CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

SCRISOARE DESCHISA CATRE DISIDENTUL IULIUS FILIP
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SCRISOARE DESCHISA 
  
CATRE DISIDENTUL IULIUS FILIP 
  
Frate Române! 
  
Am fost şi sunt un om liber al acestei naţii . Provin dintr-o familie obisnuită din Dobrogea. Tatăl meu a avut şi el parte de suferinţă şi nedreptate cauzată de regimul instalat in 1945. Ca si tine, Frate Române , el a făcut liceul militar (la Mediaş) si a luptat, ca locotenent de aviaţie , pana in Cehoslovacia. A supravieţuit! A supravieţuit războiului şi a supravieţuit cand noua oranduire l-a dat afara din facultate şi i-a interzis accesul în oricare alta ….! … Şi asta …pentru că …era fiu de chiabur! Mama mea a fost profesoară . Am primit de la amăndoi o comoară de a cărei valoare am fost mereu conştientă: bunul simţ, omenia şi o iubire necondiţionată pentru ţara si neamul meu. Aceasta era zestrea cu care pleca ,odată,pruncul în lume. Cu această zestre am plecat şi eu… 
  
Frate Romane! 
  
Îl rog pe Bunul Dumnezeu ca aceste rănduri să te găsească sănătos, oriunde te-ai afla!Şi să poţi citi răndurile mele. Vreau să pot alina, cu cuvăntul meu ,cu sufletul meu înmărmurit de durerea suferinţei tale, tot răul care ţi s-a făcut . ŢIE şi TUTUROR martinirilor din inchisorile comuniste! 
  
După 1989, eu ,eleva silitoare şi premiantă de odinioară , m-am simţit manevrată de istoria falsă a ultimilor decenii! Învăţasem neadevăruri! Pe cine să cert? Pe cine să mă supăr ? Şi ce era mai important :Ce era de făcut? O singură cale ! Să caut eu singură ADEVĂRUL ISTORIC ! 
  
Să-l caut, să-l găsesc si apoi să-l spun! 
  
Sa-l spun! Cu tărie! Sau sa-l scriu! 
  
Iar tu, Frate Romăne ,eşti o fărâmă din adevărul acelor ani, În sângele tău curge o picătură din curajul, dârzenia şi puterea eroilor acestui neam . Te-ai născut în Teremia Mare, o comună din Timiş, dar porţi în destin o parte din gena acestui popor . Ai fost în genunchi fără să fii ingenunchiat! Ai căzut fără să fii dobotăt! Ai fost batjocorit dar ai rămas demn. Ai primit crunte lovituri dar ai rămas în picioare! Ai stat în întuneric dar ai emanat lumină! Şi în tot acest timp ai stat de vorbă cu Dumnezeu, căci numai El putea să te aline, să te vadă, să te învăluie cu dragostea Sa nemăsurată. EL a venit ..la tine in celulă! 
  
Pentru mine, ,Frate Romane, eşti un dulce-amar amestec de caracter, tărie, demnitate , luat puţin din Horea, puţin din Ştefan , puţin din Brăncoveanu, puţin din Mihai, puţin din Crăişorul Munţilor, puţin din Ecaterina Teodoroiu şi puţin din fiecare oştean necunoscut ale căror oase au împânzit pământul de la Nistru, la Tisa şi de la Dunăre la Marea cea Mare. De aceea, Iulius Filip îţi spun, cu nemăsurat respect şi plecăciune doar…Frate Romăne! Tu, Frate Romăne, eşti firul de Adevăr, de care aveam nevoie să ne lumineze timpul şi timpurile. 
  
Căci şi acum ,din 1989 până in 2019 trăim vremuri triste, tulburi şi parcă ..fără rosturi şi fără Dumnezeu! Am pierdut cârma căci nu am avutîn toţi aceşti ani niciun cârmaci bun ,drept şi cu dragoste de ţară! Am rămas în calea lupilor -din năuntru si din afară , din ce în ce mai puţini, mai dezinteresaţi, mai nepasători, mai departe de Creator… Dar cel mai greu lucru este că nu mai ştim să discernem Adevărul de Minciună, Lumina de Întuneric, vorba bună de vorba falsă. În scrisoarea ta adresată Preşedintelui Comisiei de Propuneri (azi ştim cine era…încă trăieşte şi e bine sănătos şi la pungă gros!...dar nu-I scriu numele căci nu meriţă ca numele lui să stea langă numele tău, Frate Romane, nici măcar pe aceeaşi foie de hărtie ! ) ai scris: “iar eu să fac cerere către aceştia (străbunii) să ne mai acorde o dată – Libertatea -. Cum sîntem în stare să profanăm mormintele şi memoria lor dacă nu sîntem în stare să păstrăm ce ne-au lăsat? Unirea, Libertatea şi Frăţia. Dar cîte sacrificii: Blajul paşoptist, Iancu aşteaptă, Horia şi Doja plîng, Bobîlna este înşelată şi ne întoarcem la Marea Unire… 
  
Ne-am păstrat fiinţa neamului nealterată şi te întreb frate române – avem dreptul a ne plînge? Nu sîntem gata să stăm în faţa istoriei şi să suportăm prezentul la fel? Cum ne-am pierdut dreptul cîştigat de strămoşii noştri de-a trăi liberi? Ce am făcut noi cei prezenţi trebuie să facă fiecare român şi atunci ar dispare fără urmă dictatura şi tirania internă. Te întreb frate române chiar dacă faci parte din aparatul de represiune – Nu auzi durerea şi oftatul neamului românesc? Nu vezi cum această Ţară bogată şi frumoasă cu un popor harnic a ajuns săracă? La nivelul la care te găseşti care crezi că sînt cauzele? De ce crezi că mă găsesc în închisoare? 
  
