CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Năstase Marin         Ediţia nr. 1648 din 06 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

SRL AMARU-13
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
13.Nori vineţii pe cerul vioriu 
  
Dacă văzură cum ţipă şi face spume la gură, cele două femei, speriate, se retraseră în casă. Mărăşteanu a încărcat sacii cu plante şi, fără să spună o vorbă, a plecat la Brăila, deşi era seară, pe la ora optsprezece. A vrut să dea telefon la şefa Marketingului, sau cumetrii Steluţa, dar s-a răzgândit: ce să mai complic lucrurile, sau…să le complic şi pe ele. Tot nu rezolv nimic! A stat în cabină toată noaptea, fără să i se lipească geană de geană. Portarul l-a rugat să bage maşina în curtea firmei şi, dacă nu are unde să doarmă, să se odihească pe un pat din cabina sa. Ori, să mai stea de vorbă până trece noaptea. Ia mulţumit şi i-a spus că în noaptea asta are de discutat cu el însuşi. S-a mirat portarul şi l-a lăsat în apele lui. Strângea din ochi, dar gândurile îi alergau pe căile neuronilor, ca trenurile printr-un nod de cale ferată, circuitându-i sufletul. Simţea că în faţa lui se deschisese o infinitate de drumuri, ca nişte raze, dar toate erau blocate cu bariere, care clipeau cu luminiţe roşii şi alarme şuierătoare. Încerca să oprească maşina, dar în spatele maşinii alergau şi urlau ca lupii, Casapu, Spârcâiac, cu toţi beţivii lui de la cârciumă, iar după ei, toţi oamenii din sat, până şi Dora cu maică-sa. Toţi strigau: hoţule,hoţule,hoţule! Se pomeni că strigă:de ce sunt hoţ, mă! Noroc că la ora aia strada era pustie. Întrebarea îl sufoca şi încerca să răspundă la ea ca un înnecat ce da zadarnic din mâini. Cum adică sunt hoţ? Nu ştie tot satul cum s-a întâmplat cu maşina asta? N-au văzut oamenii cum mi-a adus pe cap fierătania, nenorocitul de Spârcâiac? Nu s-a lăudat la toţi cum şi-a râs el de mine? 
  
Şi Casapu? Ce i-am făcut eu? Nu i-am rugat eu pe cei de la primărie să nu-mi dea locul unde este târla lui? Tot eu sunt vinovat? Ce să fac ? Să mă duc la toţi, să bat din poartă-n poartă şi să le spun care este adevărul? M-ar crede nebun. Să fac ce spune Dora şi mama? Cum e mai bine Doamne? Unde greşesc? 
  
Simţea că toate întrebările care şi le punea se transformau în lupi care se dădeau la el şi n-avea cu ce să se apere. Se pomeni că strigă: ajută-mă, Doamne să fac aşa cum crezi Tu că e mai bine! Copleşit de întrebări, spre ziuă a adormit. 
  
A doua zi, cei de la depozit i-au descărcat imediat camioneta, i-au cântărit sacii, şeful depozitului i-a semnat rapid actele, iar doamna Virginica, numai zâmbete, i-a vizat actul de livrare şi i-a aprobat plata. 
  
--Să ştii, dragul meu, că am făcut rost de bani şi putem să-ţi achităm imediat ambele transporturi. 
  
Auzi, gândi trist Mărăşteanu: „dragul meu”.Acum nu mai sunt „domnu”, ci… „dragul meu” . Şi…”facem plata pe loc”.Zâmbi, privind aiurea. 
  
--Nu spui nimic? De ce eşti aşa de…răvăşit? Adună-te, omule! Să ştii că nu facem plăţi cash, ci numai prin virament. N-ai specificat pe factură în ce cont să-ţi virăm banii. Ce face Steluţa? Ce fel te contabiliceşte ea? Cred că am s-o cert. Hai, du-te la ea să-ţi rezolve problema! 
  
Cumătra l-a certat că n-a trecut mai întâi pe la ea să-l rezolve. Apoi a plecat cu el la o bancă să-i deschidă contul. Se mai liniştise când a văzut ce amabili au fost cei de la firmă şi cum s-au străduit cele două femei să-l ajute. 
  
--Nu le merit simpatia şi osteneala. Atât de mult mă ajută, iar eu nu fac nimic pentru ele. Am să-i spun şi nevesti-mii, să se bucure şi ea. Să se bucure? Fii cuminte, că nu te speli cu toată Dunărea, dacă află Dora cum te ajută ele! 
  
Camioneta torcea ca o pisică, pe şosea maşinile treceau foarte rar, iar el avea o stare de bine, de îi venea să fluiere, să cânte, să-şi strige bucuria şi n-avea la cine: Băă! Am succes, băă! Astăzi mi-a intrat în cont o sumă frumuşică! Afacerea rulează ca unsă. Îi dau în mă-sa pe alde Casapu, Spârcâiac şi ai lor! 
  
Însă, când a ajuns la Mândrileanca, elanul i s-a topit ca zăpada la vederea soarelui. Încă de la poartă, Dora a aruncat în el cu săgeţi de foc: 
  
--N-ai decât să petreci cât vrei cu putorile tale, dar măcar să nu ştiu eu, să nu mor aici de durere şi să mă perpelesc aşteptându-te toată noaptea. Ştii tu, mă, cât am plâns eu? (izbucneşte iar în hohote de plâns). Că am vrut să-mi pun laţul de gât, să scap de viaţa asta nenorocită. 
  
L-a luat şi maică-sa: 
  
--De ce, mă, băiatul mamii, faci asta? Nici nu-ţi dai seama cât ai făcut-o să sufere. Nu te gândeşti la ea, la copii tăi, la casa voastră, la fericirea voastră, mă? De ce vrei să-ţi distrugi căsnicia pentru nişte nenorocite de muieri? 
  
A ţipat la ele: 
  
--Terminaţi cu prostiile! Am plecat aseară că m-aţi zăpăcit de cap. N-am fost la nicio femeie. Am stat ca prostul toată noaptea în cabina maşinii să-mi treacă supărarea. M-am mai liniştit că ăia mi-au primit marfa şi mi-au virat banii în cont. Şi acum, voi iar mă turbaţi de cap? În loc să mă întrebaţi dacă mi-e foame, dacă am mâncat ceva pe ziua de azi, voi mă tocaţi cu prostii. 
  
Cearta a continuat până seara târziu. Dora nu a mai vrut să doarmă cu el în pat. Năucit, şi-a luat o pătură şi s-a dus în depozitul de plante. Zdrobit de atâta ceartă şi oboseală a adormit buştean. 
  
-va urma- 
  
Referinţă Bibliografică:
SRL AMARU-13 / Năstase Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1648, Anul V, 06 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Năstase Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Năstase Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!