CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Miron Ioan         Ediţia nr. 1755 din 21 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Toamna ca un om matur
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“TOAMNA CA UN OM MATUR” 
  
Multe daruri si minuni avem pe Pământ! Poate că cel mai important este existenţa anotimpurilor! Nu pentru a nu ne plictisi ni s-au dat anotimpurile! Fiecare astfel de perioadă din an aduce schimbare! Natura, temperatura, percepţia, simţurile, puterea de zâmbet, adevărul despre tot ce înseamnă viaţă şi multe altele încă neştiute de noi, trăiesc aceste schimbări! Dar ceea ce noi numim „schimbare” reprezintă, de fapt o perpetuă desăvârşire. 
  
Natura nu se schimbă, ci doar îşi desăvârşeşte gena prefacerii în cârdăşie cu personalitatea anotimpului „de servici”. Şi atitudinea noastră faţă de ceea ce există în jur, faţă de ceilalţi oameni si chiar faţă de noi este influenţată de anotimpul ce guvernează starea de a fi a momentului. În funcţie de ceea ce există dincolo de fereastră putem fi veseli, tăcuţi, volubili, dornici de plimbări, de stat în casă, putem fi leneşi, vivaci, dornici de ceva sau cineva, putem zâmbi sau încreţi fruntea... Influenţă sau simbionare? Un lucru e cert: există o legătură cu ceea ce Dumnezeu a creat în jurul nostru sau altfel spus, nu suntem în nici un moment singuri! 
  
Când pleacă toamna, iarna sau primăvara nu simt regret, ci chiar bucurie pentru ceea ce urmează să văd, să simt... Când, însă, vara devine neputincioasă şi odată cu ea verdele lumii se mută în cer, mă cuprinde tristeţea şi un gol se aşează cuminte în mine ca o nedreptate. 
  
Simt că toate anotimpurile sunt în noi şi ne manifestăm în funcţie de ele. Privirea, timbrul vocii, rostul mâinilor şi al paşilor noştri..., sunt dictate de anotimpul „de serviciu” din noi. În noi poate să plouă, să ningă sau să fie soare! În noi poate să fie toamnă, iarnă sau vară! În noi poate să fie frig sau cald! 
  
Dintre toate anotimpurile, vara este modelul de viaţă şi cel mai aproape de felul meu adevărat şi plăcut de a fi! 
  
Acum este toamnă! 
  
Vara încă se mai zbate în cuminţenia golului din mine! 
  
Ca un om matur este toamna! Gospodar, grijuliu, grav, mai rar zâmbitor, purtând cu resemnare bucuriile şi tristeţile lui! 
  
Mă uit acum în jur şi observ că mai sunt frunze, iarbă, flori. Probabil că bruma, încercată de sentimentul milei sau remuşcări, stă pe undeva pe gânduri! Privesc copacii şi ştiu că ei simt ce va urma. Nu e resemnare în atitudinea lor, ci înţelegere, demnitate, respect! 
  
Mare parte din recuzita semnificativă a toamnei e mai mult în amintirile mele! Nuci, gutui, mere, pere, sunt peste tot prin pieţe, supermarketuri, magazine, dar îmi sunt străine, nu-mi mai bucură sufletul ca altă dată! La fel şi grămezile de porumb din curţile oamenilor, ritualul mustului, al pastramei... Frunzele nu au părăsit copacii, dealurile sunt încă verzi. Nu plouă, e cald şi totuşi e tristeţe! Toamna de acum e tristă! Simt în mine copaci goi, o ploaie măruntă şi frig! 
  
Privesc în zarea ferestrei şi ştiu că natura nu se schimbă, ci doar îşi desăvârşeşte gena prefacerii! 
  
Şi-mi caut de zâmbet prin amintiri cu zâmbetul lui, precum toamna aceasta! 
  
Dr. Ioan MIRON, medic primar de familie si doctor in stiinte medicale 
  
Referinţă Bibliografică:
Toamna ca un om matur / Miron Ioan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1755, Anul V, 21 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Miron Ioan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Miron Ioan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!