CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

POTI CUCERI SINGUR,EVERESTUL?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Fii un visător. Şi nu uita: visurile trebue să fie transformate in  
 
realitate si nu realitatea schimbată în visuri.”  
 
Osho  
 
Oamenii nu îşi pot alege singuri părinţii şi rudele.Pe aceştia ni îi dă Dumnezeu.  
 
Părinţii ne sprijină, ne îndrumă, ne formează, ne ajută.  
 
Şi îi acceptăm , îi iubim şi îi respectăm aşa cum sunt. Sau nu.  
 
Dar alegem, după criteriile noastre , pe cei care ne devin prieteni.  
 
Pentru că omul, ca fiinţă superioară are nevoie de prieteni. Fară ei nu ar fi un întreg.Un om fără prieteni ar fi ca un copac fără frunze în mijlocul unei păduri înverzite.  
 
Am fi mai săraci, mai urâţi suflateşte, şi mai duri dacă nu avem prieteni. Sau dacă am accepta – prietenie, timp, ajutor- fără să dăruim nimic celor care ne-au oferit o parte din viaţa lor. Această formă de egoism există şi înjoseşte pe acei care trăiesc doar pentru ei . Şi nu sunt puţini.  
 
Prieteniile multe arată faptul că esti un suflet generos, care oferi o parte din tot ce ai şi celorlalţi. Dar prieteniile multe, distrug, căci oferi la atăţia oameni încât ajungi să “ te risipeşi “ , să nu rămână ce este mai bun în sufletul tău pentru cei care te iubesc şi au nevoie de tine.  
 
Prietenii adevăraţi trebuie să fie mai puţini. De aceştia te leagă fire nevăzute, momente speciale , întâmplări unice care au probat în timp caracterul fiecăruia.  
 
Prietenii adevăraţi, aceia mai puţini, sunt acele persoane la care ne gândim cu drag şi atunci – sau mai ales atunci- cănd nu sunt lângă noi. Sunt acele persoane, necunoscute de alţii dar foarte importante pentru noi care ne-au ajutat să facem un pas înainte . Şi retrăim –cu ochii minţii- toate momentele frumoase sau dramatice – care ne-au unit, şi paşii împortanţi pe care i-am făcut împreună.  
 
Realizăm că aceşti puţini oameni din viaţa noastră ne-au ajutat pe noi, au vibrat- în multe momente la fel ca noi, au simţit la fel ca noi, au fost o parte din noi.  
 
Sentimentul acesta de prietenie este – de multe ori - atât de puternic dar şi atăt de pus la încercare , încât el formează întregeşte şi înobilează caractere .  
 
Când ai lângă tine un prieten, drumul prin viaţă ţi se pare mai uşor şi mai frumos.  
 
Şi - uneori- simţi că eşti mai aproape de Dumnezeu.  
 
Este normal, ca în decursul vieţii să ne modificăm principiile, să evoluăm , să ne maturizăm , să uităm . să iertăm şi să mergem mai departe, căci timpul nu ne aşteaptă..  
 
Întotdeauna dorim să depăşim o problemă., o situaţie limită pentru a putea fi liniştiti sau pentru a realiza un ţel. Ne luptăm cu noi şi cu timpul pentru a fi mai aproape de visurile noastre.  
 
Toţi avem vise !  
 
Mai mari sau mai mici, mai îndrăzneţe sau mai modeste.  
 
Nevoia de vise face parte din natura umană .  
 
Unii ne limităm la dorinţele materiale- haine, o casă , o maşină, un concediu.  
 
Ne zbatem să le realizăm , muncim pentru ele, strângem din dinţi şi mergem mai departe !  
 
Şi dacă le-am realizat suntem mulţumiţi. Starea de mulţumire durează uneori puţin, căci dorim şi mai mult , pentru noi sau pentru familia noastră.  
 
Alţi visează să cucerească doar un om, un bărbat sau o femeie, care să devină “ jumatatea “ de care au atâta nevoie , şi fără de care viaţa ar sta pe loc.  
 
Alţi doresc mai puţin pentru ei şi mai mult pentru cei pe care îi iubesc.  
 
Unii doresc şi mai mult: o carieră, succes, faimă .O ieşire din anonimat,  
 
Sau toate acestea la un loc, şi parcă tot nu ar fi destul !  
 
Fiecare, la nivelul său îşi stabileşte o” înălţime “ pe care să ajungă, o “ culme “ pe vârful căreia să se odihnească şi să “bea” din cupa succesului şi a împlinirii.  
 
Dar poţi cuceri SINGUR această “ înălţime” ?  
 
Poţi cuceri singur , “ Everestul “ tău ?  
 
Când ai pornit la drum, la vârste mai mari sau mai mici, erau în jurul tău mulţi: părinţi, rude , colegi. Fiecare ţi-au oferit o parte din timpul,banii, şi sufletul lor . Ai acceptat acest dar, ca pe ceva normal şi ai plecat mai departe.  
 
Dar când ai ajuns “sus “, acolo unde ai visat, lângă tine – sufleteşte - sunt mult., mult mai puţini oameni. Dar sunt! Trebuie să fie !  
 
Urcuşul te-a călit, te-a făcut puternic , şi te-a învăţat să alegi oamenii ! Ai înfruntat răutăţi,invidii, dezamagiri , ai ocolit, ai revenit la drumul tău, ai stat pe loc, şi apoi iar ai urcat ! Au fost lângă tine doar acei prieteni adevăraţi , pe care ţi i-ai ales singur, în vâltoarea vieţii, după criterii stabilite doar de tine, şi care ţi-au făcut urcuşul mai frumos şi mai uşor.  
 
Sunt acei oameni care se bucură sincer, - fără urmă de invidie – pentru tot ce ai realizat tu şi cu care poţi “ bea” cupa succesului.  
 
Nu poţi cuceri singur , “Everestul” , iar când l-ai cucerit , degeaba ajungi singur!  
 
Nu ai cu cine te bucura !  
 
Mirela Penu  
 
Referinţă Bibliografică:
POTI CUCERI SINGUR,EVERESTUL? / Mirela Penu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1717, Anul V, 13 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mirela Penu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Penu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!