CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  

Eroii noștri - din vol. „ZÂMBETE AMARE” ED.HOFFMAN -AUTOR MIHAI PETRESU membru al L.S.R: OLT-
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
EROII NOȘTRI 
  
Știrbeiul (până în 1953 din jud. Romanați, azi Iancu Jianu)are de 98 de ani un monument al eroilor ce tronează impunator în centrul localităţii. Sacrificiul lor, insuficient cunoscut nouă şi datorită trecerii timpului, a fost onorat pe măsură, prin ridicarea unui monument foarte frumos care a fost dezvelit în ziua de Sf. Dumitru, pe 26 octombrie 1923. 
  
Monumentul amplasat în centrul comunei, este construit din marmură de culoare albă şi dimensiunile de 0,6 m x 0,6 m, iar înălţime de aproximativ 5 m., a fost realizat de către sculptorul Petru Carajania din Craiova 
  
Primarul acelei vremi, Ion Simulescu şi notarul Constantin Răduţ, au iniţiat şi condus demersurile pentru ridicarea acestui impozant monument, punct de reper pentru generaţii întregi de cetăţeni ai satului, dar şi pentru numeroşii călători care au trecut de-a lungul timpului prin localitatea noastră. 
  
În vârful monumentului veghează un vultur impunător care are aripile larg deschise şi privirea îndreptată spre zări. În funcţie de regimurile politice care s-au succedat, acest vultur a fost coborât şi ascuns prin podul Primăriei sau a fost reaşezat pe locul unde l-au pus cei care au ridicat monumentul. 
  
Vulturul ce veghează somnul de veci al eroilor localităţii, a fost instalat definitiv prin anul 1990 după așa-zisa revoluție. Până la instalarea acestuia, aici trona un bec chior, bec ce a înlocuit vulturul iniţial ce a fost dat jos de pe monument cam prin 1948, de Lală Ion, un primar „negru”…de supărare pe preotul paroh Nicolae Predescu, țărănist prin coloratură, ce i-a răspuns cu o remarcă versificată la porunca acestui țigan, ce i-a cerut răstit: 
  
-Bă popo, să dai jos cioara aia de pe monument. Răspunsul caustic al părintelui Nicu a rămas celebru, vis-a-vis de remarca primarului Lală 
  
” Eu sunt popă, nu sunt Lală 
  
Ăla-i vultur, nu e cioară ,, 
  
Dar eroii noştri au înaintaşi de seamă. Din negura vremurilor, se ridică impunătoare memoria şi amintirea celor trei fraţi Buzescu, Radu, Preda şi Stroe, primii doi odihnind sub pietrele funerare din incinta Mânăstirii Călui, cel mai mic dintre fraţi odihnind la Mânăstirea Stăneşti – Lungeşti din Vâlcea, foşti proprietari ai acestor plaiuri. 
  
De fapt, curtea boierească a Buzeștilor era perimetrată pe actuala curte a Școlii Generale nr.1 din Știrbei, unde se înalță și azi biserica ctitorită de Vlad Buzea, capul familiei Buzescu. 
  
Îi urmează eroii din familia Dobriceanu, Niţu Dobriceanu, căpitan de panduri în armata lui Tudor Vladimirescu, apoi martirii din 1877 pentru Independenţa României, verişori şi fraţi care au căzut în luptele de la Plevna. 
  
Pe monument sunt redate scene din luptele crâncene la baionetă despre care noi am aflat din cărţile de istorie dar şi din povestirile bunicilor noştrii şi se pot citi inscripţiile „Pe aici nu se trece”, Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz şi „Nu plângeţi eroii”. 
  
Pe cele patru faţete ale acestuia, vegheate de vulturul impunător şi măreţ, sunt săpate în marmura rece numele celor ce şi-au jertfit viaţa în luptele din 1877 pentru câştigarea independenţei ţării, în luptele primului şi al celui de al doilea razboi mondial. 
  
