CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  

A fost tatăl meu. La orizont, Basarabia...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Continuare din ed. 2655 / 8 apr.2018 
  
La orizont, Basarabia... 
  
Încă din vară am făcut cereri de numire pe post de învățător titular la mai multe Directorate Ministeriale, aşa cum se numeau unităţile administrative care conduceau regiunile istorico-geografice ale ţării. N-am primit răspuns decât de la Directoratul Ministerial Chişinău, că sunt numit învăţător în comuna Popova – Tighina. 
  
Cu mare părere de rău că plec iar de acasă, dar totuși bucuros că am un post al meu până la armată, mi-am pregătit bagajul şi la începutul lui septembrie am plecat cu trenul la Tighina, deşi aveam ordin de numire şi la Curtişoara, unde mai funcţionasem anul precedent.Vroiam totuși să cunosc oameni noi, un altmod de viață și să văd locuri noi, locuri de care doar auzisem până acum. 
  
Drumul a fost foarte obositor, mai ales că am călătorit din bucăţi, adică Balş - Bucureşti cu personalul de noaptea vreo patru ore, apoi după ce am aşteptat câteva ore bune, spre prânz, am plecat prin Paşcani cu clasa a III a, de unde până la Iaşi cu un alt personal, ajungând frânt de oboseală în capitala Moldovei după două nopţi şi o zi. 
  
Chiar dacă era dimineață, am lăsat bagajul în gară şi am luat o cameră la Grand Hotel-ul de pe strada Lăpuşneanu unde după o baie fierbinte am dormit până seara când, după ce am mâncat la bufetul gării, am stat până spre dimineaţă de taină pe peron cu diferiţi călători care mergeau cu acelaşi tren, despre Basarabia şi condiţiile de viaţă de acolo. 
  
Cu un alt personal am plecat spre Tighina, unde am ajuns spre seară. Lângă gară, am dormit la o cârciumă-han care închiria și camere, iar a doua zi, odihnit şi cu speranţe, m-am prezentat la Revizoratul Şcolar, de unde mi s-a spus adevărul, adică ”numirea este provizorie„ din cauză că n-aveam serviciul militar satisfăcut. 
  
Cu un alt tren personal am plecat la Chişinău lângă care, cale de câțiva kilometri era Popova . În gara care de fapt era doar o căsuță cu două încăperi, acoperită cu plăci de ardezie și un peron plin de colb, am găsit un ţăran cu o căruţă trasă de un cal cu jug, cu care am plecat pe drumul prăfuit spre Popova. Drumurile prăfuite, fără șanțuri care să strângă apa din ploi, erau pline de hârtoape care după ploi se transformau în mlaștini punând la grea încercare drumeții. 
  
Ajuns dupăprânz în Popova, m-am prezentat directorului şcolii, Vasile Mămăligă, cu care am plecat prin sat spre şcoală. Şcoala era o clădire mare, cu patru sălide clasă pentru patru posturi, dar lecţiile se ţineau numai în două, celelalte fiind în reparaţie. Pe drum întâlnisem sau mai bine-zis găseam pe lângă casele construite din chirpici şi acoperite cu olane, înconjurate de garduri scunde construite din piatră, oameni posomorâţi, cu priviri închise, neprietenoase, purtând pe cap şepci. 
  
Mi-am găsit şi o gazdă care mi-a cerut „ douăşpe sute” pe lună, mai mult de jumătate din salariul meu, care era de 2200 lei lunar. Am rămas aici. Noaptea am dormit „pe cuptior”, iar dimineaţa mi-a dat găzdoaia de mâncare o oală cu lapte fiert şi un şir de covrigi uscaţi, din aceia pe care-i găseai atârnaţi prin mai toate cârciumile.Totul mi se părea anapoda, străin şi mai ales privit neprietenos încât gândindu-mă cu nostalgie acasă şi mai ales la faptul că aveam ca și aici post tot provizoriu la Curtişoara, am hotărât că la Popova nu pot face purici... 
  
Fără să spun nimănui nimic, aflând că un vecin al gazdei mele de o noapte mergea cu căruţa la Tighina, mi-am luat coşul din nuiele împletit de Biță al Lenuței Gâgăianca, care-mi ţinea loc de geamantan şi am făcut calea întoarsă spre Dobriceni. Au urmat alte două zile și două nopți pe tren, prin gări sărăcăcioase dar primitoare pentru un amărât de dascăl fără post ca mine, până am ajuns pe peronul gării din Balș. Aici m-a întâmpinat bucuros că m-am întors, Ion Bărbulescu Chilinoiu, viitorul meu fin, care făcea cărăușie în frumoasa tradiție a familiei... 
  
Şi aşa, aventura mea basarabeană s-a încheiat înainte de a se desfăşura, fără să ştiu că peste câtva timp, viaţa mă va aduce iarăşi, dar într-o altă postură, pe aceleaşi meleaguri. 
  
Chiar de a doua zi am plecat la Curtişoara unde am rămas până la sfârşitul anului şcolar. Când vremea era bună, sau când erau sărbători religioase sau naţionale, zile când nu se făceau cursuri, veneam acasă. Chiar dacă aveam post aici, eram totuși aproape de casă, între cunoscuți, oameni are mă cunoșteau și mă apreciau după anul școlar precedent, petrecut la școala lor. 
  
Referinţă Bibliografică:
A fost tatăl meu. La orizont, Basarabia... / Mihai Petrescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2664, Anul VIII, 17 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mihai Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!