CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Inforenergetica din suflet pentru suflete - Cum sa-ți vindeci trupul, emoțiile și relatiile
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Spunem prea repede unei persoane... „prieten” 
  
Astăzi am sunat o prietenă să-i spun La mulţi ani! Era ziua ei de naştere. Dintr-o vorbă în alta am început să povestim una... alta... M-a rugat să-i caut un număr de telefon pe net, spunându-mi că doreşte să o regăsească pe o prietenă... pe care a cunoscut-o la o conferinţă. 
  
Am mai discutat câte ceva apoi ne-am salutat şi am închis. Instantaneu, mi-am adus aminte că această prietenă mereu caută prietene, cunoscute te miri unde, la o conferinţă, la o întâlnire comună cu alte doamne, în diversele ei drumuri prin ţară sau în Bucureşti. 
  
Am observat că toate aceste persoane erau persoane întâlnite ocazional la diverse evenimente pe care le mai întâlnise poate o dată, de două ori, cu care a mai vorbit de câteva ori la telefon după care... relaţia de „prietenie” s-a evaporat instant. Şi acum stau şi mă gândesc, oare, cunoaşterea întâmplătoare a unor persoane în cadrul unui eveniment, sau într-o conjunctură anume o poţi numi aşa imediat „prietenie?”. 
  
Atunci m-am dus direct la Enciclopedia Liberă – Wikipedia şi am găsit următoarele explicaţii pentru prietenie: 
  
“Prietenia este o relație afectivă și de cooperare între două persoane. Este un sentiment de simpatie, respect, afinitate reciprocă ce leagă două ființe umane. Prietenia presupune o atitudine de bunăvoință reciprocă, suport reciproc la nevoie sau în criză; loialitate, bună-credință și altruism. Relația de prietenie se bazează pe încrederea reciprocă. 
  
Prietenia este manifestată prin oricare din calitățile următoare: 
  
• dorința de bine pentru cealaltă persoană 
  
• simpatie și empatie 
  
• onestitate, chiar și în situații în care alții s-ar feri să spună adevărul 
  
• înțelegere reciprocă 
  
• compasiune mutuală 
  
• încredere reciprocă 
  
• putința indivizilor de a se adresa unul altuia pentru suport, ajutor în situații de cumpănă 
  
• bucurie de prezența celeilalte persoane 
  
• putința de a face confesiuni celuilalt, fără teamă de reprobare 
  
Comparativ, între relațiile personale, prietenia presupune o mai mare deschidere și afinitate decât asociația și cunoștința, iar între acestea trei există continuitate.” 
  
Şi atunci vin din nou şi mă întreb... este constructiv ca după o primă întâlnire cu o persoană să o şi numeşti prietenă??? Eu cred că nu. Prietenia înseamnă că ai cunoscut bine acea persoană, că te-ai identificat cu multe din calităţile persoanei respective şi astfel ţi-a creat acel sentiment de simpatie, de afinitate şi de încredere fără de care o relaţie de orice fel, dar mai ales o relaţie de prietenie nu poate exista. 
  
De multe ori, am făcut şi eu această greşeală, şi imediat ce am cunoscut o persoană, m-am grăbit să o numesc prieten/ă, Doamne, şi cât de mult am greşit. Dar mai ales, cât de mult am suferit în momentul în care am constatat că sentimentele mele au fost călcate în picioare, că pur şi simplu doar am fost folosită, de aceea persoana, până şi-a rezolvat anume probleme, după care... ori a avut grijă să mă pună într-o mare suferinţă, ori a dispărut fără nici o altă explicaţie, ca şi când nu ar fi existat niciodată în viaţa mea. 
  
De câte ori am pierdut nopţi, gândindu-mă cât de mult am investit în anume prietenii, şi cât de repede aceea prietenie s-a destrămat. Oare prietenul nu trebuie să-ţi fie alături la bine, dar mai ales la rău, să poţi să îţi sprijini capul pe umărul acelei persoane şi să te odihneşti sufleteşte după încercările prin care tocmai ai trecut??? Oare nu aşa ar trebui să se manifeste prietenia??? 
  
Oare momentele când tu te-ai lăsat folosit, au fost timp pierdut pentru tine şi câştigat de aşa numitul prieten. Poate nu totdeauna erai dispus să sprijini acea persoană, fiind şi tu la rândul tău implicat în încercările vieţii tale şi totuşi te-ai lăsat pe tine şi ai ajutat acea persoană. Oare de câte ori nu ţi-oi fi lăsat treburile de izbelişte şi i-ai sărit în ajutor??? 
  
Dar aşa cum se spune în popor „Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită”.... şi ce mare adevăr spun aceste cuvinte atât de simple şi în acelaşi timp atât de complexe. Doare când realizezi că nu este nevoie decât de un mic pretext ca aceea persoană să-ţi întoarcă spatele, şi să te sfideze cu indiferenţa ei. 
  
Norocul meu este că eu am un prieten special, deosebit şi unic care niciodată în toată existenţa mea nu m-a trădat şi ştiu că nici nu o va face vreodată. Acea persoană nu numai că-mi alină durerile, nu numai că-mi sprijină capul pe umărul Său, dar în multe situaţii când am fost căzută la pământ, m-a ridicat în braţe şi a pornit cu mine mai departe... călăuzindu-mi paşii spre noi orizonturi de lumină, speranţă şi iubire. 
  
Şi stau şi mă gândesc de mii şi mii de ori, oare de ce mai avem nevoie de aşa numiţii prieteni care abia aşteaptă să ne trădeze şi să ne sfideze, când acest prieten special, deosebit şi unic, abia aşteptă să ne aline fiecăruia durerile, care abia aşteaptă să ne ducă pe braţe atunci când suntem căzuţi, care abia aşteaptă să-i cerem ajutorul.... spunându-i doar atât: 
  
DOAMNE AJUTĂ-MĂ! 
  
Referinţă Bibliografică:
Inforenergetica din suflet pentru suflete - Cum sa-ți vindeci trupul, emoțiile și relatiile / Neluța Stăicuț : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1924, Anul VI, 07 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Neluța Stăicuț : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Neluța Stăicuț
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!