CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

Contopire - 8
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Câteodată te simți atât de singur, încât accepți compania nopții ca pe o prietenă dragă. Dacă asculți și muzică bună, acordurile ei îți par îmbrățișările unui iubit. O veioză în colțul camerei adaugă un plus de romantism, iar parfumul candelei aprinse îți umple sufletul de rătăcirea unei pasiuni nestinse... 
  
Dimineața se grăbise să-și cânte trilurile, iar soarele se înălțase, un pic timid și palid, însă foarte hotărât, anunțând o zi frumoasă. Mira se întorcea, ca de obicei, cu sacoșe grele, spre casă. De câte ori intra în supermarket, își imagina masa plină de preparatele ei speciale. Îi plăcea să își surprindă familia cu câte o noutate culinară. Știa că nu o să fie niciodată gospodina ideală. Nu a acceptat, de la început, imaginea femeii cu șorț și cu pămătuf în mână! Pentru ea era importantă emoția, armonia, liniștea familiei. Prefera să cumpere semipreparate, sau prăjituri de la cofetărie, decât să stea cu orele în bucătărie. Dar simțea nevoia, din când în când, să muncească pentru a obține sunetele acelea de încântare, atunci când mâncau împreună. Îi plăcea spionajul asiduu al Monei când aromele din bucătărie se strecurau în camera ei. 
  
- Miroase bine! Ce mâncare faci? 
  
- Surpriză! – zâmbea Mira, neoprindu-se din forfota pregătirilor. 
  
Fiica ei avea curiozitatea copilului din ea. Își amintea cum se strecura, în copilărie, în bucătărie, și își băga degetele în aluatul pe care îl pregătea mama ei, lingându-se apoi încântată. Își amintea și zâmbetul mamei ei, surprins înainte de a se întoarce cu spatele la ea, pentru a fi jocul complet. Pe atunci aștepta cu nerăbdare zilele de sărbătoare, aniversările, toate ocaziile în care știa că se aduna veselia în casă. Părinții Mirei se completau în toate pregătirile. Participau cu toții la curățenie, la aranjarea mesei, la crearea unei atmosfere cât mai plăcute pentru musafiri, sau, pur și simplu, pentru ei. Crăciun, Revelion, Paște, ziua fratelui ei, ziua tatălui ei, ziua ei, ziua mamei ei. În ordinea asta se derulau petrecerile. Mai erau însă și petrecerile pentru sărbătorirea bunicilor, verișorilor, vizite de duminică și multe alte ocazii. Acum se adunau toate ca într-un carusel învârtindu-se amețitor de repede în amintiri. Când au trecut atâția ani? Când s-au despărțit? Au avut timp să își ia la revedere, sau să își spună cât de mult înseamnă fiecare pentru ceilalți? Nu. Au plecat și nu au mai avut putere să-și ridice mâna pentru un ultim salut... 
  
De ziua bunicului se strângea toată familia mamei. Și erau mulți. Mama Mirei era cea mai mică dintre cele trei surori. Iar bunicul era cel mai mare dintre cei 13 frați. Cele mai frumoase amintiri s-au derulat în casa din Domenii. Pe străzile acelea era atât de plăcut să te plimbi, să inspiri parfumul teilor și să asculți guguștiucii în orele amiezii. Apoi, nucul din grădină, magazia cu multe cărți vechi, scârțâitul porții de fier. Totul era magic. Magia copilăriei ei. Veranda pe care se juca atunci când erau discuțiile între oameni mari prea plictisitoare. Îi plăcea să intre în magazie și să citească titlurile cărților de acolo, să le simtă coperțile ușor umezite, să le miroasă vechimea. Se simțea ca Alice în Țara Minunilor acolo. Parcă aștepta să apară un personaj de basm. Ar fi plecat cu el de mână, dacă o invita în lumea poveștilor. Era fermecată de poveștile copilăriei. 
  
O striga tatăl ei și fugea fericită să revină printre cei mari. Acum cântau frații bunicului. Se cântau romanțe. O atmosferă care o încânta atât de mult. Fiecare membru al familiei știa să cânte. Ea se străduia să rețină versurile și să urmărească linia melodică. Mai târziu, când ajunsese la vârsta buletinului, le cânta ea la chitară compozițiile proprii. 
  
Bunicii din partea tatălui stăteau în apropiere de parcul Cișmigiu. Acolo se simțea Mira într-o lume boemă. Scara interioară îi provoca un gen de frică plăcută. Camerele foarte înalte, în care răsuna orologiul la fiecare jumătate de oră. Liniștea adâncă, perturbată doar de zgomotul înfundat al troleibuzelor care treceau prin fața casei. Un hol lung, care despărțea bucătăria de restul camerelor. Avea coșmaruri cu acel culoar întunecos. Se făcea că nu mai ajunge în celălalt capăt, și se lungea cu cât se grăbea mai mult. Alerga disperată în vis și nu reușea să iasă din el. Dar, când nu visa, se oprea, de fiecare dată, să admire pisicile gri cu ochii verzi, din pozele înrămate. Erau singurele animale pe care regreta că nu le-a mângâiat. Nu apucase să le vadă decât în poze. În holul dintre dormitoare și camera de zi se afla impozanta masă de mahon, sculptată, cu scaunele cu tapițerie roșie, contrastul roșu-negru imprimând o notă de eleganță și asortându-se cu calciul alb de pe pereți, cu ușile ornate cu multe oglinzi, cu bufetul pe care trona orologiul, cu sunetul său atât de drag Mirei. Întâlnise acolo persoane devenite azi celebre, din lumea artistică. Unchiul Mirei era actor și ea era mândră de statutul său de nepoată. Îl iubea pe fratele tatălui ei. Devenise un idol personal. A fost dezarmată când i-a spus, mai târziu, că nu o sfătuiește să intre în lumea teatrului. Și-a amintit cuvintele lui, la moartea acestuia, mult prea devreme. 
  
Mira stătea cu sacoșele nedesfăcute în bucătărie, ascultând cântecul canarilor ei dragi, retrăind o parte din clipele minunate ale copilăriei. Momentul contopirii cu vremurile în care se simțea protejată și fericită se îndepărta ușor, lăsând poarta prezentului larg deschisă. 
  
Noaptea o găsi melancolică, cu sentimentul singurătății amestecat cu cel al risipei de ani pe care mâna timpului nu s-a înduplecat să o oprească... 
  
Referinţă Bibliografică:
Contopire - 8 / Mirela Stancu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1913, Anul VI, 27 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mirela Stancu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Stancu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!