CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Năstase Marin         Ediţia nr. 1480 din 19 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

MĂRŢIŞOR-4
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Capitolul VII 
  
Mărţişor la Moş Vreme 
  
Cum intrară în chilie, văzură un bătrân îmbrăcat cu o mantie albă, cu părul şi barba albe colilii, şezând într-un jilţ de aur încrustat cu pietre scumpe. Moşneagul citea o carte, iar vârtelniţa de argint era învârtită de o fată frumoasă, îmbrăcată într-o rochie lungă, albă. Alături de ea o altă fată, în rochie lungă, neagră, dormea obosită. Pasă-mi-te fetele erau surori, ajutoarele Moşului în răsucirea veşnicului şi nesfârşitului fir, tors dintr-un caier ce se forma mereu din miliarde de firişoare aduse pe un horn din adâncuri, suflate de vânturile sălbatice. 
  
- Cine eşti tu, călătorule, zise moşneagul, de ce ai venit să-mi tulburi treaba? 
  
- Mă cheamă Mărţişor, preabunule Moş Vreme! Durerile şi suferinţele oamenilor mi-au purtat paşii până la tine. 
  
Povesti despre toate silniciile şi disperarea la care au ajuns oamenii şi vieţuitoarele din ţara lui. 
  
- Şi-acum învaţă-ne, preaînţeleptule, ce trebuie să facem ca să scăpăm de urgiile cumplitei împărătese. 
  
- O, nesocotitule! Ai venit să afli tainele viitorului? Din vârtelniţa mea eu torc numai firul Vremii. Viitorul vi-l faceţi voi, aşa cum vreţi şi cum puteţi. În ce priveşte pe împărăteasa voastră, cârmuirea ei nu este veşnică, aşa cum pe pământ nimic nu este veşnic. Află, curiosule, că puternica Iarnă numai de Primăvară va fi înlăturată. 
  
- Cine este Primăvara şi când va veni la noi? întrebă nerăbdător Mărţişor. 
  
- Primăvara este fiica lui Soare-Împărat. Şi-i dragă împăratului fata asta, o răsfaţă şi o alintă încât nu s-ar despărţi de ea niciodată. Iar fata… de ce să plece? 
  
- Atunci, întrebă disperat Mărţişor, cum să facem s-o aducem la noi? 
  
- Ei, băiete, dar grăbit mai eşti! Eu şi fetele mele suntem tare obosiţi… Nu vrei să ne ajuţi la răsucitul firului până ne odihnim puţin? mai zise Moş Vreme întinzându-se şi căscând. 
  
- Te ajut, Moş Vreme, zise săritor Mărţişor. 
  
Şi-apucă mânerul vârtelniţei din mâna fetei care răsuflă uşurată, lungindu-se lângă soră-sa. Unde nu se opinti Mărţişor şi începu să învârtă repede vârtelniţa, de-l sperie pe Moş Vreme. 
  
- Hei, mai încet, băieţaş, că-mi spulberi toate firele! 
  
- Ce sunt firele astea, Moşule? întrebă Mărţişor. 
  
- Sunt vieţile oamenilor şi vieţuitoarelor. Ele rătăcesc hai-hui prin văzduh, atunci când trupurile mor, iar vânturile mele le mână şi le poartă până aici la Caierul Vremii, unde fiicele mele le torc.Firele toarse şi ursite sunt spulberate din nou de către vânturile sălbatice în cele patru zări. 
  
- Dar de ce faci asta, Moş Vreme? 
  
- Aşa e scris în legile Firii! 
  
- Şi ce scrie în legile Firii? 
  
- Vrei să afli tot ce-i scris în aceste legi? Dacă te prinzi să învârţi vârtelniţa până îţi voi citi toate legile Firii din această carte, vei afla toate tainele Viitorului şi ale Destinului. Cartea asta mi-a dăruit-o bunul DUMNEZEU. 
  
- Mă prind, bătrâne! Spune mai departe! zise Mărţişor. 
  
- Nu te prinde, frate! sări Norocel. Vor trece mii de ani şi tot nu vei afla toate legile Firii, iar tu vei fi până atunci un morman de oase albite. 
  
- Ai prieten înţelept, zâmbi moşneagul. Ascultă-i sfatul şi mergi în drumul tău! 
  
- Îndură-te, Moş Vreme, şi spune-mi totuşi cum să fac să aduc Primăvara în ţara noastră? 
  
- Răspunsul ai să-l afli de vei răspunde la o întrebare. 
  
- Care? 
  
- Ce-i mai lipseşte celui care trăieşte în fericire veşnică şi are tot ce vrea? 
  
- N-are Dor, preabunule! Cine-n lume n-a iubit, cine nu a suferit, nici durere n-a avut. Cine lacrimi n-a vărsat, cine-n viaţă n-a sperat, fericirea n-a aflat! 
  
- Si unde se află toate astea, isteţule? 
  
- In inima mare şi iubitoare a omului nevoiaş, lovit de toate nevoile vieţii! 
  
- Ei bine, cine va da Primăverii o astfel de inimă, acela o va aduce în împărăţia voastră! 
  
- Îţi mulţumesc, preaînţeleptule! Iute voi zbura spre Primăvară! 
  
- Uşurel, uşurel, băieţaş! Pentru că m-ai ajutat, te voi ajuta şi eu. Smulge o pană din aripa vulturului care te-a adus aici şi dă-mi-o să suflu deasupra ei. Ea va căpăta puteri magice şi te va purta cu viteza gândului prin toate zările, pe unde ţi-e drumul. 
  
Mărţişor rugă pe vultur să-i dea o pană, pe care o dădu lui Moş Vreme. Acesta suflă deasupra ei, iar Mărţişor o luă şi bucuros chihoti: 
  
- Iuu-huuu! Am să-i dau Primăverii inima mea! Îţi mulţumesc şi… rămâi cu bine, Moş Vreme! 
  
- Du-te sănătos, băiete! îi spuse Moşul zâmbind. 
  
- Îţi mulţumesc, vulturule viteaz şi bun! Voi aduce Primăvara şi pentru voi! 
  
- Să izbândeşti, Mărţişor! îi ură şi vulturul. 
  
Apoi Mărţişor, cu Norocul în cârcă, o luă la fugă, sărind din stâncă-n stâncă, de-i sfârâiau călcâiele. Nici vânturile de la răscruce nu se dumiriră când a trecut pe lângă ele, iar când se luară după el nu-i mai ajunseră urma. 
  
-va urma- 
  
Referinţă Bibliografică:
MĂRŢIŞOR-4 / Năstase Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1480, Anul V, 19 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Năstase Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Năstase Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!