CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Năstase Marin         Ediţia nr. 1785 din 20 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

TRANDAFIRUL SIRENEI-10
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
16-Durere şi …Busuioacă 
  
La masa din separeu, printre sticlele goale şi cele pline, protocoliştii se împărţiseră în grupuleţe de câte doi. Deşi trecuse de miezul nopţii, în Zamfirescu se trezise specialistul de Marketing şi îi ţinea lui Pleşcan un discurs savant despre subtilităţile comerţului cu 
  
zarzavaturi proaspete, dar şi ce are de gând să facă „în oraşul acesta ruinat”, pe care vrea „să-l ridice la gloria lui de altădată”, dacă…Iar Pleşcan, foarte curios, făcea eforturi disperate să-i urmărească peroraţia, trăgând de pleoapele grele, care-i cădeau ca nişte perdele de plumb peste ochii înroşiţi şi obosiţi. Scârţoi renunţase la această muncă sisifică, pentru că-i căzuse căpăţâna pe masă, ca un bolovan, peste care o Băbească îşi răsturnase conţinutul rămas nebăut. Nu ştiu ce efect o fi avut magica licoare, că fericita căpăţână sforăia o duioasă şi liniştitoare melodie care nu deranja cu nimic pe ceilalţi comeseni. 
  
Faţă-n faţă, Mototolea şi Firfirică, se ţinea fiecare cu amândouă mâinile de câte o Busuioacă rozalie şi plângeau amarnic amândoi, cu jalnice sughiţuri. Părea că şi respectivele Busuioace plângeau de mila lor, pentru că nu mai voiau să se răstoarne în paharele goale de alături, ci se pupau discret cu gurile mereu uscate şi plângăcioase ale celor doi omuleţi nefericiţi, compătimindu-i duios. Ca să le aline amarul. 
  
--Mă jur pă sufletul meu, domnu’ Firfirache… 
  
--Rică! 
  
--Bine, Rică dacă vrei dumneata! Mă jur, dom’le…ăă… că, deşi am tocat toţi banii în seara asta, nu-mi pare rău. 
  
--Nici mie. 
  
--Da’, dumitale…de ce? Că ai băut şi ai mâncat din banii mei? Ăă? Bani de care…ţineam cu dinţii, dom’ne!..Că aşa mi-a spus mamy: ţine cu dinţii de pleaşcă! Ţeles? (începe să plângă). 
  
--Pentru planetare…cauciucuri…revizie…(plânge şi Firfirică), hââ, hââ, te-nţeleg, că şi eu am o rablă, hââ! 
  
--Te og, te og! Maşina mea nu e ablă! Şi nu-mi pa’e ău. Am un preten de la care împrumut cauciucurile în ziua reviziei. Iar planetarele…hă! 
  
--Chiar aşa, hă! 
  
--Apoi, spune mneata, să-ţi cadă-n braşe o sirenă, blondă, cu ţâţele zbuciumate, dornice să le linişteşti tu…Ah! Spune, ai băut vreodată visichi din gura sirenei? 
  
--Am ciupit-o odată de fund şi m-a pârât la Umflatul. 
  
--Ei, şi? 
  
--Ăsta mi-a tras o chelfăneală de m-am lecuit. În viaţa mea nu mai ciupesc sirene. 
  
--Vezi, dacă veneai cu banu’, ţi-ar fi dat şi ţie visichi din guriţă. D-aia nu-mi pa’e ău. 
  
--Nu-mi mai spune, domnu’ Trică! (începe să plângă). Sunt şomer, dom’leee. Am lucrat la… 
  
Nu mai contează! Vorba e că mi-a expirat şi ajutorul de şomaj. Demuuult. Îţi spun din adâncu’ sufletului meu că…n-am mai văzut un ban, hă,hă…Mai ciupesc şi eu, de ici, de colo, da’…îi duc nevesti-mii, că…(iar plânge). 
  
--Te bate? 
  
--Ba bine că nu! (plânge). Că e cât un taur. Am fost orb, dom’le, când m-am însurat cu ea. Dacă am văzut-o aşa colosală, m-am bucurat că o să-mi facă nişte flăcăi voinici. Şi mi-a făcut (iar plânge), trei fete, toate seamănă cu mine. Oof! (plânge cu hohote), da’ mă bate, dom’le… 
  
cu parul…hââ!..I l-am ascuns odată şi până nu i l-am adus, m-a uscat în bătaie. Cu pumnii şi picioarele, dom’le. 
  
