CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  
Autor: Mioara Timofte         Ediţia nr. 1893 din 07 martie 2016        Toate Articolele Autorului

SĂPTĂMÂNA ECLIPSEI // SĂPTĂMÂNA ÎN CARE AM STAT ÎN ECLIPSĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SĂPTĂMÂNA ECLIPSEI 
  
Mit, 
  
cât ai fost intrată în eclipsă, eu am fost foarte ocupat. De exemplu: 
  
Luni am participat la o cursă de alergare unde am fost singurul concurent, dar, la sfârșitul cursei, am ieșit al doilea. Și, din păcate, premiile și aplauzele le primesc doar cei de pe primul loc. Am pierdut, ca de obicei, și de data asta. 
  
Marți, însă, citind în stele, ca magul la miezul nopții, văd pe lângă Lună, o stea: 
  
– Cum te cheamă? O întreb eu! 
  
– Nu am nume, răspunde ea! 
  
– Îți dau eu unul, îi spun eu! 
  
– Și eu ce să îți dau pentru el? 
  
– Puțină dragoste... 
  
– Atunci, numește-mă, zise ea! 
  
– De azi și până în vecii vecilor vei fi pe cerul lumii Steaua Mit! 
  
– Îmi place numele și așa mă voi numi pe vecie! 
  
– Dar cu dragostea cum rămâne? 
  
– Mai vorbim altădată, zise ea, râzând și se ascunse după Lună. 
  
Miercuri am fost un copil care a crezut cu naivitate că tot ce zboară se mănâncă. Și am văzut că nu-i așa! Că pe geamul la care mă uitam cu speranța că se va deschide, se așeză o muscă. Eu am dat cu piatra să o vânez! Și nu știu dacă am nimerit musca, dar geamul l-am spart. Și, prin spărtură, în loc să apară chipul dorit de mine, apăru un bărbat care tocmai se lăsase la vatră și care mă obligă să plătesc stricăciunea. Și nu avui parte nici de cioburi, fiindcă bărbatul lăsat la vatră astupă cu ele alte găuri, făcute înaintea mea, de alții mai norocoși ca mine. 
  
Joi, m-am certat cu telefonul meu! Mi-a reproșat că nu-l folosesc, că nu primesc niciun apel, că s-a plictisit stând degeaba. Eu i-am răspuns că nu pot să-l stimulez cu nimic fiindcă singurul apel așteptat este de la cineva intrat în eclipsă și... slabe speranțe! Telefonul s-a enervat și a plecat de la mine. S-a întors repede pentru că și el e singur ca și mine, uitați de lume și de stele... 
  
Vineri, am încercat să scriu câteva scrisori, însă am constat că pixul meu a uitat să mai scrie. Și pentru a reînvăța trebui să citească niște răspunsuri și ce vină am eu dacă acestea nu mai apar? 
  
Și dacă tot a uitat să scrie, am să-l concediez! 
  
La ce să țin lângă mine lucruri care nu-mi folosesc? 
  
Sâmbătă, mi s-a făcut dor de Poezie și am vrut să încep să scriu o carte despre trupul sărutului. Dar coala de hârtie m-a refuzat, spunându-mi că mai întâi trebuie să-l văd, să-l simt și să-l cunosc dacă vreau să scriu o carte adevărată care să dăinuie ca o legendă. Altfel nu va ieși decât un surogat de care lumea e plină. Coala de hârtie are dreptate, dar eu urlu la Lună ca să mă audă steaua ascunsă în spatele ei, poate se va îndupleca să mă ajute cumva, cândva... 
  
Duminică, m-am gândit că la ieșirea lui Mit din eclipsă să-i spun că cele douăzeci și una de scrisori așteaptă douăzeci și unu de răspunsuri, dar nu acum, ci numai după ce îi iese și sufletul din eclipsă, pentru că răspunsurile trebuie scrise nu doar cu creionul ci și cu sufletul. 
  
