CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Civilizatie >  

Bomboi
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bomboi 
  
Totul a început la bufetul din sat, M.A.T-ul lui Năvală, că așa era poreclit gestionarul... 
  
Bomboi era bine afumat și, ca de obicei când era în situația asta, pornit pe ceartă. Dacă majoritatea consumatorilor din bar, de la ora aia, nu-i dădeau atenție, cunoscându-i firea, Nică al Măriei lu Orbu, a marșat la provocările aruncate, cu toate că era la o vârstă dublă față de Bomboi și om așezat, cu familie, copii și serviciu permanent, asigurat la ”petrol„. Nu se auzise să participe vreodată la scandaluri...Acum însă, deranjat de trăcănelile și aluziile insului, n-a mai rezistat și scos din fire, a izbucnit : 
  
-Ce te legi mă de toată lumea, ție chiar nu-ți este așa, puțină rușine ?... și fără să aștepte răspunsul, fleașc, trosc, îi aplică două palme certărețului, un șut în partea dorsală și... pe ușă afară. Bomboi n-a reacționat decât printr-o anemică amenințare... 
  
-Dai tu în mine, mă ? Las* că ți-o trag eu când nici nu te aștepți... și trăgând o înjurătură printre dinți, s-a retras strategic, cum îi era felul, din teatrul de 
  
luptă...bălăbănindu-se pe drumul spre casă. Ajuns în curtea înecată de bălăriile cât casa, a căutat un par. gros ca pe mână, cam de vreo doi metri, și a apucat-o prin via care dădea la canalul din spatele cășii pe unde a ieșit la ulița Fulgerului unde s-a pitit în tuburile de beton de sub șosea, parcă așteptând ceva. 
  
Nu știam ce se întâmplase mai înainte, dar cum îl cunoșteam bine pe vecinul Bomboi și mai ales îl văzusem când s-a dus acasă val-vârtej bălăbănindu-se abțiguit și a luat parul, am privit în lungul uliței. Mi-am dat seama că ceva nu este în regulă și m-am așezat la pândă. 
  
Capul lui Bomboi se ridica din când în când din canal, urmărind trecătorii...După puțin timp l-am văzut și pe Nică trecând spre casă, că locuia mai sus pe uliță. Oare pe el îl aștepta Bomboi cu parul? ...mă gândeam eu urmărind scena cu mai mult interes... 
  
Puțin mai înainte trecuse spre casă și Tonică al Angelii lu* Cilibiu care se întorcea acasă de la muncă, cu un sac de iarbă în spate. Bomboi îl lăsase să treacă fără să se lege de el. Nu făcuse decât câțiva pași când, intrigat de niște icnituri ce veneau din spate, Tonică s-a întors și l-a văzut pe preopinent că a ieșit din canal bălăbănindu-se, cu parul ridicat cu amândouă mâinile, să-i dea lui Nică în cap. A lăsat sacul cu iarbă jos și privea liniștit, ca și mine de altfel, la spectacolul oferit de cei doi. 
  
Fără frică, ferindu-se scurt de prăjina ce-i țintea capul, Nică s-a repezit, a prins cu amândouă mâinile parul și cât ai zice ”pește„ Bomboi a fost dezarmat. Văzându-se fără armă și anticipând ce va urma, viteazul cuparul a rupt-o la fugă, desculț, prin pietrele uliței spre asfalt. Nică a aruncat parul în șanț și cu mâinile goale s-a luat după atacator. Dar vai ! Amețit cum era și cu tălpile pline de pietre ascuțite, Bomboi s-a împiedicat și a plonjat pe burtă, întinzându se cât era de mare, în mijlocul drumului. Nică l-a ajuns, i-a pus un picior pe grumaz și se pregătea să-i aplice o a doua corecție, mai...contondentă.... 
  
Scena se petrecea în fața porții lui nea Mircea, unchiul meu, care ieșise să vadă ce-i cu hărmălaia de pe drum. Ducându-se spre beligeranți, acesta s-a adresat împăciuitor... 
  
-Nică, să nu dai în el, măi băiatule ! Se auto pedepsi că-și rupse și-și beli și genunchii și nasul... 
  
-Nu dau, dom*le, nu dau, dar vreau să-i demonstrez nenorocitului ăstuia că nu e el, așa cum se crede, ăl mai al dracului din sat ! 
  
În ăst timp, Tonică, văzându-l pe Bombel la pământ cu fața belită șiroind de sânge, a luat parul de jos și cu el ridicat ca la 1907, a fugit spre ei, gudurându-se pe lângă învingător... 
  
-Nică, îi dau una la moacă ? 
  
-Nu Tonică, a intervenit nea Mircea, nu vezi că adversarul este la podea și numărat până la nouă? Ca la box.... Este K.O. ! 
  
Eram convins că nea Tonică nu dădea, că de când îl cunoșteam, nu auzisem de-alde astea...dar ca să-și facă un aliat puternic, a jucat rolul unui prieten. 
  
Șmecher oltenașul nostru! Vorba doctorului Zeni Epuraș de la Suiprod-ul de la Știrbei, cu care mai încingeam câte un pokeraș dinjoi în Paște: 
  
-Pe țăran, dar mai ales ce-i trece prin cap, n-ai să-l pătrunzi niciodată...Nici nu bănuiești ce-i „fată mintea”....! 
  
Referinţă Bibliografică:
Bomboi / Mihai Petrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3592, Anul X, 31 octombrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Mihai Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!