CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  
Autor: Mioara Timofte         Ediţia nr. 1920 din 03 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

POETUL ȘI OPERA SA // CITITORUL ȘI OPERA POETULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POETUL ȘI OPERA SA 
  
Mit, 
  
tu nu mai ești cea care ai fost cândva. Nu mai ești realitatea oarecare în care poetul a surprins puritatea angelică suferind ca și el de singurătate. La început tu, realitatea, și Poetul, creatorul, ați simțit cu o plăcere instinctivă că numai împreună veți reuși să evadați din singurătate. Și cum Poetul te aștepta de mult să vii, a și început procesul de creație, astăzi tu fiind o operă de artă în plin proces de creație artistică , cea mai valoroasă și mai genială operă a Poetului atât ca formă estetică, dar și ca ceea ce înseamnă conținut ideatic. 
  
În artă nu se poate rupe forma de conținut. Dar acestea nu trebuie confundate una cu cealaltă, chiar dacă, în principiu, orice formă poate admite oricare conținut. De asemenea, nu poate exista formă fără conținut și nici conținut fără formă, chiar dacă o operă de mare valoare, așa cum ești tu, cheamă forma să-i pună în umbră conținutul concomitent cu revărsarea conținutului peste limitele formei, realizând, astfel, o contradicție creatoare și fecundă prin tensiunea ce o creează și care duce la recompunerea unei noi existențe a conținutului, dar și a formei operei de artă. În felul acesta conținutul devine o căutare liberă a universalității printr-o problematică de cea mai largă cuprindere și păstrând, totodată, nealterată geneza formei. 
  
Oare poate Poetul să nu fie îndrăgostit de opera sa? Însă Poetul vrea să se asigure că opera sa este feri¬cită și e cu adevărat vie. Și, asta, numai tu, Mit, poți să-i spui, ca fiind cea mai valoroasă operă a Poetului. 
  
Crezi că poți face, cu bună știință și din convingere, sacrificiul acesta? 
  
Pentru că fericirea ta îl face și pe el fericit. 
  
Ermit 
  
CITITORUL ȘI OPERA POETULUI 
  
Ermit, 
  
cum aș putea să mai fiu la fel, când tu însuți, creatorul meu, mi-ai dat libertatea să mă transform? 
  
În momentul creării mele nici măcar tu nu știai cât de mult voi crește și mă voi diversifica! 
  
Dar nu este tocmai acesta rolul creației? Nu este tocmai aceasta bucuria și dorința unui creator? Să-și vadă creația dezvoltându-se, căpătând forme și înțelesuri pe care creatorul însuși nu le mai poate cuprinde cu mintea sa? 
  
Asta ți-ai dorit și tu, Ermit, să fiu alta, să fiu altfel, mereu nouă și surprinzătoare! 
  
Din momentul în care m-ai creat, am fost condamnată sau, poate, binecuvântată să mă caut, să mă cercetez și m-ai lăsat să cutreier Cosmosul, la început inocentă și timidă, apoi din ce în ce mai încrezătoare în puterea mea de seducție. Iar fericirea mea, Ermit, este cel mai relativ lucru de pe pământ. Fericirea mea este, incomensurabil, legată de fericirea ta! 
  
Dacă tu ești fericit că m-ai creat și că mă dezvolt, atunci și eu sunt fericită că exist pentru a fi mereu alta, imprevizibilă, necontrolabilă, așa cum am fost mereu, 
  
Mit 
  
Referinţă Bibliografică:
POETUL ȘI OPERA SA // CITITORUL ȘI OPERA POETULUI / Mioara Timofte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1920, Anul VI, 03 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mioara Timofte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mioara Timofte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!