După părerea mea cele două închisori Aiud şi Gherla sînt ruşinea Ardealului, României, Europei că să nu spun lumii? 
  
Te-ai întrebat vreodată cîţi fraţi români au trecut pe aici? 
  
Te-ai întrebat vreodată de ce Istoria şi timpul prezent n-au transformat aceste închisori în muzeu? (sau altă destinaţie)” 
  
Cuvintele tale, Frate Romane, sunt Manifest şi Testament ! De aceea eu, o fiica liberă a acestui neam, le mai aştern odată pe hărtie, pentru a rămăne în mintea şi conştiinţa românilor. 
  
I-ai scris presedintelui Comisiei de Propuneri –ştii, aceluia pe care il ştim azi, aceluia care trăieşte şi este sănătos şi la pungă gros ! -tot răul pe care ţi l-a făcut. Nimeni nu putea vreodată să o facă mai bine decât tine, Frate Romane! Căci tu ai fost acolo jos, în temniţă, înlănţuit şi bătut! Ai avut carnea sfârtecată, obrazul supt şi plăns, trupul gol ...I-ai scris, in 14 iulie 1986 aşa: 
  
”Da frate române ai fost numit să ai mare răspundere, care apasă din ce în ce mai greu pe umeri tăi, să nu uiţi că cei pe care-i serveşţi iau mulţi bani pe funcţiile lor, dar fii sigur că nu o să aibă parte de ei. Niciodată banii cistigati pe oasele şi cadavrele fraţilor tăi nu pot avea decît mirosul durerii şi nenorocirilor. Bunul Dumnezeu v-a face mare dreptate. De ce sînt în închisoare ştii dar te-ai ostenit prea puţin ca oameni să nu fie torturaţi şi schingiuiţi deşi era o atribuţiune care îţi revenea.” 
  
Crezi, Frate Romane, că a simţit vreodată, măcar în somn, ”mirosul durerii şi nenorocirilor“? 
  
Eu nu cred. 
  
Vezi? Nu am schimbat niciun cuvant din vorbele tale de atunci! Nimic! Caci pentru mine, cautâtoarea Adevarului Istoric din ultimii 50 de ani , cuvintele tale sunt Jar şi Flacără, Rug şi Icoană, Călăuză şi Scut pentru ce va trebui reparat, pentru ce va trebui indreptat, pentru ce va fi de înfăptuit. 
  
De ce îţi amintesc eu toate acestea? Pentru ca trebuie sa-ţi spun, Frate Romane , ce anume m-a fâcut sa-ti scriu această Scrisoare Deschisă. 
  
Iţi scriu această Scrisoare Deschisă pentru că ,acum doua luni, cand am aflat cu toţi de tine şi de ce ai îndurat tu, Frate Romane, ai fost înca odată lovit, batjocorit si …intr-un anume fel scuipat. Nu de toti! Tine minte,asta! Nu de toţi! 
  
Îţi scriu această scrisoare pentru că am în minte cuvintele lui Moş Ion Roată: 
  
-”Şi cu ruşinea cum rămâne, Măria-Ta! 
  
Ştii... atunci cand Moş Ion Roată s-a plâns la Vodă că Boierul l-a scuipat! Şi i-a cerut lui Vodă să-i spele ruşinea scuipatului... 
  
Îţi aminteşti cuvintele lui Vodă? Le-a spus, atunci, pe loc, în faţa norodului ! Şi ştii ce a făcut, nu? El, Vodă-Cuza, Domnitorul... Ştiu că ştii! Dar mai scriu şi eu aici: 
  
-”Şi cu ruşinea cum rămâne, Maria-Ta! -intreabă Moş Ion Roată. 
  
-Apoi, Moş Ioane, să spui tuturor că acolo unde a scuipat boierul, a sărutat Vodă Cuza! 
  
Şi Vodă-Cuza s-a aplecat şi a sărutat obrazul moşneagului ... 
  
Tu, Frate Romane, nu ai avut parte un Domnitor care să-ţi sărute obrazul! Ai avut parte de un Domnitor care ....a tăcut... s-a gândit...iar a tăcut.... în timp ce scuipatul îi se prelingea spre gură.... 
  
Dar...EU! EU, o fiica libera a acestei naţii ! Eu vreau sa-ţi sărut obrazul, minunatul meu Frate Român! 
  
Eu şi alte mii de oamneni care îţi ştiu , de vreo doua luni, lupta,suferinţa şi izbănda! A ta şi a tuturor Martitilor acestui neam ... 
  
Iulius Filip, dacă ţi-am scris această scrisoare doar pentru a-ti săruta obrazul scuipat, ”Te întreb frate române sînt duşmănos la adresa României? “ 
  
Nu! Nu! Categoric ,nu! Sunt doar o căutătoare a Adevărului Istoric şi păstrătoarea unei comori primite de la parinţii mei: bunul simţ, omenia şi o iubire necondiţionată pentru ţara si neamul meu. Aceasta era zestrea cu care pleca ,odată,pruncul în lume. Cu această zestre am plecat şi eu…doar pentru a o da mai departe copiilor mei, ca pe o mostenire de preţ…. 
  
MIRELA PENU 
  
12 Mai 2019 
  
Referinţă Bibliografică:
SCRISOARE DESCHISA CATRE DISIDENTUL IULIUS FILIP / Mirela Penu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3090, Anul IX, 17 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Mirela Penu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Penu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!