CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Năstase Marin         Ediţia nr. 2236 din 13 februarie 2017        Toate Articolele Autorului

NOAPTEA SUFLETELOR STINGHERE (roman) - Cap. 9
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

9.Tristeţile Irinei

Irina plângea cu capul pe masă, sprijinit în palme. Maria oftă, mângâind-o pe spate:  
  
- Nu te lăsa afectată de judecata unor proşti!  
  
- Lasă-mă, tanti, spuse printre lacrimi Irina, proştii îţi zugrăvesc imaginea şi o răspândesc prin lume! Nu mi-ajungea suferinţa provocată de omul iubit!  
  
- Dar oamenii inteligenţi şi de bună credinţă, ştiu să te aprecieze, doamna Irina, spuse Violeta.  
  
Cu faţa plânsă, Irina privea în gol:  
  
- Oameni inteligenţi şi de bine…Iluzie, Violeta, iluzie! La serviciu, toate colegele tac în prezenţa mea, dar când plec de lângă ele, toate şuşotesc şi mă privesc cu ochi răi. Femeia fatală, spărgătoarea de familie, buruiana otrăvită care trebuie stârpită, asta sunt! Şi iarăşi începu să plângă cu hohote: am fost o proastă, Violeta, o proastă am fost! Şi egoistă. Am dorit să fiu numai eu fericită. Trebuia să-mi fac copii. Nu unul, ci mai mulţi. Să mă fi chinuit cu creşterea lor, să fi suferit când se îmbolnăveau, să mă fi bucurat când se făceau bine. Asta ar fi fost adevărata fericire! Altfel aş fi aşteptat venirea anilor.  
  
- Cine te-a oprit să-i faci, Irina? căzu întrebarea blândă a Mariei, dar ca o pleznitură de bici pentru Irina.  
  
- Nu ştiu, tanti! Dacă mă gândesc acum…cu boul de bărbat de care am divorţat, nu am rămas însărcinată niciodată. Poate, pentru că nu l-am iubit. Trupul meu nu a simţit nicio plăcere când ne împreunam. Aveam o silă…Poate că…din lipsă de iubire, nu se nasc copii, sau…nu se nasc copii reuşiţi.  
  
- Atunci, de ce n-ai făcut copii cu omul iubit? întrebă Violeta.  
  
- Pentru că…pentru că…se bâlbâi Irina, am rămas însărcinată de mai multe ori cu el, dar…dar…ne-am speriat amândoi. El era însurat…eu, o nenorocită de amantă, făcută curvă de toată lumea…n-am avut curajul…şi nici el. Mereu îmi spunea că îi este milă de nevastă-sa şi de cei doi copii…Că este…Că se simte responsabil pentru creşterea lor. Eu, mă complăceam în situaţia asta confortabilă de amantă. Poate am fost egoistă…sau comodă…nu ştiu, nu ştiu…nu vreau să-mi mai amintesc! Am făcut…da, sigur, patru avorturi. Mă bucuram de fiecare dată când scăpam de sarcină. El era şeful meu şi nu voiam să-i stric reputaţia. Şi aşa mă bârfeau şi mă urau toţi din jur. Acum doi ani a fost prima dată când am simţit nevoia unui copil. Mi-am propus să nu-i mai spun când voi rămâne, să-l pun în faţa faptului împlinit, să înfrunt pe toată lumea cu dorinţa mea de a avea un copil. Dar…Dumnezeu obosise să-mi tot  
  
trimită suflete nevinovate, pe care eu le goneam din trupul meu sănătos. L-am întrebat odată: “Ai curajul să înfrunţi lumea, dacă o să las un copil să intre în viaţa noastră?” După un timp de gândire, mi-a răspuns: „Dacă tu îţi asumi răspunderea, îţi dau voie.” (izbucneşte în hohote de plâns). Aşa a spus, că…îmi dă voie. Nemernicul! Ce proastă am fost! Violeta, dacă iubeşti un bărbat, fă dragoste cu el şi lasă copilul izvorât din iubirea ta să vină pe lume! Nu te mai gândi la moarte! Întoarce-te la viaţă!  
  
- De ce? Să repet greşeala dumitale? Copilul, ca să crească frumos, are nevoie de iubirea ambilor părinţi. Rădăcinile lui trebuie să soarbă energie din vieţile a doi oameni care se iubesc şi îşi dăruiesc viaţa tânărului vlăstar. Mai bine mor decât să repet greşelile voastre.  
  
- Termină, Violeta, cu prostiile! sări Maria de pe scaun. Haideţi, vă rog să mâncaţi, că trece noaptea şi acu’ vine Anul Nou! Aoleu, paharele sunt pline, farfuriile la fel, televizorul închis şi noi ne bocim! Hei, treziţi-vă la viaţă, destul cu bocetele! Mai avem doar o oră şi ceva. Hai să petrecem!  
  
Referinţă Bibliografică:
NOAPTEA SUFLETELOR STINGHERE (roman) - Cap. 9 / Năstase Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2236, Anul VII, 13 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Năstase Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Năstase Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!