CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Năstase Marin         Ediţia nr. 2222 din 30 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

NOAPTEA SUFLETELOR STINGHERE (roman) - Cap. 5
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

5. La răscruce de ani

Un timp, un boschetar voinic, cu o claie de păr cârlionţat murdar şi nepieptănat s-a ţinut scai de mine. De la poarta cimitirului m-a întâmpinat mereu cu o voce blândă şi zâmbet luminos: sărut mâna, doamna Maria! Să ştiţi că am curăţat iarba de pe mormântul băiatului şi am făcut curat în cavou. Poftiţi cheia! Pentru că îmi căpătase încrederea şi simpatia, îi dădeam cheia de la cavou să facă din când în când curăţenie acolo (zâmbeşte mulţumită). Îi dădusem nişte pantaloni de la taică-meu, o flanelă şi o geacă. Ce mi-a mai sărutat mâna… Atunci a îndrăznit să-mi ceară voie ca să doarmă în cavou. M-am speriat: cum să dormi în cavou? Doamna Maria, nu stric nimic, dimpotrivă, am să fac curat ca într-o cameră şi am să-l păzesc de răufăcători. Nu ştiu cum, dar m-a convins şi i-am dat o cheie. Ce mi-a mai sărutat mâinile! (zâmbeşte din nou, tristă). Pentru Sorinel am făcut-o, că el, săracul…n-a cunoscut căldura dragostei unui tătic. Boschetarul ăsta, uite că nici nu l-am întrebat cum îl cheamă şi câţi ani are, putea să-i fie tată lui Sorinel. Deşi…cred că este mult mai tânăr decât mine. (îşi face cruce şi scutură din cap) Doamne, iartă-mă! Că nu ştiu ce-mi trece prin cap.  
  
Maria mai scutură o dată din cap şi se uită speriată la ceas: aoleeu, cât timp am pierdut cu amintirile astea care mă potopesc la fiece răscruce de ani! Îşi aruncă din nou privirile printre crengile teiului de vis-a-vis. Scrută cerul sfâşiat de crengile sale, murmurând: ce-o face Sorinel acolo sus? Neuronii săi, biciuiţi de necruţătoarele amintiri îi aprinseră o luminiţă trăsnită: de ce nu mai vrea Sorinel să se-ntoarcă pe pământ? Am văzut la scara vecină doi tineri frumoşi care se ţin de mână mereu. Ea este o fată aşa de blândă şi cred că Sorinel ar accepta să-i fie mămică. Zâmbea şi privea cioburile de cer dintre crengile teiului…O trezi din reverie zbârnâitul soneriei: aoleu, cine-o fi? Privi pe vizor. Arau doi colindători. Tremurând de emoţie, deschise uşa.  
  
- Primiţi cu uratul?  
  
Murmură cu tremur în voce un „da”, abia şoptit. Copiii începură să cânte, dar ea, transfigurată, le urmărea feţele bucălate şi ochii luminoşi. Tresări şi o scânteie îi trecu prin cap: acesta micu’ are ochii lui Sorinel! Dacă…Doamne, fă să fie adevărat! Citise undeva că sufletele reîncarnate recunosc locurile de unde-au plecat. Şi băieţelul acesta, aşa seamănă cu Sorinel…Se trezi din visare când auzi: la anul şi la mulţi ani! Se precipită: hai copii, intraţi! Intraţi, nu staţi în prag! Tu, acesta micu, spune…  
  
- Valerică! Răspunse repede isteţul băiat, intuind întrebarea.  
  
Sufocată de emoţie, îi mai puse o întrebare stranie, care îl uimi pe bietul băiat:  
  
- Mă, Valerică, nu aşa că tu ai mai fost la mine în casă?  
  
- Nu, tanti, niciodată! spuse speriat bietul băiat.  
  
Se bâlbâi încurcată: a, da…da…te-am confundat cu cineva.  
  
Le-a dat mere, plăcinte şi bani. Lui Valerică i-a sărutat îndelung ochişorii. Rămasă singură s-a dus la icoană: Doamne, nu-mi lua minţile! Sau…ia-mă cu totul! Dacă se poate, chiar în noaptea asta. Ochii i se umplură de lacrimi. Au mai venit şi alţi colindători. Privea cu atenţie feţele fiecăruia, fie băieţi, fie fetiţe, examinându-le trăsăturile. Căuta cu disperare chipul lui Sorinel…Se-ntunecase de tot şi colindătorii nu mai veneau…  
  
A aprins luminile în toată casa, a pregătit masa ca de obicei şi a-nceput să se-nvârte fără rost, trecând dintr-o cameră în alta. A pus la masă patru scaune:  
  
- Acolo stă mămica, dincolo tăticu, lângă mine Sorinel…dar dacă vrea să stea lângă tăticu? Se crede bărbat, de!.. Şi ăştia cu programele speciale de revelion, de ce nu mai încep odată?  
  
Se aşeză pe scaun, fără să privească la televizor. Mătura cu privirea tavanul: ce-o face Sorinel acum? Te pomeneşti că-l răsfaţă mămica. Sau îl plimbă tăticu prin cine ştie ce galaxie?.. Dacă nu vin? Şi eu?.. Eu cu cine stau în seara asta? Că mi-e frică să văd cum se scurg clipele la răscruce de ani. Izbucneşte în hohote de plâns: veniţi, mă, şi la mine, măăă! Că sunt singură şi e revelionul, măăă!.. Doamne, nu sunt destul de pedepsită? Trimite-i, Doamne acasă, să am şi eu cu cine discuta în noaptea asta de tăciune! Hohotele au prăbuşit-o pe un scaun, înnăbuşindu-i focul rugăciunii.  
  
Referinţă Bibliografică:
NOAPTEA SUFLETELOR STINGHERE (roman) - Cap. 5 / Năstase Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2222, Anul VII, 30 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Năstase Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Năstase Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!