CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

MAI TREBUIE...CEVA!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu a mai nins de multe zile. În orăşelul din câmpie ,vremea era mai mult a toamnă .Doar gerul se mai lăfăia noaptea peste crengile copacilor , peste pământuri şi case,aducîndu-le oamenilor aminte că e iarnă iar el este stăpânul .Un stăpân bun ,căci ziua ceda locul cîtorva raze de soare.... 
  
Mihai privea lung la costumul ce se afla întins pe marginea patului.... Îl amuza şi îl înspăimânta in acelaşi timp...Nu putea spune dacă bucuria era mai mare decât spaima...căci se simţea ba ca un elev prins cu lecţia nepregătită...ba ca un elev prins asupra unei şotii de care râde toată clasa, chiar şi profesorul..... 
  
Aoleu!!!! Să râdă toţi, -să nu fie unul care să nu râdă ! -să se bucure şi să râda,...dar să râdă...cu el alături !...nu ...DE EL !! Ce o să se facă ,atunci? 
  
Ca să se îmbărbăteze singur admitea că şi cizmele negre -care stăteau cuminţi lăngă pat -erau frumoase şi...foarte bine lustruite...Ce e adevărat e adevărat! –sunt lustruite bine.....Ca la armată ... 
  
Da,chiar,...de cînd nu s-a mai încălţat cu aşa cizme ..înalte?...Dă,Doamne, să fie mai mari ! şi se pomeni făcându-şi o mică cruce... 
  
Cel mai uşor o să fie cu ...cureaua....şi cel mai greu....cu...cu...-gîndi speriat arătînd cu un gest al capului spre pat ,gest însoţit de o cruce ceva mai largă....si mai ales , da mai ales !cu....cu....asta ....cu asta din cutie .! Da, da, ..asta din cutie,cutia ....de pe masă !...Nici nu vreau să mă gândesc... 
  
-Ba ,...să mă gândesc...şi să mă gândesc serios! –se mustră Mihai. 
  
Eu mereu am făcut lucrurile bine! Dacă am zis ca fac ceva, apoi să ştii că il fac! 
  
Aşa zicea şi mama, draga de ea!Zicea că eu fac mereu lucrurile bine! 
  
....Întotdeauna gîndul la mamă îi înmuia glasul, îi imblânzea inima şi îi lumina ochii. 
  
-Doamne, dă-i Doamne sănătate şi ţine-o în putere pe maica mea!Blînda şi buna mea maică. ! 
  
Se lăsă uşor pe pat iar gîndul lui Mihai alunecă în trecut....la o căsuţă albă si călduroasă...în zile de iarnă cu nămeţi , cu sănii şi colinde.... 
  
Era el ,Mihăiţă, copilul ce trăgea fericit sania spre derdeluşul din marginea satului.... 
  
Era el,Mihăiţă, cu căciula înfundată pe urechi ,ce se învârtea prin curte în dimineaţa de Ignat, cu găndul la şorici.... 
  
Era el, Mihăiţă,copilul nelipsit de la Colindeţe si Buna dimineţa! 
  
Era el ,Mihăiţă, copilul ce se intorcea cu traista plină de nuci, covrigi, napolitane şi mere pentru ca apoi să aprindă cele câteva lumânări şi artificii ce ornau fărâma de brad din casuţa albă.... 
  
Era el, Mihăiţă, copilul îmbătat de mirosul de cozonac ,cald şi pufos,pe care maica îl scotea din cuptor şi de care nu avea voie să se atingă până nu faceau cu toţii Sfănta Cruce şi ziceau Tatal Nostru!Iar ei, copiii, sărutau mîna mamei, mănă ce făcea şi împărţea minunile aromate in Seara Ajunului! 
  
Era el, Mihăiţă, copilul ce trăia intr-o continuă magie dată de simplitatea şi măreţia vieţii! 
  
...Cu un zămbet uitat pe chip,Mihai se scutură ... 
  
Deci, redeveni el omul serios: 
  
-Am zis ca imi pun costumul ăsta roşu?- Am zis! 
  
-Am zis că imi pun si cizmele? -Am zis! 
  
-Am zis că imi pun şi cureaua-Am zis! 
  
-Am zis că imi pun şi barba albă din cutie?-Am zis! 
  
-Am zis , aşa, într-un cuvânt, că mă fac Moş Crăciun?-Am zis! 
  
Ei, dacă am zis, trebuie să o fac! Şi să o fac bine ! Şi frumos şi magic....Deşi acum sunt alte vremuri ,cu copii isteţi, pretenţioşi şi -uneori -mai alintaţi....Dar tot copii,nu? 
  
-Ho! Ho! Ho!-rasună în sala mare a Primăriei glasul lui Moş Crăciun 
  
-Dragii Moşului copii mai mici şi copii mai mari!Dragii Moşului părinţi şi bunici! 
  
În seara aceasta mi-aţi făcut numai bucurii!Aţi cîntat, aţi spus poezii, aţi fost pe rând fulgi de nea şi zâne şi steluţe şi magicieni! 
  
Aţi căntat colinde şi aţi dansat! 
  
-Nu-i aşa,copii? 
  
-Daaaaaa! 
  
-Iar eu, Moş Crăciun, cu puterile mele v-am împărţit daruri!Iar voi aţi râs şi v-aţi bucurat! 
  
-Daaaaaa! 
  
-A fost cineva care nu s-a bucurat astă-seară? 
  
-Nuuuuu! 
  
-Dar voi stiţi că am făcut Serbarea aceasta pentru ca să ne bucurăm împreună de Nasterea Domnului Issus !Ştiţi asta, nu? 
  
-Da! 
  
-A fost frumos? 
  
-Da! Da! Daaaaaaa! 
  
-Dar să stiţi dragii Mosului ....că ceva lipseşte! 
  
-!!????? 
  
-Mai trebuie... ceva! 
  
-Ce? !!? 
  
-Ceva şi...cineva ....care , iată,! tocmai intră acum pe uşă! 
  
Învăluită de mirosul înebunitor de cozonac cald şi pufos o femeie intră în sală aducând pe o tavă acoperită de un stergar, miracolul dulce. 
  
Cu mâinile ei taie şi împarte tuturor, copiilor mai mici şi copiilor mai mari, părinţilor şi bunicilor , minunea abia scoasă din cuptor. 
  
-Îmî !!! Ce frumos miroase ! 
  
-Şi ce bun e! 
  
-Ca în copilăria noastră! 
  
-Mai vreau o felie! 
  
-Şi eu!...şi eu !... 
  
În bucuria şi larma generală nimeni nu a obsrvat, că Mos Crăciun, a luat şi el o felie , nu înainte de a-şi face semnul crucii, de a se apleca să sărute măna femeii şi a-i şopti încet: 
  
-Mulţumesc, măicuţă! 
  
Dar cine mai avea ochi pentru Moş Crăciun? 
  
Mirela Penu 
  
Referinţă Bibliografică:
MAI TREBUIE...CEVA! / Mirela Penu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1816, Anul V, 21 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mirela Penu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Penu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!