CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  
Autor: Monica Bokor         Ediţia nr. 1875 din 18 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Nu vă lăsați intimidați!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu vă lăsați intimidați! 
  
Am de rezolvat câte ceva, așa că de la școală plec direct spre centru. Ajung la bancă. Îmi ia cam o oră, pe care o petrec în picioare în fața unui ghișeu, dar până la urmă îmi rezolv problema. Mă simt obosită și cred că o cafea m-ar revigora. În apropiere e un McDonald`s. Intru și mă așez la rând. 
  
În partea dreaptă, la o alta casă, un cuplu pitoresc face comenzi peste comenzi. Vor ba una, ba alta. Ba în altă pungă, ba sa fie de pui, ba nu de pui. Ba nu, că vrea în cutie! Băiatul de la tejghea se zăpăcește. Sunt atentă la cum decurge treaba. Pe vremuri aveam un al doilea job la o alimentară, deci cunosc ”modelul”. Te zăpăcesc de cap, cerând când una-când alta, apoi refuză și o iau de la capăt cu scopul de a te încurca la socoteală. Îmi dau seama că băiatul nu se lasă păcălit și zâmbesc în sinea mea. Își dau și ei seama că nu le va ieși nici măcar un hamburger gratis și încep să urle la băiat că să-i servească mai repede. Văd panica din ochii băiatului și bănuiesc c-o fi în perioada de probă de muncă. Nu apare nici un coleg să-l ajute, nu reacționează nici unul din vajnicii barbați prezenți în restaurant. Eu nu mai pot răbda. 
  
-Ce-aveți cu băiatul? 
  
Nu se așteaptă ca cineva să-i înfrunte. El se întoarce nedumerit spre mine, ea sare cu gura: 
  
-Hapăi dachă nu mhă servește cum vreu io!!? Să vină șăful! și urlă din toți rărunchii scuturându-și fustele crețe. 
  
-Ce-ar fi fi să taci? Mai vezi pe careva urlând? Voi nu știți vorbi fără să urlați? Cu ce-i de vină băiatul? 
  
-Dha mai taci tu! Ce te bagi? Vrei să-ț plătesc io ”măcdonaldu”? 
  
-Nu, merci! Am bani. Eu lucrez, nu ca voi! N-aștept ajutor social, nu cerșesc și nu fur. 
  
-Ce lucrezi, făăăă? 
  
Nu-i mai răspund idioatei, sunt deja o găleată de nervi și în plus urmează să fiu servită. Doamna de la tejghea îmi ia comanda și-mi spune să nu mă enervez că … ”așa fac ăștia întotdeauna”. Replica ei liniștitoare mă agită mai tare. 
  
-Foarte rău! De aia am ajuns unde-am ajuns, de aia ne consideră Europa cum ne consideră, pentru că nu luăm atitudine. Și-n plus băiatul chiar n-a greșit cu nimic. Eram acolo și-am văzut tot. 
  
-Știu, doamnă! Știu. Dar ce să facem? 
  
-Să luăm atitudine, să nu ne lăsăm intimidați. N-ați observat că dacă i-am înfruntat au terminat cu cumpăratul și au dispărut din peisaj? 
  
……………………………………………………………………………………………………………………………………………. 
  
Îmi iau cafeaua și nici nu-i mai simt gustul amar. Mi-e deja amar de la atâta nepăsare! În locul băiatului acela putea fi oricare dintre copiii nostri, care încearcă să-și câștige cinstit o pâine. Și nu e nimeni care să-i ajute la nevoie, sau măcar să-i susțină. Sunt dezamăgită nu numai de lipsa de reacție a clienților. Sunt dezamăgită de lipsa colegialității de acolo. Știu că într-o companie cum e McDonald`s (și nu numai), dacă vreau să promovez trebuie să arăt că sunt mai bun decât ceilalți, dar asta nu înseamnă că îmi anulez partea umană. Pot fi foarte bun profesional și dacă empatizez cu cei din jurul meu. 
  
Treziți-vă, oameni buni, și luați atitudine împotriva oricărei persoane ce și-a uitat bunul simț acasă.Mâine puteți fi voi în locul băiatului. Sau poate copilul vostru. Treziți-va! 
  
Referinţă Bibliografică:
Nu vă lăsați intimidați! / Monica Bokor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1875, Anul VI, 18 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Monica Bokor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Monica Bokor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!