CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Napoleon Săvescu         Ediţia nr. 1557 din 06 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Napoleon SĂVESCU - DUMINICA FLORIILOR
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ca multe sărbători creştine, iniţial a fost o sărbătoare păgână, dacică, a vegetaţiei şi a fertilitaţii, peste care creştinismul a suprapus o sărbătoare religioasă, schimbându-se denumirea şi semnificaţia ei, dar păstrându-se în bună parte tradiţiile iniţiale.  
 
Flora era la vechii romani zeiţa florilor şi a înfloririi. În onoarea ei, odată cu venirea primăverii, avea loc sărbătoarea Floralia, care dura numai o zi, pe 29 aprilie. La creştini Duminica Floriilor reprezintă intrarea lui Isus în Ierusalim.  
 
Isus a pornit spre Ierusalim. În timp ce se apropia de Betfaghe şi Betania, lângă Muntele numit al Măslinilor, a trimis doi discipoli, spunându-le: „Mergeţi în satul dinaintea voastră şi, când veţi intra, veţi găsi un măgăruş legat, pe care nici un om nu l-a încălecat: dezlegaţi-l şi aduceţi-l!” Când au plecat cei trimişi, au găsit după cum le-a spus. În timp ce ei dezlegau măgăruşul, stăpânii lui i-au întrebat: „De ce dezlegaţi măgăruşul?” Atunci ei au răspuns: "Domnul are nevoie de el". Apoi l-au adus la Isus şi, aruncându-şi hainele peste măgăruş, l-au urcat pe Isus deasupra.  
 
Poarta Aurită este una din căile de acces în Ierusalim. Aici a fost întâmpinat Isus. Potrivit tradiţiei iudaice, atunci când Mesia va reveni va intra pe această poartă.  
 
De frică, musulmanii, sub domnia lui Ottoman Sultan Suleiman Magnificul (1520-1566) au hotărât să închidă accesul pe această poartă şi au înălţat un zid. La intrarea în Ierusalim Isus a fost întâmpinat cu ramuri de palmier şi măslin.  
 
La Daci, frunzele/florile de salcie vesteau Reinvierea naturii. Ramurile înmugurite ale acestui copac sunt folosite si azi , la noi, la daco/români în procesiunea din Duminica Floriilor, in Biserica noastră Dacică. Frunzele de palmier, au înlocuit cele de salcie, dar nu si la noi, in Biserica noastră Dacică.  
 
Poate că vi se pare puţin cam exagerat să ne numim Biserica noastră Dacică, aşa că vreau să vă mentionez câteva rânduri din „Istoria bisericii române”, Pr.Ion Vicovan, vol,II, pg.174, ed.Trinitas, Iaşi, 2002: „...patriarhul ecumenic Sofronie a convocat în aprilie 1865 Marele Sinod patriarhal, căruia i-a supus spre deliberare < cele trei proiecte de LEGI DACICE..>..declararea de catre sine a Bisericii Dacice ca independentă... În acelasi timp, Sinodul patriarhal a hotarât ca un delegat al Marii Biserici să fie trimis în ...”  
 
----------------------------------------------  
Dr. Napoleon SĂVESCU  
New York, SUA  
5 aprilie 205  
 
Referinţă Bibliografică:
Napoleon SĂVESCU - DUMINICA FLORIILOR / Napoleon Săvescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1557, Anul V, 06 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Napoleon Săvescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Napoleon Săvescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!