizată după ani de studiu la ”școala vieții”, alături de pacieții mei, dar și de ”Profesorii” și de ”Îngerii”proprii care m-au ajutat să învăț, să înțeleg, să mă înțelepțesc iar apoi să dăruiesc și altora din experiențele mele de viață. Am foarte multe exemple care m-au convins că sunt și oameni care vor să învețe din experiențele altora, deoarece sunt atât de multe lecții de învățat, încât nu le va ajunge timpul să le învețe pe toate la cursurile intensive ale vieții. 
  
După ce vom merge împreună pe firul poveștii … pe firul vieții mele…voi reveni la acești ”Profesori” și ”Îngeri” și vom mai vorbi despre ei, mulțumindu-le că și-au îndeplinit misiunea pentru care au apărut în viața mea. 
  
De aceea vă invit să vă așezați comod în fotoliile voastre, să deschideți această carte… sau audiobook (deoarece doresc să fac această carte în ambele variante) și să mergeți împreună cu mine prin viața mea. 
  
Unii poate o veți citi/asculta ca pe un roman mai bun sau mai puțin bun, alții veți intra în poveste și chiar vă veți regăsi… în anume evenimente și experiențe de viață, unii veți alege să învățați câte ceva din experiențele mele, alții poate veți dori să alegeți calea mai lungă și mai dureroasă… calea suferinței. Indiferent ce cale veți alege nu este rău, nu este greșit, este perfect așa cum doar voi veți decide, pentru că fiecare a primit cel mai frumos dar de la Bunuțul – Liberul Arbitru! 
  
Aveți dreptul să faceți așa cum simțiți, deoarece decizia voastră vă va ajuta să mai învățați încă o lecție absolut necesară fiecăruia. Toți am venit aici pe pământ la ”Școala vieții” care este drept că nu ne dă nici diplome, nici coronițe… nu ni se dau decorații și nici prime de merit… dar ne dă un lucru de mare preț care ne va ajuta în această viață dar și în cele care vor urma… ÎNȚELEPCIUNEA care uneori când ți-ai învățat lecțiile în trecut, vine cu tine la pachet și viața îți este mult mai ușoară, mult mai plină de evenimente pozitive. 
  
Cred cu toată convingerea că oamenii de success pe care noi îi admirăm atât de mult și cărora le datorăm multe dintre lucrurile de care noi ne folosim pentru a avea o viață mult mai ușoară, decât a strămoșilor noștrii, au venit aici pe pământ cu ÎNȚELEPCIUNEA la pachet. În existențele lor anterioare și-au învățat lecțiile, au dat examenele vieții pe care le-au luat cu brio, iar când au revenit aici pe pământ, au avut bagajul plin cu lucruri atat de multe și atât de bune încât au avut de unde să ne dea și nouă, celor care din diverse motive nu am trecut chiar toate examenele vieții noastre. 
  
Referinţă Bibliografică:
Profesori și/sau Îngeri / Neluța Stăicuț : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2890, Anul VIII, 29 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Neluța Stăicuț : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Neluța Stăicuț
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!