CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

CONTOPIRE -2-
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
  
A doua zi a fost atât de obișnuită. S-au repetat rutinele. Ea și-a pregătit o cafeluță instant, urmărind zorii zilei cu aceeași dragoste de viață, cu inima plină de frumosul care îi invada trupul și sufletul. Și-a salutat prietenii virtuali de pe facebook, cu instantanee ale munților răvășiți de începuturi, mereu altele, mereu aceleași. Norii în nuanțe de roșu, de la roz la violet, se prelingeau pe crestele adormite, aducând o nouă speranță în sufletul privitorilor. O nouă zi, un nou început... 
  
După micul dejun au plecat la plimbarea obișnuită. Ea mergea când înainte, când în urma lor. Niciodată în rând cu ei. Simțea distanța, simțea răceala. Se străduia să rămână optimistă. Știa că nu va dura prea mult supărarea. Cel puțin, Mira avea mereu sentimentul că nu poate trăi supărată, oricât de grea era încercarea. Durerea exista, undeva adânc, în rărunchii ființei ei. Dar ea nu se obosea să o mai perceapă ca pe o amenințare. Neliniștea din ziua precedentă se transformase într-o stare de somnolență afectivă, ignorând, cu gratuitate, implicațiile mult prea sensibile ale unor certuri conjugale. Aerul tare al stațiunii de munte îi aducea acea stare de bine, de împlinire, de realizare. A încercat, de câteva ori, să readucă zâmbetul pe chipul fetiței, propunând o poză a lor pe fundalul mirific al munților. Glasul Mirei nu era auzit. Se simțea străină, se simțea singură, se simțea izolată de bucuria comună, împărtășită, a familiei. 
  
Mira percepea familia ca pe un întreg. Nu exista noțiunea de fericire ca felie a tortului, ci ca o lumânare înveselind capodopera culinară. Trebuiau să se înfrupte toți, cu aceeași poftă și veselie din tort! 
  
Ajunși pe versantul mai animat al muntelui, gândurile Mirei se înmulțeau. Și-ar fi dorit să participe și fiica ei, cu același entuziasm, la bucuriile sporturilor de iarnă. Au trecut pe lângă un tobogan de gheață, pe care se practica săniușul pe colac. Ideea în sine era extrem de tentantă. Aventură, adrenalină, râsete, bucurie într-un cuvânt. Doar propunerea șoptită a fost respinsă, pe un ton ferm, de fiica ei. Aștepta reacția. O cunoștea destul de bine. Nu îi semăna în privința dorinței de aventură. Nu putea să fie, deci, dezamăgită. Au continuat în liniște drumul. Asculta, din când în când, conversațiile dintre ei, încercând să afle dorințele fiicei. Nu reușea să pătrundă prin învelișul neutru pe care îl îmbrăcase copilul ei în relația mamă-fiică. Nici nu avea cum. Majoritatea timpului erau străine. Nu se întâlneau decât atunci când se întorcea de la cursuri, și atunci se izola în camera ei pentru a-și face lecțiile pentru a doua zi. Foarte rar venea să își pună câte un pahar de apă minerală sau să caute câte cea de ronțăit prin sufragerie. Mira petrecea mult timp în lumea ei virtuală sau ascultând muzică. Arareori, fata ei îi povestea câte ceva de la școală, sau o ruga să asculte o melodie de pe internet pe care o descoperise și pe care își dorea să o asculte și mama ei. De multe ori, Mira era șocată de versurile melodiilor pe care fiica ei le asculta și le aprecia. Încerca atunci să îi explice sensul și să o îndrume spre aprecierea muzicii de calitate. Reușise, întrucâtva, să obțină rezultate. Fiica ei aprecia câteva nume din muzica jazz. Îi spusese într-o seară că încă încearcă să înțeleagă ce îi place mamei sale la melodiile Ettei James. Nu ar fi avut cum să îi explice trăirile și starea necesară ascultării unui astfel de gen muzical. Era prea devreme să înțeleagă. 
  
Ajunși în zona pârtiei Clăbucet, Mira încă spera să obțină un accept din partea familiei pentru câteva momente de relaxare activă. O nouă încercare. Un patinoar. Mira aștepta de aproape 20 de ani să simtă sentimentul acela de zbor, pe care patinajul ți-l oferă. Acea libertate, vântul înghețându-ți obrajii, fericirea de a dansa liber. Cu câțiva ani în urmă, Monica primise o pereche de patine cu rotile. Au fost împreună la cumpărături, iar Mira o lăsase pe fiica ei să o aștepte în fața magazinului. Când s-au reîntâlnit, Monica, fata ei era supărată, plânsă, furioasă. Nu și-a ținut echilibrul și a căzut chiar lângă ușa magazinului. Nu o înfuriase căzătura în sine, cât faptul că a fost văzută, și, probabil, că a fost subiect de amuzament pentru trecători. Din acel moment, nu a mai fost chip să pună patine, de orice fel, în picioare. 
  
S-au îndreptat apoi pe drumul ce ducea la telescaun. Deja, Mira imagina drumul spre înălțimile muntelui, cu imponderabilitatea atât de plăcută, cu același sentiment de plutire pe care și l-a imaginat din copilărie. S-au oprit însă să bea o cafea și un vin fiert. Atât. Din nou, rutina unei plimbări prin centrul Predealului, masa de prânz, revenirea la hotel, somnul de după-amiază... televizor, lectura unor romane, și altele... 
  
- Va urma – 19.02.2016 
  
Referinţă Bibliografică:
CONTOPIRE -2- / Mirela Stancu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1876, Anul VI, 19 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mirela Stancu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Stancu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!