--De ce n-o laşi? Divorţează, goneşte-o! 
  
--Heei, uşor de zis. Am adus odată vorba şi, parcă turbase. Dădea cu parul şi urla: dacă mă laşi, te omor! Mai bine fac puşcărie decât să trăiesc fără tine. 
  
--Înseamnă că te iubeşte. 
  
--Da’ ce mă iubeşte! Pe dumneata, nu? 
  
--Pe mine, mamy, mă iubeşte muult. Ea ţine banii. Un leu dacă nu-i aduc… 
  
--Dă? Şi ea? 
  
Trache pupă Busuioaca şi începu să plângă, suspinând uşor: 
  
--Ştii, când mi-a spus să ţin de bani cu dinţii, mi-a poruncit să nuu…doar covrigi şi apă. Mă-nţe’egi? D-aia nu voiam nici măcar o moleculă. 
  
--Da’ când ţi-a dat sirena…Eee, pişicherule! 
  
--M-am pierdut…Ştii, în viaţa mea nu am pus mâna pe o sirenă (începe să plângă). D-aia… 
  
--Şi, ce-o să zică mamy? Cu ce dă? Adică…de obicei, că acu’, e ocazie specială. 
  
--Are o tigaie de tablă. A dracului de grea…Am vrut s-o dau la fier vechi, da’ m-a prins. 
  
Începe să plângă: da’, nu-mi pa’e ău, nu-mi pa’e ău! Pupă Busuioaca duios, apoi iar plânge: nu-mi pa’e ău, hââ, nu-mi pa’e ău! 
  
17- Irina acţionează 
  
Irina, şefa restaurantului, după ce-l văzu plecat pe Buhăianu (pe care-l urmărise pas cu pas), spuse precipitat fetelor: 
  
--Gata! Voi, Sofica şi Raluca, plecaţi imediat acasă, până nu se-ntoarce Umflatul! Luaţi, aici, fiecare câte un milion! Mâine, adică astăzi, nu veniţi la treabă. Va fi închis pentru inventar. O să veniţi când am să vă telefonez eu. 
  
--La ora asta să plecăm, şefa? Cu ce? E trecut de trei. 
  
--Fiţi liniştite, am chemat un taxi, care vă aşteaptă afară. Uite şi banii pentru plata lui. Hai, repede! 
  
Cele două se îmbrăcară, au vrut să mai pună întrebări, însă şefa le împinse: hai, repede, repede! N-avem timp de discuţii! 
  
A treia fată, Dana, privea uluită şi înciudată: 
  
--Şi cu mine cum rămâne, şefa? După ce am hâit din greu, am cărat, am gătit, am spălat, eu rămân aici? Până când şi de ce? Sclifositele astea doar s-au fandosit şi s-au fâţâit cu clienţii, au luat ciubucul şi pe ele le trimiţi acasă? Iar eu? La hâială, Dana, că eşti o proastă! 
  
--Taci! Eu te-am angajat, în tine am încredere. Am reuşit să-i fur Umflatului cheia de la seif, unde am găsit o mulţime de acte compromiţătoare, un pistol încărcat şi o mare sumă de bani. Din afacerea „Sirena”, în care noi ne-am umilit şi am muncit pe brânci, el a tras foloasele, burduşindu-şi seiful cu bancnote. Iar, noi? Dar, lasă, am să-ţi povestesc altădată. Acum mă grăbesc. Tu stai aici şi supraveghează pe nemernicii din separeu, până vine Umflatul. Eu am să plec. 
  
--Aoleu! Unde, şefa? 
  
--Am să-ţi spun mai târziu. Îţi dau eu telefon. 
  
Dana începu să suspine, teribil de speriată: 
  
--Şefa, ce faci cu mine, şefa? Dacă mă găseşte Umflatul, mă omoară. 
  
--Te rog să te linişteşti! Nu ţi se va întâmpla nimic. Numai eu risc. Hai, dă drumul la panarama cu sirene! 
  
--Te faci sirenă, şefa? 
  
--Execută ce ţi-am spus! 
  
-va urma- 
  
Referinţă Bibliografică:
TRANDAFIRUL SIRENEI-10 / Năstase Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1785, Anul V, 20 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Năstase Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Năstase Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!