Ermit 
  
SĂPTĂMÂNA ÎN CARE AM STAT ÎN ECLIPSĂ 
  
Ermit, 
  
am crezut că îți vei da seama că am vrut să mă joc cu tine, dar tu erai atât de serios, așa că m-am bosumflat și am hotărât ca o săptămână să intru în eclipsă. 
  
Și iată ce am făcut: 
  
Luni am suferit enorm când am văzut că, exact înaintea liniei de sosire, ai renunțat să mai lupți și ai ieșit pe locul doi, deși erai singurul participant la cursă și, de altfel, favorit la obținerea recunoașterii abnegației tale. 
  
Am văzut pe fruntea ta încruntată urmele îndoielii. M-am întrebat de ce te îndoiești atât de mult, ce te împiedică să treci victorios, cum de altfel ai demonstrat că poți să fii, linia de sosire? 
  
M-am supărat foarte tare și m-am ascuns după Lună! Nu mai vroiam să te văd deloc! 
  
Nu am putut rezista, așa că marți am aruncat o pri-vire spre tine! 
  
Exact în acel moment, fără să îți dai seama că sunt eu, m-ai întrebat: 
  
– Cum te cheamă? 
  
Intrigată că nu mă recunoști și curioasă să văd dacă te pot păcăli, ți-am răspuns: 
  
– Nu am nume! 
  
– Îți dau eu unul, ai spus tu îngândurat! 
  
– Și eu ce să îți dau pentru el? mi-am continuat eu joaca! 
  
– Puțină dragoste! Ai spus tu atât de încet de parcă nu ai fi vrut să te audă și altcineva. 
  
– Atunci, numește-mă, ți-am spus eu! 
  
Am văzut cum ți s-a luminat fața și ai decretat fără nicio ezitare: 
  
– De azi, în vecii vecilor, vei fi pe cerul lumii steaua Mit! 
  
Mi-a plăcut enorm alegerea ta și ți-am spus, încântată, acest lucru! 
  
Exact în momentul în care am vrut să mă ascund din nou în spatele Lunii, ți-am auzit glasul: 
  
-Dar cu dragostea, cum rămâne? 
  
Mi-ai cerut tu socoteală că nu îmi țin promisiunea! 
  
Atunci am început să râd atât de tare încât luna a tresărit, și ți-am spus: 
  
– Mai vorbim altădată! 
  
Dar tu aveai, deja, iubirea mea întreagă! 
  
Miercuri, am văzut cum te apostrofa bărbatul care tocmai se lăsase la vatră, pentru geamul spart. Dar să știi că cioburile le-a păstrat doar pentru el, pentru că nu a știut ce să facă cu ele. 
  
Joi, am vrut toată ziua să te sun, dar, ba eram supărată pentru că nu m-ai recunoscut, dorind, astfel, să te pedepsesc, ba mă amuzam, privindu-te cum mă căutai, încruntat, pe cer. 
  
Vineri, iarăși fără să-ți dai seama, ți-am mângâiat cu o rază fruntea îngândurată. 
  
Sâmbătă, gândurile tale m-au lovit atât de tare, încât au lăsat urme adânci în ființa mea. 
  
Duminică, m-am certat foarte tare cu Luna, care era furioasă că mă folosesc de ea pentru a mă ascunde de trăirile mele. 
  
Luna m-a amenințat că, dacă nu răspund scrisorilor tale, îi va cere Creatorului Universului, să mă arunce într-o gaură neagră. 
  
Mi-am dat seama că vorbea serios și atunci am coborât din locul meu din cer, am renunțat să mai fiu Stea, pentru a rămâne ce-am fost mereu, 
  
Mit 
  
Referinţă Bibliografică:
SĂPTĂMÂNA ECLIPSEI // SĂPTĂMÂNA ÎN CARE AM STAT ÎN ECLIPSĂ / Mioara Timofte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1893, Anul VI, 07 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mioara Timofte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mioara Timofte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!