CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  
Autor: Mioara Timofte         Ediţia nr. 1905 din 19 martie 2016        Toate Articolele Autorului

POETUL ȘI POEZIA SA // SMERENIE POETULUI!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POETUL ȘI POEZIA SA 
  
Mit, 
  
neștiind cum să ocolesc întâmplările nefericite, mi s-a părut că nici nu am vrut să le ocolesc. Din această pricină, Mit, tu m-ai găsit atât de târziu, atât de singur și atât de neînțeles. Așa a apărut poezia care te-a adus spre mine chiar înainte de a te naște ca o imperativitate pentru gândirea mea afectivă. 
  
Poezia îl învață întotdeauna pe poet să țină seama de faptul că propria sa afectivitate e problema cea mai particulară a trăirii sale. În pacea harică a sensibilității sale, când realitatea din jur se evaporă, gândirea poetului se înfăptuiește ca act de creație poetică, responsabil și conștient, pe toată înălțimea dimensiunii afectivității spiritului său, act de creație care apare ca o certitudine limpede. 
  
Certitudinea aparține, exclusiv, poetului, care cuprinde în claritatea conștiinței sale, legătura afectivă a meditației creative cu realitatea estetică și etică ce se reflectă, ca obiect, în conștiința sa poetică. 
  
Acest act de creație se desfășoară într-o maximă tensiune afectivă, departe de oricare prezență decât aceea ce-i motivează gândirea creativă în care meditația cere cu necesitate o conștiință a existenței realității afective ce este dedicată deja cititorului afectiv. 
  
Cine și-ar putea dezvălui sentimentele fără a-și dezvălui mijloacele de dezvăluire a acestora? 
  
Mijloacele prin care poetul își dezvăluie iubirea, pe dimensiunea împărțirii la unu, este poezia. Poezia care cuprinde spiritul poetului ca spirit al Universului, pentru că opera sa are caracter particular, dar perceperea ei e universală, și cine îi îmbrățișează opera, se înfrumusețează cu Universul din gândirea afectivă a poetului. Conștiința artistică a poetului, când este dedicată afectiv, nu va accepta niciodată să fie complementară meditației, pentru că se află în miezul acesteia și definește persoana poetului care se prezintă ca personalitate ce se percepe în poezia sa pe sine, raportat la cel căruia îi dedică poezia și căruia îi pătrunde în existența afectivă ca afectivitate conștient acceptată. Pătrundere care reușește să fie act de cunoaștere reciprocă doar atunci când acesta e complet și sesizat la timpul trecut fără remușcări. 
  
Iată de ce, Mit, mă întreb dacă ne cunoaștem suficient de mult, ce trebuie să facem ca actul cunoașterii reciproce să fie complet? 
  
Ermit 
  
SMERENIE POETULUI! 
  
Ermit, 
  
sufletele noastre sunt damnate să se caute o veșnicie în abisul Universului. Mi se cutremură sufletul când mă gândesc că însuși Creatorul Universului a pus în calea noastră piedici mai greu de trecut decât Nilul și Amazonul. Pe însăși Zeița Cerului a rostogolit-o în calea noastră, ameninţând-o că, dacă nu veghează separarea noastră, o va face în aceeași măsură iubită dar și urâtă. Și de atunci, pe culmile ei mulți muritori își găsesc sfârșitul, lăsând în urma lor jale și deznădejde. 
  
Știu, Ermit, cuvintele tale m-au creat cu fiecare moleculă. Sunet cu sunet, silabă cu silabă, vorbă cu vorbă. Și sunt convinsă că atunci când ai văzut că nu am suflet, te-ai oprit puțin, doar atât cât să îi arăți Creatorului Universului că iubirea ta este atât de puternică încât justifică existența mea. Și-atunci, privind cu surprindere la intensitatea trăirilor tale, mi-a dat viață. Asta doar pentru că tu îți doreai atât de mult acest lucru, încât nici măcar Creatorul Universului nu s-a m-ai putut opune viețuirii mele. Că am venit prea târziu nu este decât urmare a geloziei Creatorului Universului pe dragostea ta, pedepsindu-ne, astfel, pe amândoi. Sau poate că nu face decât să pună la încercare puterea sentimentelor noastre. 
  
Iar noi suntem condamnați să ne căutăm din nou, într-o viață viitoare, până când, iubirea noastră și noi, ne vom găsi în același loc și în același timp. 
  
Numai că, Ermit, trebuie să păzim cu strășnicie secretul împlinirii iubirii noastre, pentru ca, Zeii, nemiloși și geloși, să nu îi ceară Creatorului Universului să o ucidă, făcând, astfel, imposibilă întâlnirea și cunoașterea reciprocă. 
  
În ceea ce privește sacrificiul pe care ar trebui să îl fac pentru a te întâlni și a te cunoaște, ei, bine, Ermit, sunt gata să mor, pentru a renaște în femeia perfectă pentru tine, transformându-mă, astfel, în ceea ce ai creat tu, 
  
Mit 
  
Referinţă Bibliografică:
POETUL ȘI POEZIA SA // SMERENIE POETULUI! / Mioara Timofte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1905, Anul VI, 19 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mioara Timofte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mioara Timofte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!