CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

FRUNZE DE NUC
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Slavă zilei de Rusalii ! 
  
FRUNZE DE NUC 
  
10 septembrie 2014 
  
“Sărut mâna, măicuţă dragă 
  
Sărut mâna ,tăicuţă drag 
  
Doar tu ,maică bună , mă mai pui să scriu cu stiloul pe o foaie albă. Aproape că era să uit cum se mai fac literele iar mâna parcă este înţepenită. Ce să îi faci dacă toată lumea acum scrie “ pe calculator “! Da, lasă că este bine, “să nu uităm ce am învăţat,“ cum zici matale…. Şi apoi nu trebuie să fie prea greu pentru mine atâta timp cît matale citesti –si chiar reciteşti-scrisorile mele în fiecare zi…uneori şi de două ori pe zi.Adică ţi le citeşte tăicuţa vreau să zic…Că tot el le şi scrie… 
  
Află despre noi că suntem sănătoşi şi suntem bine .Puţin cam singuri,căci Adriana şi Luca învaţă amîndoi în Anglia iar casa noastră din Dresda este acum cam prea rece , cam prea mare, cam prea tăcută fără larma lor.Ei şi-au făcut acolo viaţa lor şi planurile lor….Şi uite aşa , matale, dada Rafila si matale Moise Petreanu din Movilenii Iaşului aveţi nepoţii studenţi la Cambridge….. Să ştiţi că este o şcoală foarte mare si foarte vestită unde “ se învaţă carte ,nu glumă “, cum zici matale mamă. 
  
Eu şi Nicoleta avem mulţi prieteni, acum avem şi muuult timp liber-parcă prea mult- dar fără copiii aproape nimic nu mai este aşa frumos şi cald….Nu mai e cea fost…. 
  
Da, ia uite la mine , la cine mă vait!!! Ei, ei, tocmai la matale, măicuţă dragă şi tăicuţule drag. Voi singuri acolo în casa cea veche aşteptîndu-l pe Vasile al lu ’Bâtu-poştaşul -în fiecare zi lângă gardul puţin cam lăsat….Că nu ne-aţi lăsat să schimbăm mai nimic prin curtea aia…ziceai că nu-vă face trebuinţă…. 
  
Măicuţă dragă, mata eşti sănătoasă ? 
  
Mai te doare piciorul cela pe care ai căzut? Şi mai ai pastile de inimă? 
  
Taica mai tuşeşte aşa rău? 
  
Vă aducem noi , de aici ,din Germania medicamente …Numai să ne spuneţi…. 
  
Prin sat ce mai e? Cîţi au mai plecat? 
  
Cine a mai rămas pe acolo? Că toate lucrurile bune tot de oameni trebuie să fie făcute mamă dragă…nu le primeşti din cer…Cum zici mereu matale “ Dumnezeu îţi dă, da’nu-ţi bagă şi-n traistă“ De asta are omul două mâini şi un cap….Dacă mai are şi suflet …. iese lucru bun. 
  
Vă sărutăm mâna dreaptă şi vă îmbrăţişăm de multe ori, copiii voştri, 
  
Ştefan şi Nicoleta“ 
  
20 noiembrie 2014 
  
Draga Fănele şi dragă Nicoleto, 
  
Noi tot Fănel îţi zicem chiar dacă tu acum eşti domn mare şi plecat prin străinătăţuri…. 
  
M-a pus maica-ta să vă scriu repede,repede de parcă pleca trenul şi ea nu era la gară! 
  
Las’ ca nici nu avem noi tren in sat, da maică-ta…o ştii cum e… 
  
Numai că Vasile a lu’Bâtu a fost bolnav şi s-a imbolnăvit şi maică-ta de inimă rea că nu poate sa-ţi trimită scrisoare.Că noi îi dăm banii lui şi el ştie ce timbre trebuie să pună si cum să le trimită…Îi mai dăm şi de o ţuică , să fie omul mulţumit. 
  
Aflaţi despre noi că suntem bine….binişor, …putem zice numai că ne arde dorul de voi. Da’ arsura asta nu se stinge cu apa din fîntână…chiar daca apa e rece şi bună… 
  
Ei! n-avem ce face…că aşa e pasarea…trebuie să zboare….Nu se mai intoarce la cuib… 
  
Noi aicea avem de toate, avem ce ne trebuie…doar zile de la Dumnezeu să avem să va mai vedem prin bătătură! 
  
Buline de inimă avem de unde lua , ca a venit in sat o fătucă cu bărbat-său şi au deschis amîndoi o Farmacie , pentru toate satele din jur. Se numeşte Farmacia Maria din Movileni. Au deschis-o în casa veche a lui nen-tu Tase. Tare bine au făcut, să le dea Dumnezeu sănătate! 
  
Poate ia nişte buline şi Ion a lui Gămălie , din capu satului, că prea are scurtă la mână de la câte pahare a dus la gură! Să aibă din nou zile bune şi nevastă-sa,Florica, că e o femeie tare pricepută în toate, doar că bărbatu-său are piciorele împleticite de ceva vreme . El ar fi bun meseriaş săracu, da’nu mai are unde munci.Şi munceşte zilnic la Crîşma lui Milică…cu paharu munceşte Acu’e “zilier“ nu mai e “angajat cu normă întreagă“ 
  
Maică-ta zice sa vă spun şi de Preotu’ Vladimir. A venit unul nou la noi în sat , îi zice Vladimir. 
  
