CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Năstase Marin         Ediţia nr. 1514 din 22 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

MĂRŢIŞOR-17
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Capitolul XXI 
  
Lupta lui Viscorilă şi Nămeţilă cu Ghiocel şi prietenii săi 
  
După ce străbătu întreaga pădure, alaiul vestitorilor Primăverii reveni pe drumuri şi şosele, prin sate şi oraşe, anunţând peste tot că vine Primăvara, fiica lui Soare-Împărat, care o va izgoni pe Iarnă. 
  
Dar croncănitorii lui Negru-Cioară se roteau tot mai des deasupra alaiului şi transmiteau la Palatul de Gheaţă Veşnică ştiri contradictorii: 
  
- Vine o armată de luptători cu raze care topesc zăpezile şi ne ucid Oamenii de Zăpadă! 
  
- Se anunţă venirea fioroasei Primăveri, care va pârjoli totul în calea ei, vor ucide oamenii şi toate vieţuitoarele.Vor distruge sate şi oraşe întregi cu razele ei explozive, care au forţa unor bombe atomice! 
  
- Vor să arunce în aer Palatul de Gheaţă Veşnică! 
  
Uite aşa zburau zvonurile alarmiste prin cârâielile şi croncăniturile agitate ale cioroilor, care umpluseră crengile copacilor şi pe stâlpii de telegraf, cârâind mesaje cifrate către cartierul general: 
  
- Crau! Crau! Craaau! 
  
Ce să mai spunem că la palat aceste zvonuri se amplificau, cioroipanii de gardă rotindu-se mereu în stoluri, în cârâieli asurzitoare. Majestatea Sa Iarna, care asista la un concert de jazz al vânturilor lăţoase, se enervă la culme la auzul acestor cârâieli, spunându-i unui Fulgoi: 
  
- Ia vezi, ce-i cârâiala de-afară? 
  
Dar n-apucă să-şi termine vorba că în salonul de gheaţă albastră, unde avea loc concertul, intră val-vârtej, călare pe mătură, Baba Cloanţa Cotoroanţa: 
  
- Văleleu, e jale, Majestate! 
  
- Ce-i cu tine, Cotoroanţă afurisită? îi zise împărăteasa. Ţi-a turbat potaia? 
  
- E jale, Majestate! Vine Soare cel Cumplit şi de noi afurisit! 
  
- Cum? Ce vrei să spui? Nu l-am alungat din împărăţie de-atâta vreme? Ce mai vrea? 
  
- Şi-a trimis soli care vestesc că vine Primăvara, vrăjitoarea cea rea, fiica lui Soare cel Cumplit, să te ucidă, iar pe noi să ne alunge. 
  
- Puşchea pe limbă, că-ţi vâr ghearele în claia ta neţesălată şi mătur sala cu tine! 
  
- Iertare, Majestate! Dar prăpăditul meu de lup are colţii rupţi şi pielea pârlită de tâlharii lui Soare-Împărat. Abia a scăpat săracul cu fuga. L-am adus pe mătură, mititelul! 
  
- Cum? Namila ta de javră fioroasă, tăbăcită în bătaie de hăitaşii Soarelui? Ei, asta-i chiar de tot! Mă supăr tare! Uite că mă înfurii! 
  
Împărăteasa se ridică din fotoliul său de gheaţă albastră, plimbându-se agitată de colo-colo. Negru-Cioară, văzând că îngrozitoarea ştire fusese spusă de Cotoroanţă, acum îşi permise să intre în sală şi el: 
  
- Permiteţi-mi, Majestate, să vă aduc la cunoştinţă ultimele veşti în legătură cu haita lui Soare-Împărat! 
  
- Acum îmi spui, pezevenghiule? Trebuia să mă fi anunţat mai înainte ca aceştia să-mi calce hotarele împărăţiei! 
  
- Fiţi liniştită, Majestate! Haita este o jalnică adunătură de neisprăviţi, slab înarmaţi, nedisciplinaţi şi neinstruiţi! răspunse Negru-Cioară. Încă de la hotare îi monitorizăm şi le controlăm traseul! 
  
- Ce-mi pasă mie de controlul vostru stupid, dacă ăştia instigă în drumul lor şi vor răscula supuşii! Urgent să fie prinşi şi-aduşi aici, în faţa mea! Să aflu de la ei veşti, ce-i cu Primăvara asta, o vrăjitoare atât de rea! 
  
- Am înţeles, Măria Ta! Ce viteji porunciţi să plece? Şi cu ce forţe? întrebă Negru-Cioară. 
  
- Tot n-ai plecat? tună împărăteasa. Dar Prăpădenie ce face? Ce tot învârte? E treaba lui! Şi-acuma pieri din faţa mea! 
  
Negru-Cioară ieşi de-a-ndăratelea din sală, de era să se împiedice de uşă. Alergă într-un suflet la generalul Prăpădenie care făcea ravagii prin butoaiele cu provizii din cămara împărătească. Prăpădenie se-nfricoşă când auzi porunca (el era cel mai fricos dintre toţi slujitorii): 
  
- De ce tocmai eu? Cine-i comandantul suprem care vă comandă şi dă porunci la toţi luptătorii? 
  
