CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Versuri > Spiritual >  
Autor: Muguraş Maria Petrescu         Ediţia nr. 1679 din 06 august 2015        Toate Articolele Autorului

Muguraş Maria PETRESCU - THEODOR DAMIAN - SINGURUL DINCOLO

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sâmbătă, 30 mai a.c., am prezentat la Asociaţia Scriitorilor din Jud. Hunedoara, condusă de poeta Mariana Pândaru, cel mai recent volum de poezii „Singurul dincolo” (Ed. Rawexcoms, Bucureşti 2015, 44 p.) scris de Pr. Prof. Dr. Theodor Damian de la New York.  
 
Având dimensiunile unui paşaport, cartea se vrea a fi chiar un astfel de „document poetic”, pe care autorul îl poate oferi oricui, atât în ţară cât şi în străinătate, poezia fiind considerată o cheie universală care, la fel ca şi muzica, poate deschide orice fel de uşă a sufletului. După părerea mea „Singurul dincolo” este chintesenţa poeziei lui Thedor Damian, crezul lui poetic exprimat într-o formulă restrânsă şi deosebit de concentrată. Chiar dacă nu am şti cine este autorul cărţii, din lectura ei ne-am da seama despre cine vorbim, stilul lui Theodor Damian fiind inconfundabil în literatura română. Concis, mângâios, trimiţând sufletul şi mintea din pustie până la Dumnezeu şi înapoi spre arderea în poezie („pustia te frige la inimă/ şi-ţi răscoleşte rărunchii/ şi-ţi risipeşte tăria/ din pustie iese cu adevărat poezia/ ca să scrii trebuie să te frigi/ ca atunci când nu te aude nimeni/ dar tot strigi” – „Singura scăpare-i poezia”, pp. 10-11), poetul este însetat în permanenţă de ea, de o dorinţă ce nu se ostoieşte niciodată, pentru că paradoxal, aşa cum şi scrie, cu cât se afundă mai mult în acest univers, cu atât aleargă mai mult după ea ca să o atingă.  
Să înţelegem că Theodor Damian aleargă „singur” ca noi toţi pentru a-l atinge pe acel „dincolo” de la zenit? Plină de paradoxuri, poezia lui Theodor Damian abundă de elemente filosofice brodate pe ghergheful cu motive religioase, iar mărturisirea lui de credinţă este aceea de situare a lui ca om, ca ins singuratic undeva vis-à-vis de Cuvântul iniţial, pentru că „dincolo” poate fi şi aici, dar şi de cealaltă parte a cerului („Iar se învârte cerul/ ca atunci când i-e sete/ de trăsnet/ ca atunci când nu trebuie/ să pleci/ dar în plecare rămâi/ cum i-e sete cuvântului meu/ de tâcerea dintâi” – „În plecare rămâi”, p. 5). Pentru a câta oară Theodor Damian se prezintă singur în faţa cuvântului tăcerii dintâi dorindu-şi cu ardoare şi smerenie în acelaşi timp să fie absorbit în tăcere în universul poetic al lui ,,dincolo’’ exprimat prin cuvântul cu mii de faţete şi înţelesuri?  
----------------------------------  
Muguraş Maria PETRESCU  
Consilier editorial Revista Lumină Lină (Gracious Light)  
New York, SUA  
Referinţă Bibliografică:
Muguraş Maria PETRESCU - THEODOR DAMIAN - SINGURUL DINCOLO / Muguraş Maria Petrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1679, Anul V, 06 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Muguraş Maria Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Muguraş Maria Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!