CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Năstase Marin         Ediţia nr. 1651 din 09 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

SRL AMARU-14
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
14.Săriiiţi, hoţul! 
  
Însă, peste câteva ore, l-a trezit pocnetul unui pietroi în parbrizul maşinii şi zgomot de paşi repezi. A fugit afară şi, la lumina palidă a lunii, l-a zărit pe Tache cum sare gardul precipitat şi cum rupe o scândură în cădere. 
  
--Stai, Spârcâiac nenorocit, stai, că te omor! 
  
A sărit gardul după el, însă Tache a intrat rapid în casă, s-a încuiat şi a-nceput să urle ca un apucat: 
  
--Ajutoor, ajutooor! Mă atacă hoţuu’, criminaluu’! 
  
Hărmălaie, lătrături furioase de câini, vecini treziţi din somn, ieşiţi buimaci pe uliţă, năuciţi de strigătele lui Tache şi ai lui din casă. Nu se ştie cine a dat telefon şefului de post, că acesta a şi venit la faţa locului, într-un timp extrem de scurt. L-a surprins pe Mărăşteanu bătând cu pumnul în uşă, în timp ce, din casă, se auzeau ţipete disperate. 
  
Poliţistul s-a repezit la Mărăşteanu, i-a dat câţiva pumni de i-a ţâşnit sângele din gură şi pe nas şi a ţipat la el: 
  
--Ştii cum se cheamă asta, mă? Violare de domiciliu şi ameninţare cu moartea. Te bag în puşcărie, mă! Lângă frati-to, mă! Acolo ai să putrezeşti! Hai la secţie! 
  
--Dom’ şef, staţi să vă explic! A-ncercat Mărăşteanu să-şi justifice comportamentul, dar „şefu” i-a mai dat câţiva pumni şi l-a dus la arest. Acolo i-a mai cărat câţiva pumni în spinare. Degeaba a ţipat Mărăşteanu să fie şi el ascultat, degeaba l-a rugat să meargă la faţa locului, să ancheteze cauzele incidentului. Poliţistul l-a ţinut închis, i-a dresat proces verbal, în care i-a trântit o amendă pentru tulburarea ordinii publice, violare de domiciliu şi ameninţare cu moartea. A doua zi şeful de post a plecat de noapte în altă localitate, chipurile cu treburi, lăsând secţia încuiată, cu Mărăşteanu în arest, urlând ca o fiară turbată. 
  
Degeaba s-a ţinut biata maică-sa după ei până la secţie, degeaba l-a rugat pe poliţist să-i dea drumul. Acesta, nici n-a vrut să o asculte, a îmbrâncit-o, a înjurat-o şi i-a strigat: hai sictir cu haita ta, hoţoaică bătrână, că nu vă mai potoliţi! 
  
Disperată, s-a dus a doua zi la primărie. Tot satul fierbea. Se împărţise, ca deobicei în astfel de situaţii tulburi şi neclare, în cei pro şi contra celor implicaţi în scandal. Maică-sa l-a rugat insistent pe primar să vină la faţa locului, să vadă parbrizul spart şi scândura ruptă de la gard. În baza acestor probe să intervină ca „să-i dea drumul băiatului”.Că nu el este vinovat. 
  
--Asta nu e treaba mea! S-a scuturat de răspundere primarul. 
  
--Dar a cui? a-ntrebat uluită Anica Mărăşteanu. Nu înţelegeţi că poliţistul l-a bătut fără să-i dea voie să spună măcar un cuvânt? Apoi, l-a închis în arest, a-ncuiat secţia şi a plecat, părăsindu-l acolo ca pe un câine, fără apă şi mâncare. 
  
--Du-te la…vice, să te rezolve el! s-a enervat primarul. Da’, ce sunt eu aici, moaşă comunală? Să rezolv plângerile la toţi… 
  
Anica s-a închinat şi a izbucnit în plâns: 
  
--Sunteţi primarul nostru! Adică, şi al nostru, al amărâţilor. Pe noi cine ne?.. 
  
Primarul şi-a dat seama că nu poate s-o scoată din birou doar cu privirea sa „oţelită”. Căută în agendă numărul de mobil al poliţistului. 
  
--Pe unde bântui, mă, omule? De ce l-ai închis şi ai plecat? 
  
--Sunt într-o misiune specială, dom’ primar! Cine mă ciupeşte de fund? 
  
--Te rog să nu fii obraznic cu mine! De ce l-ai închis pe Mărăşteanu? 
  
--Pentru că e un hoţ sadea. A intrat în curtea omului să fure. Ştii ce, dom’ primar? Dă-i telefon domnului inginer Casapu şi nu mă mai deranja! 
  
--Te rog să nu fii insolent! Îţi ordon să vii imediat şi să clarifici urgent acest caz nefericit! 
  
După câteva secunde, poliţistul a răspuns evaziv: 
  
--Am să vin. Dar…cazul amărăşteanului trebuie să-l clarificaţi dumneavoastră şi cu dom’ inginer Casapu. Nu mă mai implicaţi şi pe mine în…chestia asta! Trăiţi! 
  
Revenit la secţie, poliţistul l-a scos din arest pe Mărăşteanu şi i-a înmânat procesul verbal de amendare, pentru infracţiunile pomenite, când l-a arestat: 
  
--Te-ai potolit, bă, amărăştene? Ar fi trebuit să-ţi fac dosar de trimitere în judecată. Să înfunzi puşcăria, alături de fratele tău. Dar…aşa sunt eu, milos. Mai dau o şansă de îndreptare la toţi ticăloşii. Semnează aici şi te scap doar cu o amendă penală de o mie de lei, ca să te cuminţeşti. 
  
--Nu semnez nimic, pentru că sunt nevinovat! Nici măcar nu aţi cercetat cauza. 
  
--Binee! Scriu aici: refuză să semneze şi-i dau drumul pe filieră administrativă. De plata ei, te asigur, tot n-ai să scapi! Mă, eu tot am să fiu bun cu tine, şi, uite, îţi dau un sfat confidenţial: pleacă, omule, de unde-ai venit! Pleacă! Spre liniştea ta, a familiei tale şi a sătenilor din Mândrileanca. Pleacă, băă! Tu nu simţi că nimeni nu te vrea aici, cu bicicleta ta şi cu plantele tale medicinale? 
  
-va urma- 
  
Referinţă Bibliografică:
SRL AMARU-14 / Năstase Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1651, Anul V, 09 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Năstase Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Năstase Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!