CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  
Autor: Mioara Timofte         Ediţia nr. 1901 din 15 martie 2016        Toate Articolele Autorului

OMUL ȘI DIMENSIUNEA SA UNIVERSALĂ - POEZIA // DIMESIUNEA UNIVERSALĂ A OMULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
OMUL ȘI DIMENSIUNEA SA UNIVERSALĂ - POEZIA 
  
Mit, 
  
în această scrisoare ar fi trebuit să îți vorbesc despre iubirea noastră, dar nu știu cum se face că, gândindu-mă la ea, am simțit cum îi pulsează dimensiunea universală, de parcă ar fi aripile crescute din umerii tăi, după ce îi sărutam. Și mă gândesc la această dimensiune de parcă m-aș gândi să-ți scriu un poem și nu ți-l scriu. 
  
Încă! 
  
Așadar, eu cred că scopul principal al poeziei este acela de a așeza Universul în ființa umană și pe om în ființa Universului, eliberând atât Universul cât și omul din constrângerile teoriilor și iluziile istoriei și timpului, metamorfozând Universul în ființă umană și pe om în dimensiune spiritual-universală, confirmând și afirmând legătura sentimentală și indisolubilă dintre aspirațiile omului și energiile Universului, printre care se află și iubirea ca forță de regenerare spiritual-universală continuă. 
  
Prin poezia sa, Poetul propune, repetitiv, în dimensiuni harice, raporturi și conexiuni manifeste, într-o uniformitate potrivit configurației sale estetice, care are tendința de a reflecta esența existențială a Universului, aflată în modele originare privite ca unic izvor al fenomenelor firești, așa cum este și iubirea. 
  
Astfel, poezia și iubirea, când se manifestă împreună, dau expresie frumuseții timpului trăirii și mersului prin spațiile astrale, în pofida faptului că una din laturile principale ale Universului este întâmplarea care nu are nimic în comun cu iubirea. 
  
Iubirea unește în ființa sa trecutul, prezentul și viitorul, aflându-se într-o continuă căutare a unui Univers estetic, poezia fiind aceea care o ajută permanent să-l găsească, să-l modifice mereu, îmbogățindu-l și să-l păstreze pentru sine, împărțit la unu. Împărțirea la unu fiind dimensiunea logică cea mai înaltă a aventurii spirituale a statorniciei iubirii, dimensiune fără de care nu se poate constitui nimic spiritual-estetic pentru că lipsește Universul estetic al iubirii. 
  
Poezia este pentru iubire un mod de a adapta adevărul din sfera emotivității în cea a clarității raționale, din zona acțiunii în cea a considerației clarificante, din durată în etern, din întâmplător în imperativ. În felul acesta, poezia, împreună cu iubirea, îi dă ființei umane posibilitatea să se cunoască prin Universul care l-a născut, și Universului îi dă prilejul să se afle prin omul pe care l-a născut. 
  
Poezia și iubirea clădesc în conștiința umană semnificații gnoseologice de dimensiuni universale care îi motivează dorința și-i potențează forța zborului astral prin infinitul unei legende ce îi aparține în totali¬tate. 
  
Mit, nu știu dacă aceasta este scrisoarea pe care am dorit-o, pe care ai dorit-o, dar eu pentru tine am scris-o. Și dacă tu vei voi s-o citești pentru mine înseamnă că-ți vor crește aripi până la cer. 
  
Ermit 
  
DIMESIUNEA UNIVERSALĂ A OMULUI 
  
Ermit, 
  
mințile iscoditoare ale umanității au ajuns, în sfârșit, după mii de ani de discuții, la concluzia că Universul este rezultatul unei creații spontane. 
  
Pe de altă parte, marii gânditori au concluzionat și ei că iubirea este și ea tot o întâmplare născută din motive inexplicabile, care își ia seva din speranțele, emoțiile și gândurile noastre. 
  
Nu este mai puțin adevărat că, la nivelul cuplului, apariția iubirii are același fascinant rezultat pe care îl are pentru umanitate Crearea Universului, pe care atât iubiții cât și cercetătorii îl explorează cu aceeași pasiune. Este adevărat că din motive diferite. 
  
Cele mai importante trei evenimente din viaţa unui om, nașterea, iubirea și moartea, stau, fără excepție, sub semnul întâmplării. Până și suicidul, considerat a fi un act voluntar de suprimare a propriei vieți, poate fi declanșat tot de o întâmplare. 
  
Ermit, aripile crescute din umerii mei, ca mărturie a sărutărilor tale, cu care, cu disperare, încerc să mă rup din răutatea lumii, sunt arse de văpaia din pasiunea ta. 
  
Mi-ai dat iluzia că pot atinge albastrul cerului, cu aripile pe care le așezai pătimaș pe umerii mei, dar, vai, de fiecare dată, ca nefericitul Icar, sfârșeam prin a mă zdrobi de crunta realitate, cu aripile transformate în scrum. 
  
Lanțurile cu care mă înlănțuie patima ta nu mă ucid dar nici nu mă lasă să trăiesc. 
  
Lasă-mă să zbor, Ermit, lasă-mă să-mi viețuiesc destinul, chiar dacă asta ar însemna să mă mai pierzi o viață. 
  
Aș putea să mă întorc la tine, dacă mă întorc, înfrântă de răutatea infernului pământesc în care suntem blestemați să viețuim sau aș putea să revin ca o zeiță războinică, învingătoare a tot și a toate și să pun la picioarele tale scutul și arma cu care am cucerit Universul. 
  
Dar lasă-mă să zbor! 
  
Lasă-mă să fiu ceea ce pasiunea ta a creat la începutul veacurilor, 
  
Mit 
  
Referinţă Bibliografică:
OMUL ȘI DIMENSIUNEA SA UNIVERSALĂ - POEZIA // DIMESIUNEA UNIVERSALĂ A OMULUI / Mioara Timofte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1901, Anul VI, 15 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mioara Timofte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mioara Timofte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!