CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  

„Când nu te aștepți...” din volumul „Zâmbete amare”- Ed. Hoffman.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CÂND NU TE AȘTEPȚI... 
  
A început războiul așa-zis și „sfânt”. Iunie 1941. 
  
Neica Nae, recrutase la Caracal cu contigentul 1944 că era născut în 1923. A fost chemat însă la armată, când a împlinit doar 20 de ani, cu contigentul 1943 la Regimentul 21 Antitanc București. Aici a fost instruit și certificat „bun de front” în doar trei săptămâni așa că, prin august, era trimis direct în luptă, la unitatea ce făcea parte din Divizia a IV a, aproape de Iași,cu greu ținând piept, teren și oameni, împinși de ofensiva rusească. Era nevoie pe front de „ carne de tun proaspătă”. 
  
Cu unitatea în care fusese aruncat aproape neinstruit, a participat la luptele de la Podul Iloaiei și Târgu Frumos. Înfrânți de ruși pe toată linia frontului, într-o harababură de nedescris, s-au retras iar comandanții le-au sugerat ostașilor ca fiecare să se salveze pe cont propriu... 
  
Nea Nae și camarazii și-au aruncat în Bistrița armamentul individual și cazarmamentul, inclusiv tunul la care era servant, ne-uitând să zdrobească închizătoarele acestuia. Așa suna ordinul de comportament în caz că erai forțat să te predai sau echipamentul și armamentul de luptă să cadă în mâna inamicului. S-a îmbrăcat civil cu hainele găsite la o stână părăsită, a luat pe spate o coasă ca să deruteze eventualele patrule rusești și a plecat spre București ca să se prezinte la unitate.Tânăr fiind, conștiința îi cerea să se achite de sarcina impusă prin jurământul ostășesc... 
  
La Întorsura Buzăului a fost sechestrat de o patrulă rusească și obligat să lucreze la repararea unui pod bombardat. A reușit să fugă și de acolo cățărat pe un tren plin cu ruși care se îndreptau spre București. În cușete, rușii chefuiau și cântau iar pe acoperișul vagoanelor românii se țineau unii de alții ca să nu cadă…România era o țară îngenunchiată de trădarea regelui gângăvit, călcată în picioare, iar învingătorii se purtau ca atare. 
  
Ajuns la unitate, a fost felicitat că a scăpat cu viață, a primit o altă ținută militară și alături de alți câteva zeci de „ eroi proști” cum au fost catalogați de un plutonier de companie au fost urcați într-un bou-vagon și au plecat după unitatea care ajunsese deja pe frontal de vest. 
  
Era octombrie când au ajuns la unitatea cartiruită la granița cu Ungaria. În numai câteva zile, fără să întâmpine rezistență cât de cât din partea nemților și a ungurilor care se grăbeau spre un nou aliniament de rezistență, au trecut peste pustă maghiară, spre Cehoslovacia. 
  
A supraviețuit luptelor din Munții Tatra unde Regimentul 21, aproape decimat, s-a contopit cu Regimentul 33 Tulcea. A fost citat pe ordin de zi și înaintat la gradul de sergent. Avea doar 21 de ani… 
  
Într-una din zile, de acum sergentul Predilă Nicolae, s-a întâlnit întâmplător pe o stradă a localității unde staționau cu un ofițer, căpitan, a cărui figură îi părea cunoscută. A salutat corespunzător și, curios, a întrebat ordonanța ofițerului care căra în urma acestuia un cufăr de campanile, cum îl cheamă pe căpitan. Acesta, secretos la început, n-a vrut să-i „ divulge” numele, dar când proaspătul sergent Nae i-a spus că ofițerul seamănă cu cineva de la el din sat, ordonanța a pronunțat șoptit numele: 
  
-Nicolae Păuna, camarade… 
  
-Aha ! Mulțumesc camarade ! 
  
Deci este „nea Nicu al lui Milică Păuna -Cantonierul, zis și Căcămiță, de pe ulița Corboienilor. Știa el că băiatul ăl mare al lui Milică Cantoneru este ofițer. Îl văzuse de câteva ori când venea acasă de la unitate, în concediu, îmbrăcat militar și-l recunoscuse. 
  
Nae Predilă al nostru, a fugit după el și după ce l-a depășit cu câțiva pași, a făcut o întoarcere ”stânga*mprejur„ regulamentară și l-a salutat cu glas sonor, pocnindu-și călcâiele bocancilor noi, cu moletiere: 
  
- Să trăiți domnule căpitan ! 
  
- Noroc măi ostaș ! Ce s-a întâmplat ? 
  
- Domnule căpitan…parcă v-aș cunoaște… 
  
- Păi tu de unde ești sergent ? 
  
- Din comuna Dobriceni, județul Romanați… 
  
- Păi, tot de acolo sunt și eu, îi răspunse căpitanul. Al cui ești? 
  
- Al lui Grigorie Predilă și fac parte din Regimentul 33 Tulcea. 
  
- Pe cine ai comandant ? 
  
- Pe domnul căpitan Braghină Dumitru. Dacă vreți să-l vedeți, vă duc eu că mai sunt fo câțiva pași până acolo…Și l-a dus. Se cunoșteau bine cei doi ofițeri. Făcuseră Academia Militară și Școala de Război împreună. S-au îmbrățișat și au vărsat câteva lacrimi fiindcă trăiau amândoi și s-au apucat să-și depene amintirile…ca soldații... 
  
De atunci și până la lăsarea la vatră, neica Nae a fost mina dreaptă a căpitanului Braghină Dumitru. 
  
Oltenii, când trăiesc departe de locul natal și se întâlnesc unul cu altul, se iubesc,…când sunt aproape, se ceartă…așa zice o vorbă veche... 
  
În cazul nostru… 
  
Referinţă Bibliografică:
„Când nu te aștepți...” din volumul „Zâmbete amare”- Ed. Hoffman. / Mihai Petrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3130, Anul IX, 27 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Mihai Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!