Face nişte slujbe frumoase …şi lungi….şi ţine predici , o minunăţie,nu alta! că vin oamenii de drag să-l asculte….mai rar aşa om apropiat şi de ăştia tineri şi de ăştia bătrâni. “…născuţi mai devreme“ cum zice maică-ta. Vin şi de la şcoală copii şă-l asculte, de m-am mai văzut biserica aşa plină de …hăt!…Las’ că şi Preotu Zaharia era bun, da ăsta …are har, har dumnezeiesc-cum zice maică-ta. 
  
Noi tare ne bucurăm că nepoţii noştri sunt pe la şcoli înalte. Ne rugăm doar să nu uite de unde au plecat mamă-sa şi tata-său ,adică tu Fănele dragă şi tu Nicoleto, fata tatii, că nu e bine să-şi uite omul rădăcinile.Ca să nu îl mute din loc vînturile vieţii şi el sa zboare aiurea,ca frunza galbenă luată tomana de vânt . 
  
Poate veţi putea veni de Crăciun, sau de Paşte sau cînd oţi putea, numai sa fiţi bine şi sanătoşi. Nu e supărare dacă nu veniţi, numai să mai fim noi pe aici… 
  
Noi vă îmbrăţişăm , cu drag… 
  
Na,.. uite, că maic-ta a şi pus nişte lacrimi pe foaie de s-a încreţit pagina…! Fir-ar-să –fie! 
  
Ea zice că n-a vrut, a vrut doar să se mai uite o dată la scrisoare, că de citit nu ştie nici o boabă…. 
  
O iertaţi şi voi, că e femeie bătrînă şi-îi tremură mâna… 
  
Ai voştri părinţi, Moise şi Rafila 
  
……………………………………………………………………………………………………. 
  
Cu fiecare pas care îi apropia de Biserică,Ştefan şi Nicoleta îşi simţeau –fiecare- inima mai uşoară şi mai împăcată . O linişte caldă izvorea de nicăieri pentru a-i cuprinde ca într-un dulce vîrtej.Aerul începutului de vară era călduţ.Toate păsările pămîntului s-au luat la întrecere în Movilenii Iaşului. 
  
Ştefan era fericit. 
  
O fericire primită de la cerul albastru şi poposită mai apoi în ochii mamei şi în barba tremurîndă a tatălui pentru a patrunde –cum oare ?- definitiv în sufletul lui. 
  
Glasul preotului rasuna clar…Ochii lui privesc peste creştinii adunaţi în faţa lui , primind de la fiecare o parte din rugăciunile lor spre a le trimite Divinităţii. 
  
-Iubiţi Credincioşi, 
  
Mă bucur să fim împreună astăzi , în Duminica Pogorârii Sfîntului Duh,Duminica Cincizecimii 
  
Duhul Sfînt desăvîrşeşte lucrarea primită de la Tatăl şi îndeplinită de Fiul . 
  
Este un glas prin care pătrunde în noi Cuvîntul lui Dumnezeu. 
  
Duhul Sfînt ne deschide ochii sufletului şi inima ca să îl primim pe Hristos. 
  
După puterea inimii fiecărui creştin şi după puterea fiecăruia de a primi, Duhul Sfînt este: 
  
-Duhul Înţelepciunii, Duhul înţelegerii, Duhul sfatului, Duhul cunoaşterii, Duhul temerii de Dumnezeu,Duhul Bunei credinţe. 
  
Roadele Duhului Sfînt sunt: dragostea, bucuria, pacea, facerea de bine, credinţa, blăndetea… 
  
Şi nu uitaţi,continuă Parintele Vladimir : 
  
-Nu există credinţă fără fapte… 
  
Veţi primi toţi Frunze de nuc,ca un simbol al roadelor Duhui Sfînt. 
  
Mergeţi acasă şi le puneţi la icoană, spre dulce alinare …. 
  
Cu frunzele în mîini, Stefan rămîne mult timp ţintuit. Priveşte frunzele de un verde intens , priveşte icoana Maicii Domnului , mai priveşte frunzele de nuc iar prin faţa ochilor îi trece parcă toată viaţa: o bancă intr-o sala de clasă…cîmpul întins….o sapă…anfiteatrul de la Iaşi….cimpul întins….biroul….trenul de Munchen…cîmpul…sapa….biroul…firma….sapa… prietenii….vacanţele…Roma……Veneţia….cîmpul….sapa….Luca….Adriana….Londra….. mama…..tata….cîmpul…..sapa….timp….mult timp….risipire….risipire…. vînt….Nicoleta….iaraşi Luca…..iaraşi Adriana….cîmpul semanat cu grîu…. maci roşii 
  
-Sărut mâna, măicuţă dragă 
  
Sărut mâna ,tăicuţă drag 
  
Sunt eu, Stefan al vostru, Fănel măicuţă,…. am venit pentru ….a nu mai pleca . 
  
Mă primiţi acasă ? 
  
Sunt atîtea de făcut ACASĂ !!!Acasă ,mamă, ACASĂ .! iar eu sunt încă tînăr , cu putere, cu ştiinţă şi românească şi nemtească şi cu timp…mult timp…Hai să facem aici, acasă ,lucrurile bune…căci lucrurile bune, oriunde în lume ,sunt făcute de oameni,de oameni mamă, nu au picat din cer…. 
  
Mă gîndesc să îl facem iară pe Ion a lu’Gămălie “ angajat cu normă întreagă“, să nu mai fie “zilier “ că e păcat. Găsim noi ceva de făcut… 
  
-Fănele , mamă, eu zic că tu nu ai primit Frunze de nuc….ţie ţi-a dat Părintele Vladimir…. chiar…Duh Sfânt! 
  
Har, har Dumnezeiesc are omul acesta! 
  
-Doamne Ajută ! 
  
Referinţă Bibliografică:
FRUNZE DE NUC / Mirela Penu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1612, Anul V, 31 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mirela Penu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Penu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!