CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  

Milena MUNTEANU - MAESTRUL GRIGORE LEŞE LA TORONTO
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Horile-s de stâmpărare  
La omul cu supărare”  
 
Maestrul Grigore Leşe a venit la Toronto să ne aducă aminte că şi atunci când vieţuim „la capătul pământului”, sufletul ne rămâne tot acasă, la rădăcinile de păstori ale neamului. Că doar înţelegând, respectând şi reprezentând „România profundă” în faţa lumii, numai atunci avem o şansă de a ne înfăţişa aşa cum suntem. Că românul are vocaţia de a hori (a cânta), care vine din suferinţa mulată pe sufletul lui… Grigore Leşe spune că unii horesc că le vine, alţii dintr-o „osteneală a bătrâneţii”, alţii de necaz, ca mod de a transforma jalea în bucurie, care este doar la un pas de fericire. Miracolul acesta al transformării necazului în bucuria de a trăi frumos, ba chiar într-un mod de viaţă, demonstrează nevoia de speranţă interioară, indiferent de condiţiile exterioare, care ne-au fost de atâtea ori potrivnice. Cântul ne arată în puritatea şi frumuseţea noastră sufletească, fiindu-ne transmis de strămoşii oieri, care au învăţat să fluiere pe mai multe voci dintr-un singur lemn. Un lemn ce prinde viaţă, chiar dacă e doar un fluier fără găuri. Cu el poţi da şi după oi, te poti şi sprijini în el, ba chiar poţi găsi în el alinarea sufletului, ne spune maestrul.  
 
Pe mine mă încântă frumuseţea fără greş a muzicii noastre ţărăneşti. În primul rând că vorbim de un patrimoniu cultural la care au contribuit multe generaţii. Apoi vorbim de selecţia făcută de artist, dintre multele cântări ce reprezintă comoara moştenită – căci, aşa cum a remarcat, muzica asta nu se poate învăţa nici prin conservatoare, nici prin academii muzicale… aşa ceva nu poţi primi decât de la măicuţa ta, ca moştenire ce începe cu un cântec de leagăn şi se încheie cu un bocet la buza mormântului.  
 
Pe dl. Grigore Leşe nu îl cunoscusem. L-am întâlnit doar la două dintre evenimentele publice din acest turneu Canadian, mai întâi la Festivalul Iei, la muzeul textilelor din Toronto, unde a ţinut un mini-recital. Apoi la concertul de la Biserica Holy Trinity (Sfânta Treime), din centrul oraşului. În amândouă, am admirat puterea de concentrare a artistului. Laser sharp focus! La Festivalul Iei, adâncit fiind în notiţele sale, ce pregăteau frumuseţea relevată mai târziu, maestrul părea ne-perturbat (chiar dacă s-a dovedit că fusese foarte observant, de fapt). Domnia sa se exprimă cu mare precizie, nu numai prin muzică, ci şi prin vorbă. L-am auzit accentuând diferenţele de nuanţă dintre singurătate şi însingurare. Dintre strădanie şi efort. Dintre poză şi fotografie. S-a întâmplat să mă nimeresc şi la proba de sunet dinaintea concertului de la biserică.  
 
Pregătirile maestrului cer rigoare şi spun multe despre standardele de calitate pe care le are. Ne ceartă pentru lipsa noastră de concentrare, sau a copiilor noştri; pentru orice poate sta între muzică şi imersiunea plenară în atmosfera de suflet. Apoi, ne mângâie pe creştet, lăudându-ne pentru frumuseţea noastră de copii cuminţi ce cântă împreună. Sala răspunde la îndemnurile sale, cântând parcă într-o suflare şi oftând cu nostalgie, cu dor, cu jele chiar. Aşa îţi aduci aminte ce am fost şi ce suntem, de fapt.  
 
La fel cum Năstăsiè, mama artistului, umplea lunca unde păşteau vacile cu cântecul său, Grigore umple, fără vreo orchestră, doar cu un fluier şi cu un sunet de fond (un re sau un sol), el umple ogivele unei catedrale şi sufletele noastre. Îţi dai seama astfel, că fluiera sa e similară cu un singur tub din orga imensă a bisericii. Leşe ştie însă să scoată mai multe sunete dintr-un singur lemn, chiar dacă lemnul e fără găuri… sau să nască sunete îngemănate, o îngânare splendidă de voci, ieşite, concomitent, dintr-un singur instrument şi-un singur artist.  
 
Dacă la ascultatea muzicii lui Mozart „îngerii dansează” şi la acordurile muzicii lui Bach „ascultă însuşi Dumnezeu”, la spectacolul lui Grigore Leşe ascultăm cu sufletul. Căci muzica asta e izvorâtă din suferinţă, e spusă cu jele şi grăieşte fiecăruia în parte şi nouă împreună. E un suspin venit de departe, transmis de Năstăsiè băiatului ei, Grigorel.  
 
Maestrul Leşe a „cântat pe multe uliţi”. Căci, aşa cum singur spune, dacă a văzut că mama şi tatăl îi spun că ştie hori, atunci a cântat de l-a auzit tot satul. De acolo a mers să cânte şi prin alte sate. De acolo la oraş. În capitala ţării. Apoi prin alte ţări. Peste tot pe unde a mers, lumea a spus că ştie hori.  
 
Deliciul muzicii este punctat de vorbe înţelepte, presărate de-a lungul spectacolului. Auzim, de exemplu, că omul care alege să nu se ducă la mândra, alege să rămână cu Dumnezeu. In caz că alege însă să meargă la mândra, copiii ramân/devin astfel nemuritori. Frumos, nu?  
 
Maestrul ne invită pe toţi, cu drag, la Stoiceni, de unde e el… ba chiar ne spune cu de-amănuntul pe unde s-o luăm de la Bucureşti să ajungem taman la Dej, cum s-o luăm la dreapta, unde să-i găsim casa… să ne convingem, dacă mai era nevoie, că „din case mici s-au născut oameni mari”.  
 
Spectacolul acesta e menit să ne amintească moştenirea de suflet şi adevărurile noastre esenţiale. Este vorba despre cântările pe care le horeau mama şi bunicul lui Leşe, bunicul meu şi poate şi bunicul Dumneavoastră… cântece pe care, dacă le respectăm, copiii şi nepoţii noştri vor vrea să le ducă mai departe.  
 
Milena MUNTEANU  
Toronto, Canada  
1 august 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Milena MUNTEANU - MAESTRUL GRIGORE LEŞE LA TORONTO / Milena Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1676, Anul V, 03 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Milena Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Milena Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!