CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

Nuiaua din pod
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre magia copilăriei  
  
 
  
”Stau câteodată și-mi aduc aminte ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre pe când începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei...”  
  
Cred că acest început arhi-cunoscut de mărturisiri a lui Ion Creangă și, desigur, ”Amintirile...” în totalitatea lor, au pus stăpânire benefică pe Mircea Gordan, de acum și dintotdeauna, i-au marcat copilăria și adolescența, l-au obsedat chiar, făcându-l să ne spună în scris ce năzbâtii și ce năzdravănii a făcut el în primii ani de viață.  
  
Iată cum își începe autorul șirul poveștilor copilăriei:  
  
”Mare mi-a fost bucuria după ce început a merge în picioare, așa că eram spaima pisicilor după care alergam și, de le prindeam, era vai de coada lor. Nu-i vorbă că nu-mi rămâneau datoare și purtam pe mâini semnele rănilor precum un veteran pe câmpul de luptă.”  
  
Vă este cumva cunoscut? Nu prin întâmplări asemănătoare am trecut oare fiecare din noi? Cam toți am făcut cunoștință devreme cu ”nuiaua din pod”, nu ca bătaie neapărat, ci mai drgrabă ca răsfăț. Și noi am dat măcar o dată ”fuga pe geam” sau, dacă ne-am născut la sat, ne-am multiplicat și diversificat înzecit aventurile domestice, hârjonindu-ne cu câinele, cloșca, pisica, melița...,ori cu vorbele pline de tâlc ale bunicului, ale celor două bunici și ale celor din jur. Cele câteva evocări ale mamei, cu duioșie și nostalgie, sunt antologice.  
  
Așadar, cei mai mulți dintre noi, după lectura savuroasă a cărții, își vor aminti cu plăcere de propriile începuturi, de inefabilul acelor întâmplări trăite cândva cu mare intensitate și, fatalmente, fără întoarcere. Practic, ne regăsim pe noi înșine în fiecare poveste și parcă am mai și noi altele asemănătoare.  
  
Însă, iată, nu o facem, pentru că, nu-i așa, au făcut-o alții mai bine înaintea noastră, care ne-au trezit amintirile vechi, ne-au înlăcrimat ochii după acei ani năzdrăvani de poveste...așa că e mult mai confortabil sî rămânem doar cititori.  
  
Spre cinstea și datoria lui însă, Mircea Gordan se încumetă să o facă, să-și răscolească în scris primii ani din aventura cunoașterii lumii, prin introspecții de o rară frumusețe și duioșie. Și o face nu atât pentru sine, cât pentru ceilalți, cărora le dăruiește, cu generozitate, multă bucurie, plăcere și emoții binefăcătoare.  
  
O lume întreagă a satului ardelean din veacul trecut este înfățișată pro memoria. Cartea aceasta este minunată în întregul ei. I s-a remarcat deja ”lirismul cald”, scrierea cursivă și ”plăcută”, ”firescul evocărilor” (Antonia Bodea) sau aducerea în actualitate a ”adevărurilor trăite”, a gingășiei vârstei și inocenței, a întâmplărilor hazlii care se întrupează unitar într-o adevărată ”biografie literară”;poveștile lui Mircea Gordan fiind, în esență, ”o care a căutării și regăsirii sinelui în cuvântul scris” (Lucia-Elena Locusteanu).  
  
Să mai adăugăm la virtuțile acestui autor remarcabil, apărut ca o revelație în lumea poveștilor copilăriei, capacitatea nativă de a ne uimi cu evocarea unor întâmplări în puține cuvinte, dialogurile firești și descrierile nu lipsite de umor și culoare, stilul oarecum cunoscut, dat totuși...gordanian.  
  
Așadar, Mircea Gordan a trecut cu brio examenul pentru acest gen de literatură, copilărindu-se el însuși cu grație și mizând totul pe vocația lui evidentă de povestitor.  
  
 
  
 
  
 
  
Iulian Patca  
  
Referinţă Bibliografică:
Nuiaua din pod / Mircea Gordan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3255, Anul IX, 29 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Mircea Gordan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mircea Gordan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!