Vulturul veghează somnul de veci al eroilor localităţii 
  
Regăsim cu emoţie, numele acestor eroi, contingentele cărora au aparţinut şi gradul militar pe care l-au avut. Constatăm, că majoritatea familiilor din sat au pierdut pe cineva drag în luptele dramatice din acel război cumplit şi simpla citire a numelor acestora este o lecţie de istorie dar şi de viaţă pentru fiecare dintre noi. 
  
Eroii din Dobriceni şi Preoteşti ce-şi au numele încrustate pe monument, au înaintaşi de seamă, Niţu Dobriceanu, capitan de panduri în armata lui Tudor Vladimirescu, apoi la 1877 maiorul Ion Dobriceanu, fost primar al Slatinei, sublocotenentul medic militar Stefan Dobriceanu şi fratele său sublocotenent Nicolae Dobriceanu. 
  
În luptele de la Plevna, serg. Alexandru Dobriceanu şi-a pierdut ochiul stang. In urma rănii primite s-a procopsit cu porecla de <
  
De la înălțimea eroismului ne privesc cei 29 martiri locali pieriți în primul război mondial, 22 din Dobriceni si 7 din Preotesti> 1 sublocotenent, 2 sergenti 4 caporali si si 22 soldati. 
  
Din fosta comuna Dobriceni au plecat pe frontul primului razboi mondial 197 de bărbați care s-au alaturat celor 22 ofițeri din glorioasa familie Dobriceanu. 
  
Cel de al II lea razboi mondial a adus și el victimele sale pe teatrele de luptă, plecând din sat 231 militari conduși de 16 ofițeri de carieră din familia Dobriceanu. 
  
Din cei plecați pe frontul „războiului sfânt” au rămas să îngrașe cu trupurile lor stepa rusească sau în vest, un număr de 17 eroi. Restul s-au întors pe la casele lor, invalizi, traumatizați dar mândri că și-au făcut datoria față de țară și față de neam. 
  
Se remarcă dintre aceștia generalul maior Al. Dobriceanu. Tânăr absolvent al Școlii de Ofițeri Artileriști, a participat în 1913 la recucerirea Dobrogei în războiul Cadrilaterului, ( numit de domnia sa primul război mondial ), apoi ca sublocotenent în luptele de la Mărășești în 1918, ca în cel de al II lea război mondial să fie comandantul Reg. 1 Artilerie Grea din Craiova cu gradul de colonel.( Vezi Dansul de foc al traiectoriilor- Ed. Militară 1987) 
  
In Muzeul Satului Dobriceni, „COLȚUL EROILOR” amintește de jertfele celor 17 soldați, gradați și ofițeri din cei 231 bărbați plecați la război, dar și de soldatul trac al cărui mormânt a fost descoperit în 1936 de arheologii amatori împătimiți, frații Bălașa, Dumitru, „Patriarhul de la Drăgășani” și Ioan, tatăl celebrului artist plastic Sabin Bălașa. 
  
Eroii nostri nu au pierit. Ei s-au dus să se odihnească în vecie. Slava lor și memoriei lor. Noi, prin slăvirea lor ne slăvim neamul și plaiul natal. 
  
Se cuvine așadar, să adresăm cuvânt de mulțumire și recunoștință pentru ei, pentru toți cei care și-au dăruit viața lor în trecut pentru existența noastră de azi. 
  
Cu toții suntem datori să-i cinstim cu respect, să pomenim jertfa și lupta lor, dacă vrem să ne redescoperim ca neam de eroi. 
  
Dumnezeu să-i odihnească în pace ! 
  
Referinţă Bibliografică:
Eroii noștri - din vol. „ZÂMBETE AMARE” ED.HOFFMAN -AUTOR MIHAI PETRESU membru al L.S.R: OLT- / Mihai Petrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3369, Anul X, 22 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Mihai Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!