CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Miron Ioan         Ediţia nr. 2025 din 17 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Medicul trebuie sa fie un apostol al moralei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Personalitatea profesorului Nicolae C. Paulescu pare dominată de două laturi complementare: cunoaşterea adevărului pe calea naturală, a interferenţei ştiinţifice, latură reprezentată de concepţia „Scio Deum esse” („Ştiu că Dumnezeu există”); şi cunoaşterea adevărului pe calea supranaturală, a revelaţiei, latură reprezentată de concepţia „credo in Deum” („cred în Dumnezeu”). Voi schiţa ambele direcţii în măsura timpului, fără a vă testa rezistenţa. 
  
„Pancreina”, adevăratul nume al hormonului antidiabetic pancreatic 
  
Omul de ştiinţă Nicolae C. Paulescu a adus numeroase contribuţii la dezvoltarea ştiinţelor naturale, contribuţii atât practice, cât şi teoretice. Tehnica Paulescu de intervenţie chirurgicală pe hipofiză (o glandă endocrină din creier) a fost revoluţionară la vremea respectivă şi a fost folosită şi dezvoltată de mari chirurgi contemporani (spre exemplu Harvey Cushing). Studiile pe hipofiză l-au făcut vizibil pe Paulescu în comunitatea ştiinţifică internaţională. Cea mai importantă contribuţie a lui Paulescu în domeniul medicinii a fost însă descoperirea insulinei (numită pancreină) şi brevetarea primului procedeu de extragere a insulinei din pancreas (glanda endocrină care produce insulină). Prin bunăvoinţa domnului inginer Petru Costinescu, consilier în proprietate intelectuală (OSIM), publicăm copia brevetului semnat de Paulescu, pentru a face cunoscut cuvântul „pancreină” ca adevărat nume al hormonului antidiabetic pancreatic. Deşi cercetătorii canadieni (J. B. Collip, C. Best, F Banting, J. Macleod) îşi publică studiile pe insulină mai târziu cu 8 luni decât Paulescu, îl citează parţial şi denaturat şi nu fac decât să confirme rezultatele lui Paulescu şi doar parţial şi să purifice extractul destul pentru a fi injectat la om (merit de chimist), iau premiul Nobel „pentru descoperirea insulinei”. Nedreptatea a fost vădită, dar comunitatea internaţională nu a acceptat argumentele de protest ale lui Paulescu şi a admis eroarea abia după multe decenii, fiindu-i recunoscut meritul de personalităţi istorice şi medicale precum Mark Weber, Arne Tiselius, Ian Murray, Nicolae Cajal. 
  
Brevetul lui Paulescu privind descoperirea hormonului antidiabetic 
  
Nicolae Paulescu, întemeietor şi conducător al Catedrei de Fiziologie din cadrul Universităţii de Medicină din Bucureşti 
  
Din punct de vedere al aportului teoretic la ştiinţă, argumentele cu care Paulescu combate materialismul ştiinţific şi ipotezele biologice ale evoluţiei darwiniste şi ale generaţiei spontanee sunt şi astăzi ineluctabile, fiind în stare să convingă orice raţiune care caută adevărul cu onestitate (vezi culegerea cursurilor de fiziologie în volumul „Noţiunile de suflet şi Dumnezeu în fiziologie”). Ideologia materialismului, care nu are nici o tangenţă cu ştiinţa propriu-zisă, păleşte în faţa observaţiei că finalitatea morfologică şi fiziologică este trăsătura distinctivă a fiinţelor vii. Darwinismul, un alt exemplu de ideologie a ştiinţei, e desfiinţat de Paulescu prin eliminarea justificată a hazardului din istorie şi prin observaţiile că speciile sunt fixe şi că lupta pentru existenţă şi selecţia naturală sunt tocmai cauza fixităţii speciilor, nu a transformării lor. Activitatea academică a lui Paulescu nu a fost mai prejos, formând direct numeroase generaţii de medici în calitatea de întemeietor şi conducător al Catedrei de Fiziologie din cadrul Universităţii de Medicină din Bucureşti, dar şi indirect prin monumentalele lucrări enciclopedice „Traité de médecine” şi „Traité de physiologie médicale”. În semn de apreciere, în 1990 Academia Română l-a declarat pe Paulescu membru post-mortem. 
  
Convingerile filosofice şi creştine ale lui Nicolae Paulescu se îmbină în activitatea socială 
  
Teologul Nicolae C. Paulescu, la fel de activ ca omul de ştiinţă, s-a axat pe două direcţii: existenţa lui Dumnezeu (vezi „Noţiunile de suflet şi Dumnezeu în fiziologie”, „Fiziologie filosofică”) şi patimile sufleteşti (vezi „Instincte sociale, patimi şi conflicte, remedii morale”). În problema existenţei lui Dumnezeu, Paulescu pleacă de la deducţia că finalitatea din fiinţele vii are drept cauză sufletul (un agent imaterial imperceptibil), iar cauza sufletului trebuie să fie o Cauză primară imaterială, imperceptibilă, unică, înţeleaptă. Astfel, „viaţa este efectul a două cauze imateriale: una, cauza secundară sau Sufletul, unică pentru fiecare fiinţă vie; Document inedit - Pancreina, dr. Nicolae Paulescualta, cauza primară sau Dumnezeu, unică pentru totalitatea fiinţelor vii”. În analiza patimilor sufleteşti, Paulescu porneşte de la credinţa ortodoxă că legea supremă care conduce societăţile este iubirea. Oricine greşeşte iubirii devine patologic. Aşadar, patima reprezintă pervertirea instinctului biologic şi psihologic corespunzător normal (spre exemplu nevoia de hrană şi îmbuibarea). Patimile constituite se abat de la legea iubirii şi duc la conflicte cu ceilalţi şi cu Dumnezeu, având consecinţe nefaste atât în timp, cât şi în veşnicie. Ca un doctor, Paulescu nu omite să remarce faptul că patimile au remedii, fie generale (legile), fie creştin-ortodoxe (Sfintele Taine ale Bisericii Ortodoxe). Convingerile sale filosofice şi creştine se îmbină în activitatea socială. Îl vedem astfel pe Paulescu smerit, ca epitrop al bisericii parohiale; milostiv, ca întemeietor al unor aşezăminte medicale sociale; patriot, ca întemeietor Uniunii Creştine Naţionale şi ca publicist în ziarul „Apărarea Naţională”. Criticile aduse lui Paulescu s-au legat de activitatea lui politică. 
  
„Profesorul Paulescu a trăit ca un mucenic şi a murit ca un sfânt” 
  
Pentru a conchide, trebuie să remarcăm faptul că profesorul Paulescu este un model de medic şi un model de om de ştiinţă. Medicii şi cercetătorii contemporani ar câştiga enorm dacă ar aplica metodele raţionale ale lui Paulescu în diagnosticarea, tratarea şi cercetarea bolilor. Din acest punct de vedere ne bucură faptul că memoria lui este perpetuată în Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, sub forma concursului anual de fiziologie adresat studenţilor şi tinerilor rezidenţi. Nicolae C. Paulescu a trăit precum însuşi îşi îndemna studenţii („medicul trebuie să fie un apostol al moralei“), fapt care l-a îndemnat pe prim-ministrul Nicolae Iorga să scrie după moartea lui Paulescu: „Profesorul Paulescu a trăit ca un mucenic şi a murit ca un sfânt”. 
  
Dr. Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale 
  
Referinţă Bibliografică:
Medicul trebuie sa fie un apostol al moralei / Miron Ioan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2025, Anul VI, 17 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Miron Ioan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Miron Ioan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!