CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Recomanda >  

O lectură incitantă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
de Prof. Dr. Rodica Gîrleanu Costea  
 
  
Acordarea premiului special “Maneki Neko” acordat la concursul internațional “Art and Life” Japonia 2018, la secțiunea Reportaj Literar, reprezintă o recunoaștere a valorii cărții doamnei Milena Munteanu “Din Țara Soarelui Răsare”. De altfel, nu este singurul premiu obținut de autoare pentru acest volum. O selecție de miniaturi din carte au luat premiul întâi la Concursul Internațional de Poezie, Eseu, Proză Scurtă și Dramaturgie “Memoria Slovelor”, 2016.  
  
Pasionantele și interesantele note de călătorie ale scriitoarei Milena Munteanu ne deschid ferestre spre orizonturi culturale, spre locuri, oameni și fapte captivante. Japonia este, fără îndoială, una dintre marile atracții turistice ale lumii, ce fascinează și te fascinează, te atrage, așa că îți doresti să o vizitezi - o țară plină de mistere și o cultură greu de pătruns. Citind cartea Milenei Munteanu, simți nevoia să vezi cu ochii tăi și să surprinzi cu adevărat tot ceea ce este descris. Pasiunea firească a autoarei pentru călătorie ne poartă în locuri unde putem cunoaște oameni și descoperi fapte demne de luat în seamă. Autoarea ne invită să ne îndreptăm spre Țara Soarelui Răsare. Scrisă într-un ritm alert, captivant, cu numeroase date istorice, artistice, informații arheologice, Milena Munteanu observă, surprinde, emoționează, analizează, compară și sintetizează, ajungând la esențe.  
  
Călătoria, cum este și firesc, începe cu capitala Tokio, urmată de Kyoto, fosta capitală a Japoniei pentru o perioadă de aproape unsprezece secole și e continuată cu o impresionantă excursie pe muntele Fuji; Se vizitează apoi Nikko, Kamakura, Nara, foste capitale și suntem invitați să cunoaștem orașul Kanazawa și Matsumoto, cu renumitul său castel unde locuiau samuraii. Sunt prezentate popasuri fermecătoare cărora li se adaugă lumea plină de pitoresc a acestor capitale de o atracție irezistibilă, accentuând în fiecare oraș menținerea farmecului fostei glorii. Nu în ultimul rând, se vizitează Hiroshima – o descoperire a durerii japoneze ca urmare a detonării primei bombe atomice asupra unei populații civile. Traseul este încheiat cu revenirea la Tokio.  
  
Nimic nu îi scapă autoarei, în plus ea știe să reconstruiască și să reinventeze. Limbajul folosit este presărat cu “englezisme”, dar și cu “ardelenisme”. Asociațiile pe care le face cu meleagurile atât de dragi de acasă sunt uluitoare. Pararelismul pe care îl face autoarea cu mărginimea Sibiului, de care este atât de legată: lampioane sunt “lămpașe japoneze”, poziții războinice sunt “poziții ciucite”, “gheișele (au) fața înfăinată”, “între plecăciuni și bătăi din palme le mai ziceai și din zurgălăi”, iar două statui megalitice sunt văzute ca “doi uriași cu uitătura supărată”. Cartea “Din Țara Soarelui Răsare” este scrisă cu umor și se citește cu plăcere.  
  
Deschiderea fiecărui capitol cu un proverb japonez, o metaforă care concentrează și sugerează înțelepciunea practică și populară a japonezilor, te conectează cu adevărata esență a locurilor și a oamenilor. Milena Munteanu are simțul detaliului, al amănuntului semnificativ: ca descrierea capului lui Buddha din Nara, să dau numai un exemplu. Cu o ironie fină descrie întâlnirea din tren cu un grup de japonezi: “Ei nu vorbeau că nu auzeau, eu auzeam, dar nu înțelegeam, așa că ne-am luat seama prin semne!”. Însemnările Milenei Munteanu sunt însoțite din loc în loc de observațiile subtile ale soțului ei, Marin, care dau savoare și căldură călătoriei.  
  
Coperta cărții este atrăgătoare și sugestivă; imaginea reprezintă marea poartă Torii, care se află înaintea intrării în templul Itsukushima, pe insula Miyajima, ce e scufundată parțial pe timpul mareei înalte. Poarta Torii marchează accessul în spațiul sacru al oricarui templu sintoist. Ea reprezintă un simbol precum și o invitație de a vizita Japonia, pătrunzând prin ea în acel frumos răsărit de soare, lăsându-ți imaginația să zboare.  
  
Nicolae Iorga arăta că “fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca să o auzi și trebuie un gram de iubire să o înțelegi”. Suntem convinși că autoarea a tras bine cu urechea și are mai mult decât un gram de iubire, să înțeleagă această lume facinantă a Japoniei.  
  
 
  
Prof. Dr. Rodica Gîrleanu Costea  
 
Referinţă Bibliografică:
O lectură incitantă / Milena Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3032, Anul IX, 20 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Milena Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Milena Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!