CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Traditii >  

Vise ...și visuri...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În cântatul al doilea al cocoșilor, când somnul este mai dulce, Leanca se scutură ca electrocutată din somnul adânc în care căzuse de cu seară cu vagul sentiment de a fi pierdut ceva în vis, ceva ce nu mai este pe lumea asta… 
  
-Mărine ? 
  
-? ! 
  
- Mărine, scoal*te mă mormântule, dormira-ai mort, că așa te știu de când ne-am loat. Dormi de parc-ai fi pe alte hălea… 
  
-Ce-ți veni fă acum în miez de noapte, te pomini c-oi fi în călduri ?! 
  
-Ho, mă, gură spurcată care ești, că te gândești la prostii la vârsta asta, că nu te mâncai. 
  
Visai ceva mă, și nu mai putui să țâu pâ-n la zâuă, că uit dacă nu-ți spui acușica… Se făcea că eram pă la vale pă la locu ăla cu porumbi și cum mergeam io așa pă poteca de mejdină cu locul Cloțăroaiei, oooodată mă pomenii ca cum ar veni un nor peste mine și dintrrrr-o dată îl văzui pe taicaaa…și-mi zisă… 
  
-„A ba, bă fată, n-ai o buca de azimă ?” 
  
-„Ba am tăticule.” Și când să bag mâna în traistă, norul cu taica cu tot, ooodată se făcu nevăzut și se risipi…Oooof, și-mi lăsă așa un dor la inimă și-un oftat, că nu mai poci !… 
  
- Bine că avuseși pâine la tine,… că nu te-așteptă să i-o dai, e treaba lui. Tu vrusăși, așa că nu te întrista. Mai bine culcă-te și-om vedea noi mâine ce-o să facem. 
  
- Păi adică-te-lea, să nu mă mai gândesc la asta ? 
  
- Da ci-n te pune să-l visezi tocmai pe moși-tu? Visează și tu altceva…nu morți… 
  
- Dac-aș fi visat pe vre-unul de-ai tăi, din neamul tău, ai fi știut ce să fac…Când este vorba de-ai miei, nici-odată nu zici o iotă, mutul pământului ce ești, aha! Ai miei totdeauna sânt ruda săracă și nici în vis nu-ți plac… 
  
A doua zi, nici nu făcuse Mărin ochi bine, că din bătătură s-auzeau strigături și zarvă mare. Bag-samă se punea la cale jertfa: se tăia o pasăre în cinstea evenimentului din noaptea ce trecuse și modul cum decurgea acest ceremonial era bine cunoscut de toată ulița și vecinilor, dar mai ales sărmanelor orătănii. 
  
Operația de capturare a viitoarei jertfe era încredințată celor mici, copiilor, iar locul unde se petrecea teatrul de luptă ad-hoc, era în spatele glugilor de coceni și șirelor de paie din fundul curții. Câte nu se întâmplau îndărătul glugilor și clăilor… ! Acum, aici erau încolțite păsările speriate de țipetele copiilor : 
  
- „Sări pe ea Costicăăă” 
  
-„ Țin-te la ea și pălește-o cu reteveiuuuu Miluleee” 
  
-„ Așa neică, sucește-i gâtuuu!”…și alte îndemnuri asemănător de bătăioase… 
  
Biata pasăre, zdrumicată din creastă-n vârful târtiței, aproape jumulită, era adusă „ălui bătrân” capul familiei, tata, care-i lua viața lovind o singură dată cu barda peste gâtul întins al orătăniei, de-a latul, pe buturuga de sub mărul din grădină, unde era din moși-strămoși „altarul de jertfe”… 
  
Odată moartă, pasărea, ce-o fi fost ea de fiecare dată, era pregătită apoi în ceaunul cu untură, pe cărbunii de sub tuciul cu ciorba de măruntaie care forfotea pe pirostriile de pe foc. 
  
După ce femeia, Leanca adicătelea, lua de pe grindă tămâierul, adică oala specială de tămâie, puse din vatră doi-trei cărbuni, presăra deasupra lor câteva boabe de tămâie, fumul specific acesteia era împrăștiat deasupra bucatelor aburinde înșirate pe măsuța cu trei picioare așezată pe prispa casei, în murmurul rugăciunii de primire a ofrandei de către cel visat și pentru care se pregătise festinul. 
  
După cele trei cruci obligatorii înșirate cu evlavie pe tot pieptul, toți participanții spuneau murmurând, de la mare la mic „Fie pentru taica, Dumnezeu să-l ierte” ! 
  
De când s-a însurat, Mărin a devenit capul casei. Așa cum văzuse el la casa „ălor bătrâni” cât a trăit alături de ei, bărbatul mănâncă numai căpățâna și gâtul păsării în ciorbă, iar din friptură, numai târtița. Femeile din casă, adică fetele, au parte doar de aripile păsării, ca să se mărite mai repede, să zboare spre alte case, băieții luau copanele și pieptul, să fie puternici, iar muierea glojdorea numai șirul spinării, potrivit prin tradiție, rolului ei în gospodărie. 
  
Așa făcură și acum, cu ocazia visului muierii, spre bucuria nedisimulată a tuturor participanților la pomenirea celui ce a apărut în visul de noapte. 
  
Mărin rupse azima nedospită făcută în spuza vetrei, o împărți pe numărul celor ce luaseră loc la masa de pomenire și, din cap, le făcu semn să se apuce de mâncat. 
  
Ciorba aburea în străchini de pământ, câte una pentru doi inși, care luau pe rând cu o lingură de lemn zama cu zdrențe de ou bătut cu oțet, suflând din vârful buzelor să nu se ardă. Veni apoi rândul ceaunului cu friptură. După împărțeală, fiecare se întinseră să întingă cu câte o bucată de azimă în strachina comună aflată în mijlocul mesei, strachină smălțuită de Oboga, cu mujdei de usturoi zdrobit cu sare în pisălogul de lemn, îndoit cu apă, visând fiecare la alte nocturne vise viitoare, pentru că în coteț mai erau destuuule orătănii… 
  
Numai Mărin nu începu să mănânce. Stătea ca căzut pe gânduri, se uita mirat când la strachina cu friptură, când la muiere-sa Leanca, și într-un final, răbufnind cu năduf, zise: 
  
-Aba fă, muiere, az-noapte în visul tău, moși-tu n-a cerut și un rachiu? 
  
- Ba parcă mi-a zis ceva de… Verde de Paris, da n-am…că ți-aș da ! 
  
-Ahaaa ! D*asta ești bună, da la sufletu meu, nu te gândești ? 
  
Pe Leanca, visul a marcat-o atât de tare încât n-a putem trece peste el în viața de zi cu zi. Așa cum a văzut în fetie la casa părinților, așa face și acum, măritată, atrăgând atenția copiilor, dar mai ales fetei, de ce și cum să cinstească morții…la casele lor când or fi... 
  
Credincioasă, păstrează obiceiul spre mulțumirea alor ei, tânjitori de pomeni…da musai și cu udătură…nu pe uscat… 
  
Referinţă Bibliografică:
Vise ...și visuri... / Mihai Petrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3494, Anul X, 25 iulie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Mihai Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!