CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  

A fost tatăl meu- ÎNVĂȚĂTOR TITULAR ÎN ARDEAL -continuare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Preocupat de gândul muncii pentru care m-am pregtit, cea de învăţător, încă din perioada cât eram militar în Craiova, am început să fac demersuri la mai multe Directorate Ministeriale din ţară, pentru numirea în învăţământ. Am primit răspunsuri însoţite de ordine de numire de la Pomezu din Bihor, şi de la o localitate din judeţul Cluj, Cubleşul Român. După ce am studiat harta, m-am hotărât pentru Cluj, ţinând seama şi de importanţa istorico-culturală a acestei zone a Ardealului. 
  
N-am stat acasă după liberare dect timpul necesar pregătirii pentru deplasarea la locația numirii şi a aranjării lucrurilor pe care trebuia să le iau cu mine, lenjeria, cărţile, hrana necesară pentru drum şi ceva pentru cât era necesar până la aranjare, totul împachetat într-un geamantan-cufăr din nuiele împletite. 
  
Cu ajutorul cunoştinţelor, am obţinut o foaie de drum pe baza ordinului de lăsare la vatră, pe distanţa Craiova – Cluj, via Sibiu. Era pentru prima dată când mă îndreptam spre această zonă a ţării. Pe drum am călătorit în acelaşi compartiment cu un student ungur din Cluj, Ianosz Korachzoni (Coracioni) care mi-a fost un minunat ghid. 
  
Ajuns în Cluj cu prietenul meu maghiar, am mers la Prefectură unde era şi Revizoratul Şcolar. Aici l-am cunoscut pe revizorul Martin Sasu, care m-a primit foarte bine, dându-mi şi explicaţiile necesare, recomandându-mi să comunic prin Comitetul Şcolar prezentarea la post şi începerea cursurilor şcolare. 
  
M-am despărţit de ghidul meu de ocazie cu multe mulţumiri, după ce am luat masa împreună la o pensiune curată situată pe strada Horia, undeva peste podul Someşului, de pe lângă hotelul Astoria, unde m-am simţit obligat să-l invit. 
  
După masă, am plecat spre gară să iau trenul spre Cubleş, până la gara Gârbou, cum îmi recomandase domnul revizor şcolar. Am parcurs cel aproape un kilometru pe jos, în ciuda greutăţii cufărului, bucuros că pot vedea un oraş plin de nenumărate locuri pline de istorie. 
  
La gară, atunci când am luat bilet de călătorie, am fost sfătuit să iau bilet până la Aghireş, că-i mult mai aproape şi mai bun drumul rămas de parcurs până-n Cubleş. Unul din ceferiştii de pe peron, mi-au indicat un ţăran îmbrăcat cu un frumos costum naţional, care mergea la Cubleşul Român cu acelaşi tren. L-am cunoscut şi am intrat în vorbă cu el. Se numea Drâglă Petre, era funcţionar la C.F.R. în gara Simeria şi mergea acasă la părinţi. După privirea mea întrebătoare a înţeles că am o dilemă văzându-l îmbrăcat aşa . Mi-a spus că numai pe peronul din Simeria este slujbaş, în rest rămânând ţăran şi purtându-se ca atare. 
  
Din vorbă în vorbă, am fost pus în temă cu starea învăţământului şi situaţia şcolii din Cubleş. Deşi situaţia prezentată de badea Petre nu era cât de puţin îmbucurătoare, n-am descurajat. 
  
A tras la peron şi trenul, un tren cu vagoane necompartimentate, cu canapele de lemn lustruit de miile de călători care trecuseră şi le folosiseră. Cu scârţâitul osiilor vechi şi neunse, ne-am pus în mişcare cu zmucituri. 
  
Privind companionii din vagon, am observat doi tineri cam de aceeaşi vârstă cu mine, care cercetau o hartă şi tot vorbeau despre gara unde trebuiau să coboare. Era tot Aghireş. Intrând în vorbă cu ei, am aflat că erau amândoi tot învăţători nou-numiţi. Cel smead era Cârstea Ilie din Bârca- Dolj care era numit chiar în Aghireş şi în ciuda numelui, cel negricios, Pitulice Ion din Scrioaşte- Teleorman, numit la Ruginoasa. 
  
Auzind că în gară la Aghireş aşteaptă fratele lui Drâglă cu carul, cum ajungeam aproape de seară şi ne-avînd unde să stăm, cum badea Petre s-a oferit să ne găzduiască o noapte şi cum satele unde trebuiau să ajungă cei doi colegi erau apropiate, s-au hotărât ad-hoc să meargă şi ei cu noi la Cubleş şi a doua zi de dimineaţă, să plece la posturile lor. 
  
În gară unde am coborât, pe un peron prea jos pentru treptele trenului, eram aşteptaţi de fratele lui Drâglă Petre badea Licsandru cu soţia sa Leonora, o frumoasă ardeleancă îmbrăcată cu portul ţărănesc local. După ce am aşezat bagajele în carul tras de două bivoliţe negre, cu coarnele întoarse, am pornit cu toţii după car, spre Cubleş. 
  
Satul era ascuns printre dealurile vălurite, acoperite de păduri dese, la vreo 12 - 13 kilometri de Aghireş. Tot vorbind şi glumind, după vreo două ore bune de mers pe jos, am ajuns odată cu noaptea în sat. 
  
Nici ţipenie de om pe uliţa satului. Lămpile de petrol luminau ferestrele celor care încă nu se culcaseră. Numai câinii lătrau. Pesemne simţeau miros de oameni străini. Ăia eram noi... 
  
Referinţă Bibliografică:
A fost tatăl meu- ÎNVĂȚĂTOR TITULAR ÎN ARDEAL -continuare / Mihai Petrescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2684, Anul VIII, 07 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mihai Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!