CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  

Șeful de Post și curcanul...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ȘEFUL DEPOST ȘI CURCANUL 
  
Nea Marin al lui Manafu cum îl ştie toată lumea din sat, ieşi pe uliţă supărat foc. Cum avea obiceiul de când se ştia, dar mai ales de când se însurase cu Costina fata lui Grigorie Calotă îl mai gospodar om din sat, se scula cu noaptea în cap şi dădea ocol bătăturii, inspectându-și strânsura. Inima îi sfârâi când ajunse la coteţ şi-l văzu cu uşa la părete. 
  
-Costică, Costică … chemă el … Aşa îl botezaseră pe curcan. Dar Costică, tun, pământ. Inima îi sfârâi, curentat de un gând. 
  
-L-au furat ! se trezi el vorbind de unul singur…Mai bine îi furau capra din coşare şi nu-i părea rău ca de el. De la curca grivă, doar unu îi mai rămăsese. 16 pui îi muriseră unul câte unul pe vară, ba de bubat, ba călcați de cocoș, ba de una, ba de alta. Pe cel rămas, Costică, îl crescuseră ca pe copil. Când se scula noaptea ca omu*, să se uşureze, trecea pe la el, aprindea becu chior din coteț şi-i mai arunca o mână de fiertură de mălai cu urzici pe care le strângea cu greu din zăvoiul de din vale și Costică îi mulțumea bolborosind… 
  
Se făcuse mare puiul de curcă, cu moțul vinețiu atârnându-i pe dreapta ciocului, peste mărgelele roșii care i se umflau când se închiondura la cineva… şi-şi jurase omu*, că n-o să-l taie niciodată. Curcanul, se îmblânzise aşa de tare, că lăsa pe orişicine să puie mâna pe el. Când ieşea pe şuşea, nea Mărin se lăuda că are doi copii, Mitică, elev în clasa a III a de 9 ani şi Costică, curcanul de 9 luni. 
  
Când Mitică pleca la şcoală, Costică îl petrecea până la poartă, înfoindu-se şi bolborosind pe limba lui. Şi nu se mişca de la poartă, patrulând în sus și-n jos, până nu se întorcea Mitică de la şcoală. De abia atunci se ducea la capra de lemne pe care se urca ţanţoş, înfoiat şi cu moţul roş-albăstriu atârnându-i pe dreapta ciocului. Parcă urma un ritual pe care nea Mărin îl povestea cui vroia să-l asculte. 
  
Toate au mers ca pe sfoară până în dimineața aia, când nea Mărin, nevastă-sa Costina şi Mitică l-au căutat şi l-au strigat şi iar l-au căutat peste tot. Toate ungherele bătăturii le-au scotocit, au bătut câinele că n-a simţit nimic noaptea. Costina jelea curcanul ca pe mort, Mitică plângea iar nea Mărin înjura de mama focului hoții nelegiuiți care-l păgubiseră în miez de noapte, dar degeaba, Costică se duuuusese… 
  
-Mitică, strigă hotărât copilul nea Mărin. Hai la Poliţie, tată! Să-mi găsească Șefu* curcanu*, că d*aia este organ şi-l plătim. Înjurând într-una p*ăl de l-a furat şi bodogănind, ajunseră la Post. Strigară până Şeful ieşi, cu ochii umflaţi după somnul scurt de noapte. Deh, fusese la un chef de onomastică la colegul din Călui şi se cam întrecuse cu băutura… 
  
-Don* Şef, începu nea Mărin ţinând copilul de mână. Don Şef, ast*noapte mi-au furat curcanul, pe Costică ! 
  
-Şi ce vrei mă, să ţi-l păzesc eu ? Tu unde ai fost az*noapte? 
  
-Acas*, Don Şef, da* n-am auzit nimica! N-am auzit, zău! 
  
-Da, de bănuit, pe cine bănuieşti, mă? 
  
-Dom*le, eu cam bănuiesc pe cineva care tot vine pe la mine, ba după una, ba după alta, da cu ochii tot pe curcan şade, da nu sunt sigur. E Bombel al Vasilicăi lu* Chişcă, ăl de n-are nici după ce bea apă, cum se zice, că el bea numai rachiu şi a mai făcut lucruri d*ăstea cu furatu* păsăretului şi pe la alţii, care l-au dovedit, știi și mata…. 
  
Când auzi Şefu* de numele lui Bombel al Vasilicăi lu* Chişcă se schimbă la faţă, deveni nervos, lăsându-se de pe un picior pe altul şi-i tăie boabele lui nea Mărin. 
  
-Bine, nene Mărine, du-te liniştit acasă, că viu eu mai încolo pe la matale cu câinele să dăm de vreo urmă şi să facem o anchetă ca la carte… şi-i petrecu pe nea Mărin şi pe Mitică spre ieșirea din Post…. 
  
-Mulţam don Şef şi te aşteptăm că poate l-om găsi pe Costică al meu… 
  
Erau pe scările Postului de Poliţie. Ciulind urechile, nea Mărin se opri, auzind un fâlfâit de aripi și bolborosit de curcan care venea dinspre coteţul din curtea Şefului de Post. 
  
-Mitică, strigă nea Mărin care se oprise pe loc, ăla care s*aude, nu e curcanul nostru ? Parcă el se-n chiondură așa când e supărat… 
  
-Așa e tată ! Numai Costică bolborosește așa când ne aude… 
  
-Costică, Costică, unde eşti, mă ? Ia fugi Mitică, tată şi dă drumu* la coteţ, că dacă este Costică al nostru, vine la noi! 
  
Copilul, sări pe fuga şi deschise uşa coteţului. Înfoiat şi bolborosind, Costică curcanul veni pe dată şi începu să-i certe pe limba lui, cu moţu-i roş-albăstriu atârnându-i pe dreapta ciocului și cu mărgelele roșii de supărare. 
  
-Hai, Costică tată, hai acasă că te căutăm de az-dimineaţă. Hai că biata Costina te boceşte ca pe mort şi Mitică lipsi și de la şcoală din cauza ta. 
  
Mitică plecă cu Costică după el spre casă, înainte, iar nea Mărin, cu un zâmbet şiret în colţul gurii, salută de plecare, zicând: 
  
-Să trăieşti Don* Şef şi să nu vă supăraţi că v-am deranjat ! 
  
Referinţă Bibliografică:
Șeful de Post și curcanul... / Mihai Petrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3465, Anul X, 26 iunie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Mihai Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!