- Bine! îi zise Negru-Cioară. Atunci te rog să dai porunci vreunui luptător viteaz care să îndeplinească această misiune. Te sfătuiesc să-i dai o decoraţie înainte de plecare, ca să lupte cu elan. 
  
- Că bine zici! Ia să plece Viscorilă şi Nămeţilă cu ale lor armate, că tot nu pot să-i sufăr! Prea fac ei pe vitejii şi locul vor să-mi ia. 
  
- Bine-ai gândit! îi spuse Negru-Cioară. Şi nu uita că ei se duşmănesc şi, atunci când sunt în luptă, ca proştii, mereu se-mpotrivesc. Mai e ceva. Dă-i unuia o decoraţie mai mare decât a celuilalt şi te asigur că succesul îţi este garantat. 
  
- Mare scârnăvie şi diplomat mai eşti! rânji generalul Prăpădenie, care se răsti: 
  
- Adu-i pe cei doi! Fuga marş! Ai plecat? 
  
Şi Negru-Cioară, cu coada-ntre picioare, fugi imediat. I-aduse pe viteji cumplit de supăraţi. Îi deranjase de la somn sau chiolhane şi-acum nemernicul de Prăpădenie îi trimite în misiune. 
  
- Dragii mei viteji, îi luă mieros generalul, împărăţia noastră e în pericol mare! Nemernicul de Soare-Împărat ne-a trimis o hoardă de tâlhari, care ne-a călcat hotarele. Ucid şi jefuiesc totul în calea lor. Şi în aceste clipe grele, împărăteasa noastră s-a gândit că numai vitejia voastră va fi salvarea împărăţiei. 
  
- Dar alţii nu puteau să plece? mormăi Nămeţilă. 
  
- Împărăteasa şi-a pus toate speranţele în bărbăţia şi priceperea voastră! mai zise generalul viclean. 
  
Cei doi tăcură, neştiind ce să creadă. Văzându-i nehotărâţi, generalul adăugă: 
  
- Ca drept dovadă a aprecierii Măriei Sale, m-a rugat să vă dau câte o decoraţie. Pe tine, viteazule Viscorilă, împărăteasa noastră te răsplăteşte pentru merite deosebite, cu ordinul “Buşteanul Victoriei” cu colan, iar ţie, Nămeţilă, îţi oferă “Roata de Fier”, cu lanţuri de argint. 
  
Cei doi fură tare nemulţumiţi. Lui Viscorilă nu-i plăcea deloc să primească o decoraţie inferioară celei acordate lui Nămeţilă. Şi invidia începu să-l roadă. Iar pe Nămeţilă, destul de greoi în luptă, îl nelinişti ideea cum să poarte uriaşa volantă de fier cu lanţurile de argint, care cântărea câteva tone. A, dacă era vorba de “Bolovanul de Granit” cu stea de aur, una dintre marile decoraţii ale împărătesei, mersi, o purta cu plăcere, cu toată greutatea sa. Primiră bosumflaţi decoraţiile respective, îşi pregătiră soldaţii de luptă şi plecară la atac după indicaţiile date de Negru-Cioară şi cioroipanii săi. 
  
Ajunşi faţă-n faţă cu Ghiocel şi garda sa, se repeziră ca turbaţii, atacară prin surprindere, încât bieţii flăcăi şi luptătorii lui Sabie de Raze nici nu se dezmeticiră când fură azvârliţi din şa, copleşiţi de săgeţile de gheaţă ale luptătorilor lui Viscorilă. Noroc că greoiul Nămeţilă se împiedică şi rostogoli peste flăcăi un munte de zăpadă, îngropându-i cu totul în nămeţi. Înfuriat, Viscorilă sufla ca un turbat, iar soldaţii săi trăgeau în neştire cu săgeţi de gheaţă. 
  
- Ce făcuşi, dobitocule? De fiecare dată tu mă încurci în luptă! se răsti Viscorilă la Nămeţilă. 
  
- Sunt prizonierii mei! zise Nămeţilă. Eu i-am prins, eu îi duc la Majestatea Sa! 
  
- Ba eu i-am trântit la pământ şi i-am rănit cu săgeţi! se înfurie Viscorilă. Nu mă supăra că-ţi suflu de pe cap căciula şi de pe umeri cojocul! 
  
- Ba eu am să-ţi arunc un munte de zăpadă-n fălcile alea şi-n ochi, de ai să vezi stele verzi! se burzului Nămeţilă. 
  
Şi unde nu începură să-şi dea brânci, Nămeţilă aruncând cu bulgări de zăpadă cât casa în Viscorilă, iar acesta suflându-i un jet de gheaţă în ochi şi-un şut în fund, de-i sări căciula. Cum era destul de greoi, căzu lat, spre hazul lui Viscorilă care-i mai dădu şuturi şi-i spulberă căciula şi cojocul, de săltau nămeţii până la cer 
  
-va urma- 
  
Referinţă Bibliografică:
MĂRŢIŞOR-17 / Năstase Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1514, Anul V, 22 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Năstase Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Năstase Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!