CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  
Autor: Mioara Timofte         Ediţia nr. 1882 din 25 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

POETUL ȘI TRUPUL SĂRUTULUI // SĂRUTUL - ISPITIREA ÎNGERILOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POETUL ȘI TRUPUL SĂRUTULUI  
  
Mit,  
  
te-am întrebat mai demult dacă știi ceva în legătură cu trupul sărutului și tu mi-ai răspuns că nu știi, dar ai spus-o într-un fel în care eu am înţeles că nu vrei să vorbești despre așa ceva, că am rămas mirat de răspunsul tău tranșant. Parcă îmi ascundeai ceva ce trebuia ca eu să nu știu și eu nu înțelegeam de ce nu trebuie să știu.   
S-a întâmplat, apoi, să-mi spună Poezia ceea ce n-am putut afla de la tine, scoțându-mi în cale o metaforă lămuritoare:  
  
Trupul sărutului   
S-a scăldat în lacrima  
Lui Dumnezeu  
Până a înviat a iubire  
Că-i crescu din umeri  
Aripi lungi și albe de înger  
Și-n sâni îi clocoteau   
Două gheme de foc stelar  
Ce dominau cu sfințenie regească   
Peste cingătoarea   
făcută inel  
Și sprijinită pe coapsele  
din aur rotunjit cu uimire  
Între care trona dureros de dulce  
Fructul oprit  
aşteptând în taină   
Clipa Lui Dumnezeu  
Și-nflorirea genunchilor  
Și tremurul ușor   
Al gleznelor de căprioară  
Mângâiate de palmele melodioase  
Ale unui zefir îndrăgostit.  
  
Și nu știu cum se făcu de mă pomenii trezindu-mă și am văzut că ceea ce-mi arăta Poezia prin metafora ei semăna fără nici o tăgadă cu tine, că chiar tu ești sărutul și de aceea ai refuzat să te dezvălui întrebării mele. De aceea mă mir ce fel de credință ești de nu te arăți întreagă încrederii care te urmează pretutindeni?  
  
Ermit  
  
SĂRUTUL - ISPITIREA ÎNGERILOR  
  
Ermit,  
  
cum aș fi putut recunoaște ceva ce ar fi zdruncinat din temelii credința ta în puritatea trăirilor mele? Dacă aș fi făcut asta aș fi pierdut în veci lucrul cel mai de preț pe care îl am de la tine: încrederea ta în însăși existența mea.  
Nu mă plânge, nu consider că am făcut un sacrificiu, fericește-mă pentru că mai pot, încă, să-ţi ofer lucrul pe care nu l-am oferit nimănui: veșnicia mea.  
Ispitirea simțurilor tale ar fi însemnat uciderea existării noastre, tolerate, încă, de către Creatorul Universului care așteaptă să greșim, fie și doar cu gândul, pentru a ne împrăștia în praful cosmic!  
Fruntea-ți umbrită de gânduri, dacă ți-aș fi sărutat-o, nu ți-aș fi tulburat, oare, însuși spiritul creației? Atunci aș fi săvârșit cel mai mare dintre păcate împotriva cititorului! Ți-aș fi răpit capacitatea de a scrie, iar trăirile tale nu ar mai fi ajuns să fie recreate în milioane de alte forme. Oamenii ar fi din ce în ce mai săraci în spirit și, într-un tragic final, nu ar mai găsi speranță pentru visele lor, iar trăirea s-ar sfârşi.   
Într-un moment al istoriei speciei noastre în care egoismul, indiferența, intoleranța au corupt spiritul uman, dacă tu, scriitorule, nu ai mai crea, până și îngerii și-ar frânge propriile aripi. Și atunci nu am mai avea motiv să existăm, am fi condamnați doar să fim. Fără speranță, fără capacitatea de a visa, existența noastră nu se justifică.  
O ploaie avidă se revarsă, căutându-mă. Mă tem că până și aceasta, dacă mi-ar săruta trupul fierbinte, ar putea să cadă în ispită. Iar vina aș purta-o eu pentru că nu am avut decența să stau ascunsă de stropii hulpavi care parcă încearcă să sape urme adânci în corpul meu.  
Ermit, sărutul este, de cele mai multe ori, hotarul dintre desfrânare și disperare, dintre dorința carnală și teama că doar moartea ar mai urma acestuia.  
Mai lasă-ne să trăim puțin, dincoace de Univers.   
Mai lasă-mi răgazul să fiu,  
  
Mit 
Referinţă Bibliografică:
POETUL ȘI TRUPUL SĂRUTULUI // SĂRUTUL - ISPITIREA ÎNGERILOR / Mioara Timofte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1882, Anul VI, 25 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mioara Timofte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mioara Timofte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!