CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Năstase Marin         Ediţia nr. 1646 din 04 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

SRL AMARU-12
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
12. Atac la capră 
  
Când ajunse acasă, maică-sa i-a povestit ce mai auzise de la vecine. Că Tache este hotărât să-i ia maşina, sau să i-o distrugă dacă nu i-o dă. 
  
--Iar începi cu prostiile, mă? Tache latră şi el ca o javră supărată, că nu poate rupe lanţul. N-are ce să-mi facă! Am toate actele în regulă. Şi pe cel de proprietate, făcut la notariat şi certificatul de înmatricularea maşinii şi declaraţia lui că mi-o donează. N-are decât să latre la 
  
lună. 
  
Însă, a doua zi, când a oprit camioneta în faţa magazinului ca să cumpere pâine, după ce s-a urcat şi a pornit, a observat că maşina se hurducăie, parcă ar fi călcat prin bolovani. Înciudat, s-a dat jos şi a verificat roţile. Cauciucul din spate dreapta era pe jantă. Fluierând a pagubă, a privit suspect în jur. În faţa cârciumei, Tache şi câţiva prieteni de pahar râdeau cu poftă. Al lui Păcălici a strigat la el: 
  
--Ţi s-a rupt căruţa-n drum, amărăştene? 
  
Cei care treceau pe stradă nu râdeau, ci priveau chiorâş la cei din faţa cârciumii şi la Mărăşteanu. Dar nimeni nu-i spunea cine i-a făcut bucuria. S-a dus la şeful de post, însă şi acesta a râs de el 
  
--Şi ce vrei, bă, să-ţi fac eu? Oi fi călcat în vreun cui. Vrei să-l găsesc p-ăla care a pierdut cuiele pe drum? 
  
Şi-a dat seama cât de singur era. El cu treburile lui, oamenii cu treburile lor. Simţea ura, dispreţul şi indiferenţa lor, precum şi complicitatea voită sau nu cu cel care i-a făcut răul. Credea că nu le făcuse absolut nimic. Nu le călcase proprietăţile, nu le spusese vorbe jignitoare…atunci, de ce? Evident că îl bănuia pe Tache, dar ceilalţi ce aveau cu el? Nu l-a deranjat râsetele celor de la cârciumă, cât tăcerea glacială a celor din jur. Să le fie frică de Casapu? Puteau să spună măcar câteva cuvinte de compasiune. Cât de singur era! Nu mai aştepta nimic, nici de la şeful de post, nici de la oamenii din jur. S-a dus acasă şi s-a întors la maşină cu bicicleta sa cu remorcă, trusa de scule şi un butuc potrivit, pe care l-a folosit drept suport, după ce a scos roata cu cauciucul spart. Cât de prevăzător a fost că s-a dotat cu sculele necesare găsite în cămara secretă a fratelui din puşcărie! Numai roata de rezervă nu s-a gândit că-i va fi necesară. La primul atelier de vulcanizare şi-a rezolvat problema, dar când s-a întors şi a montat-o, a constatat cu disperare că, acum, era spart cauciucul de la roata stânga faţă. Iar a fluierat a pagubă, iar a privit în jur cu deznădejde, iar râsetele lui Spârcâiac şi-ai lui ciraci, iar tăcerea suspectă şi nepăsarea celor care treceau pe drum. 
  
--Nu ştiu, mă Ionele, cine să fi fost, că eu am treburile mele! Răspuns tras la xeros pe care il dădeau toţi cei întrebaţi, menit să-l transpună pe Mărăşteanu într-o junglă întunecată, unde se auzeau doar urletele mute ale ameninţărilor. S-a dus acasă şi a urcat-o pe maică-sa în remorca bicicletei: 
  
--Unde mă duci, nebunule? A ţipat biata maică-sa speriată. 
  
--Taci din gură! a strigat la ea, cu privirea roşie de câine turbat. Te învârţi în jurul maşinii şi nu laşi pe nimeni să se apropie până nu vin de la vulcanizare cu cauciucul reparat. Ceata lui Tache să se tăvălească de râs în faţa cârciumei. Dar şi sătenii care treceau pe drum zâmbeau la vederea bătrânei care se agita cu băţul în mână în jurul maşinii şi nu lăsa pe nimeni să se apropie. Tot satul comenta cu haz chestia cu „rabla” Mărăştenilor. 
  
Când a adus maşina în curte pe cele patru roţi, Dora l-a luat în primire: 
  
--Te-a bătut Dumnzeu, mă, că ai vrut să te bucuri de lucrul altuia. N-ai vrut să mă asculţi şi să-i dai naibii maşina nenorocitului ăsta de răzbunător. 
  
--Hai, mamă, fă ce spune Dora şi dă-i omului maşina, a intervenit şi maică-sa. Lasă-l să râdă de tine cât o vrea, numai noi să fim liniştiţi. 
  
--Ho, bocitoarelor, fricoaselor! Că nu mă sperii eu de şicanele Spârcâiacului! Şi tu, femeie, ai face bine să pleci la Galaţi, că mai mult mă încurci decât mă ajuţi! 
  
--Aşa îmi spui, mă? Apoi, dacă plec, plec de tot, mă! N-ai decât să rămâi şi să te baţi cu alde Casapu şi Spârcâiac. Tu nu vezi că nu te vor în viesparul lor? Ce tot insişti să mai rămâi aici? 
  
--Şi ce să fac la Galaţi? Unde să lucrez? M-am profilat pe plante medicinale, am pornit afacerea şi tu îmi spui să las totul baltă? 
  
--Fii înţelept, mă Ionele! Plecăm la Galaţi cu camioneta şi faci transport de mărfuri, omule! Dormi şi tu acasă pe perna ta. 
  
--Ce să transport, mă? Ce să duc, unde să duc? Vezi că eşti aeriană? 
  
--Atunci, stai de vorbă cu Tache ăsta, întreabă-l ce pretenţie are şi dă-i omului ce vrea. 
  
--Ce vorbeşti, mă? Ăsta o să-mi ceară de zece ori valoarea ei actuală, după ce am reparat-o şi vopsit-o, numai ca să-şi râdă de mine, el şi cu gaşca lui de beţivani. În ruptul capului nu accept. Mai bine o parchez în faţa porţii lui şi îi dau foc. 
  
--Câtă răutate zace-n curul tău! Ce-ar fi să i-o laşi în poartă cu cheile în uşa cabinei, fără să-i spui o vorbă? Ar înţelege şi prostul că eşti şi priceput şi bun. Iar noi, să mergem la Talcioc şi să cumpărăm o camionetă la mâna a doua. N-ar fi mai înţelept? 
  
--Aşa e, mamă, Dora are dreptate! Nu vezi că pe noi nu ne-ajută Dumnezeu, dacă nu suntem cinstiţi? Ce s-a ales de taică-tău şi de frati-to, dacă au făcut ce-au făcut? Uite, când le-ai reparat oamenilor atâtea lucruri, când munceai pe brânci, Dumnezeu te-a ajutat şi oamenii te respectau. 
  
--Şi acum, ce fac, mă? Nu muncesc cinstit? I-am furat eu maşina lui Tache, nu mi-a dat-o el degeaba? Să mă lăsaţi în pace, voi şi toţi oamenii din sat, cu Casapul şi Spârcâiacul lor, cu tot! 
  
Să nu-mi mai spuneţi vreo vorbă, că nu ştiu ce fac! 
  
-va urma- 
  
Referinţă Bibliografică:
SRL AMARU-12 / Năstase Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1646, Anul V, 04 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Năstase Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Năstase Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!