CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

CONTOPIRE - 19 - EȘECURI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O seară de vară liniștită. E duminică. A fost o săptămână cu multe evenimente și emoții. Erau nervoși amândoi. O stare care se prelungea la infinit. Se ascundeau unul de celălalt, în încercarea de a face aparențele să fie mai plăcute. Mira se refugia în muzică, Florin căuta subiecte comune: despre serviciu, despre concediu, orice altceva decât despre ceea ce le stăruia în minte amândurora. Ieșeau, aproape zilnic, la plimbare, la un concert, sau la o terasă. Încercau să o înveselească pe Mona, dar ea știa că zâmbetul lor este forțat. Trecură zilele, iar nopțile se topiră în năduful caniculei de peste zi. Discuțiile asupra subiectelor de la examene, purtate în mediul virtual, le dădeau speranțe pentru un rezultat satisfăcător.  
 
Veni, în sfârșit și ziua adevărului. Mira se învârtise toată ziua la birou, imaginându-și că efortul fizic împreună cu cel intelectual o vor epuiza, și o vor calma până la afișarea rezultatelor. Stabiliseră să se întâlnească în fața școlii. Avea de ridicat un colet în drumul spre locul de întâlnire. Nu întârziase prea mult. Cu coletul în brațe, alergase după taxiuri. Canicula îi lipise bluza de spate, iar fruntea îi era asediată de broboane de sudoare. Sări, la propriu, din mașină, cu telefonul în mână și coletul strâns la piept. Văzu, în sfârșit, poarta școlii. Portarul se plimba degajat prin curte. Un zâmbet scurt:  
 
- Nu s-au afișat. Probabil se vor afișa cu un sfert de oră înainte de ora 16.  
 
Mira plecă spre casă dezarmată de veste.  
 
- Rămâneți acasă! Nu s-au afișat. - le spuse ea prin telefon.  
 
Drumul i se părea lung și toată oboseala de peste zi se mutase în tălpile ei. Mintea i se umbrise de gânduri negre. Era un semn. Și nu unul bun.  
 
Nu putea nici să mănânce. Se așezase în fața calculatorului și accesa toate paginile de pe internet. Se vor afișa și on-line. Așteptarea era din ce în ce mai grea. La ora 16 fix, se întâmplă și minunea. Nu reușea să găsească numele fetiței ei. Emoții, nervozitate. Când îi văzu numele, în sfârșit, simți cerul căzându-i pe umeri.  
 
Mira privea avizierul de la liceu. Era sigură că intrase. După succesul de la probele eliminatorii, nici nu se putea întâmpla altfel. Străbătuse drumul pe jos, cu inima vioaie. Asfaltul fierbinte îi încinsese tălpile prin sandale. Gura i se uscase de sete. Îmbrăcase o rochie albastră. Preferata ei. Nici nu știa cum a ajuns așa repede la liceu. Probabil gândurile îi ghidaseră pașii mecanic. Nu se întâlnise cu nimeni cunoscut pe drum. Părinții ei lucrau, fratele ei please la o întâlnire cu prietenii lui. Când intră în curte, se simți dintr-o dată mică și neajutorată. Erau doar câțiva copii și o depășise, grăbită, o mămică, trăgând de mână un copil cu șapca îndesată pe frunte. Copilul se chinuia să mănânce o înghețată. Observase lichidul galben și lipicios nu numai pe fața copilului, dar și pe coatele sale și pe poalele fustei mamei lui. Amănuntul acesta o făcu să zâmbească. Mira trase aer în piept și, ajunsă în fața avizierului, își concentră privirile pe listele cu rezultate. Rândurile fugeau, alungate de graba cu care le citea. Nu își vedea numele. Hotărî să o ia de la capăt, de data aceasta din capătul opus, de la cei respinși. Aceeași goană a numelor înscrise. Zburau și note, și nume, și foi întregi. O cuprinse amețeala. Ce se întâmplă? De ce nu e pe liste? Trecuse în revistă aproape toate afișele. Îi atrase atenția, ca prin vis, o linie roșie care delimita candidații admiși de cei respinși. Numele ei era la câteva rânduri dedesubt. Consternată, Mira nu respiră câteva clipe. Apoi făcu câțiva pași înapoi, cu umerii lăsați, și porni spre casă. Eșecul era neașteptat. Revizui în gând subiectele. Știa că avusese unele îndoieli la matematică în privința rezultatelor. Ascultase, la ieșirea din examen, discuția între doi candidați, și nu corespundeau răspunsurile ei cu ale lor. Avusese prea multă încredere. Nu se grăbise. Aranjase toate rezolvările frumos în pagină. Totul cu explicații. Dar, greșise la calcule. Din teama de a nu fi depunctată pentru aspectul lucrării, desenase fiecare semn, fiecare cifră, cu grijă, dar fără a fi atentă atunci când trebuia să scrie semnul scăderii în locul celui al adunării… Ar fi ajuns învățătoare, sau educatoare. Ar fi lucrat cu copiii. Ar fi… Vise năruite!  
 
Contopire de destine? Eșecuri.  
 
Pentru fiica ei nu este însă un drum închis. Vor găsi, împreună, acele uși care așteaptă să fie deschise. Trebuie doar să aleagă cu sufletul.  
 
Se întâmplă să schimbăm câte un semn la operațiile matematice pe care viața ni le dictează din când în când, și destinul se schimbă irevocabil. Testele pe care le primim au însă un rost, mai presus de puterea noastră de cunoaștere. Sunt semnale care ne avertizează că nu era calea spre care ne era menit să ne îndreptăm. Uneori suntem nevoiți să decidem, neavând la îndemână toate perspectivele. Sufletul ne șoptește un răspuns, pe care, de cele mai multe ori îl ignorăm, lăsând rațiunii toate drepturile alegerii. Și atunci, bătătorim aleile nepietruite ale unei sorți monotone, cu prea puțină culoare și gust amar, îndulcit doar de mici reușite personale ...  
 
Ar trebui să învățăm limbajul instinctual înaintea celui pe care îl dobândim fiind dominați de frica de a greși.  
 
Referinţă Bibliografică:
CONTOPIRE - 19 - EȘECURI / Mirela Stancu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2011, Anul VI, 03 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mirela Stancu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Stancu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!