CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  
Autor: Mioara Timofte         Ediţia nr. 1879 din 22 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

ZIUA CITITORULUI // VEȘNICIA SCRIITORULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ZIUA CITITORULUI 
  
Mit, 
  
luna octombrie a mărturisit timpului cea mai frumoasă sărbătoare personificată magic în ființă umană așezată într-un miez de toamnă bogat în rod învelit în miresmele iubirii și îndumnezeit cu alcoolurile tari ivite din strugurii sărutului înrourat cu o duminică a însămânțării cu clipa lui Dumnezeu. Iată de ce veșnicia îmi cere, de pe coama vremurilor, mere împrospătate cu prezența ta, o superbă inspirație a harului meu pentru a te încorona cu poezie, chemând cântecul să-ți fie o absolută victorie asupra efemerului lumii ce ne înconjoară. 
  
Fapt plin de misterul trăirii tale ce înnobilează tristețea cu credință și înserarea cu încredere, urcându-le pe o muchie de lumină unde numai sentimentele pure veșnicesc prin poezia din ele. 
  
Durere, aspirație și eliberare a spiritului pentru un spațiu al bucuriei ce confirmă și afirmă valoarea unică a principiului pe care însăși ființa ta l-a zămislit. Împărţirea la unu... 
  
De aceea, în luna octombrie ne amintim de această sfântă particularitate a ta care îmi întărește încrederea în structura etică a gândirii tale estetice care pune în evidență tăria unui caracter ce rezistă cu fermitate asalturilor gândacilor de bucătărie, dornici să guste din prăjiturică. 
  
Eu folosesc creionul sfânt al poeziei în care îmi sprijin sentimentele ca într-un toiag cu care dacă lovesc iarba îmi răspunde Mioara laie, iar dacă lovesc cerul, stele mi-o aduc pe Mit ca să-mi recite poeziile. 
  
De aceea propun lumii ca cea de a treia zi a lunii Octombrie să fie ziua universală a cititorului. 
  
De ce a treia zi a miezului aurit de toamnă? Pentru că legenda spune că în prima zi Dumnezeu l-a văzut pe Poet singur și trist. A doua zi a trimis un înger să afle de ce poetul e singur și trist. Îngerul a venit, i-a citit poezia, s-a îndrăgostit de ea și, împreună, au plecat în largul lumii. 
  
A treia zi Dumnezeu a văzut că în lume încă mai este iubire și l-a numit pe Înger Mit, (adică pură Credință) și pe Poet l-a numit Gir (Încredere) și ziua aceea s-a numit ziua celor îndrăgostiți, de citit: ziua cititorului. 
  
Mit, ca întotdeauna, tu decizi dacă trebuie sau nu să împlinești legenda și ce sacrificiu e necesar să faci pentru faptul acesta. 
  
Ermit 
  
VEȘNICIA SCRIITORULUI 
  
Ermit, 
  
cea mai pură ființă din univers vine ca un mesager al celor mai sincere sentimente, ale tale, ale mele, să îmi aducă inspirația pe care o căutam în neștire în lungi momente de disperare. Pe aripile unui porumbel, care mă vizitează timid, nedorind parcă să-mi tulbure aparenta liniște, vin năvalnice gândurile mele pe care le aștern cu repeziciune pe coala de hârtie. 
  
Simt că aceasta ființă nevinovată a fost trimisă de însuși Creatorul Universului să vadă dacă spiritul meu mai există și nu s-a pierdut în neant. 
  
Ermit, cu mărinimie, oferi cititorului o zi în care să fie sărbătorit. Fără scriitor, însă, cititorul nu și-ar justifica existența. Motiv pentru care îi mulțumesc Creatorului Universului pentru că acesta ți-a pus pe umeri cazna de a face posibilă existența cititorului. Spun caznă deoarece scriitorul este condamnat să scrie mereu, în căutarea cititorului care înțelege în profunzime creația estetică rezultată din această binecuvântată muncă. 
  
De la sine înțeles este faptul că ziua ta, a scriitorului, este în fiecare zi a existenței cititorului. 
  
Se scutură salcâmii peste sufletul meu care urlă după tine. Urlă cu disperare, asurzindu-l pe însuși Creatorul Universului... 
  
Numai la urechile tale nu ajunge strigătul meu care îmi împrăștie ființa în mii de fărâme. Nu îmi rămâne decât să sper că le va risipi în cele patru zări să nu se mai adune niciodată, pentru ca să nu mai sufăr. 
  
Mă înlănțuiesc singură în propriile-mi brațe, încercând să opresc durerea crâncenă care mi-a cuprins ființa... și nu-mi mai dă drumul... 
  
Imaculatele flori de salcâm îmi îmbracă sufletul într-un giulgiu care mă mângâie încet. 
  
Mă tem să nu-mi placă prea mult această aparentă senzație protectoare și să nu mă cufund în renunțare. 
  
Nu-ţi întoarce inima de la mine, nu fi atât de crud încât să nu mă mai lași să exist... 
  
Dacă o faci, nu voi mai avea puterea nici măcar să fiu, 
  
Mit 
  
Referinţă Bibliografică:
ZIUA CITITORULUI // VEȘNICIA SCRIITORULUI / Mioara Timofte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1879, Anul VI, 22 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mioara Timofte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mioara Timofte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!