CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Mihai Merticaru-poet prifund religios
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mihai Merticaru–poet profund religios  
  
Petruș Andrei  
  
Cu volumul de poeme intitulat ,,Fiordurile memoriei” (Editura ,,Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamț, 2018) poetul Mihai Merticaru adaugă o nouă coardă lirei sale, ale cărei note erau prefigurate de celelalte volume de până acum, și anume colocvialitatea.  
  
Arhitectonic, volumul este constituit din două părți: ,,Papier maché” (obiecte din pastă plastică și ,,Papier collé (colaj). Admirăm, ca și la volumul precedent, acribia cu care și-a întocmit ,,Fișa biobibliografică”, ,,Reperele bibliografice” și ,,Referințele critice”, urmare a studiilor universitare temeinice cu magiștri iluștri în Iașii studenției noastre, capitala afectivă și spirituală a țării. Avem de-a face cu o poezie cerebrală care presupune un cititor avizat și, în același timp, un om cu o cultură peste medie; titlurile unor poeme (,,Enalàgă”, ,,Nosografie”, ,,Zoopsie”) trimit direct la dicționar.  
  
Poemul care dă titlul volumului îmbină elementele de cosmogonie cu cele de sociogonie ca în capodopera eminesciană ,,Scrisoarea I”. În ,,Supa primordială” a apărut viața și-n ,,fiordurile memoriei ancestrale” ale mării-mame, monada prizonierului și temnicerului ,,homo aestheticus”. Istoria omenirii trece prin ,,harababura babeliană” și prin ,,apocalipsa de catifea” peste toate veghind blagian ,,ochiul orb atoatevăzător” care ,,intuiește/ de ce s-au ascuns merele de aur ale nemuririi”. Nu suntem însă singuri în univers: ,,pe ceruri abia visate strălucesc alți sori/ memoria universală în continuă efervescență/ este bombardată cu informații din/ îndepărtate galaxii/ iar tu nu știi că tristețea ta umblă într-aiurea desculță și despletită/ viscolind prin amintiri bulgări de lumină/ astrală și acorduri muzicale inefabile” (p.23).  
  
Temele și motivele noului volum oscilează între jubilaţie şi angoasă, între feerie şi dezamăgire, între iluzie şi deziluzie, între satul natal (Bețești), o Arcadie reală, nimbată de amintire, în care fiul risipitor se întoarce, fiind cuprins de ,,încântare și stupoare” şi simfonia anotimpurilor (,,Primăvară”, ,,Panteism”), dar axul central al cărții este memoria, uneori atinsă de paramnezie, însă de cele mai multe ori fidelă, balzaciană, fiecare amănunt fiind semnificativ, ieșind de fiecare dată ,,de sub pojghița uitării”. Ici și acolo, câte un acord final amintește de ,,dulcele stil clasic”: ,,se lasă ceața unui destin incert/ în sfântă anxietate expert”; ,,un fel de poem nescris/ umbră a umbrei unui vis”.  
  
Mihai Merticaru este un poet profund religios, una dintre trăsăturile fundamentale ale divinității fiind ubicuitatea, surprinsă magistral în poemul Hierograme (pag. 30), pe care îl cităm în integralitatea sa, pentru a oferi cititorului o imagine despre partitura complexă de sugestii şi metafore îmbinate într-o ochestaţie suavă ce armonizează contrastele: Divinul sălăşluieşte în miezul tainei/ în cerul ceruleu din fiinţa ta/ în fiecare punct al infinitului/ în fiecare fald al vieţii// în freamătul culorilor din vitraliile/ unei catedrale// în sămânţa care se visează plantă înfloritoare/ în orice grăunte de mister// în arabescul oricărui templu// în raza de lumină şi-n picătura de ploaie/ într-o lacrimă curată ce se prelinge/ din ochii dessolziţi// în trilul privighetorii şi-n susurul izvorului/ în cuibul plin cu ouă al rândunicii// în primul ghiocel şi-n floarea de cireş/ în fluviul fără maluri lumina amiezii/ în gândul cel bun al omului blând// în prima vocală rostită de primul muritor/ în flacără, pământ şi apă// în bobiţa de strugure şi în bobul de grâu/ în ochiul care citeşte Tatăl nostru// dar şi în cel mai mare deşert de pe planetă/ care abia acoperă o părticică a// multului puţin dintr-o inimă/ pustie…  
  
,,Urcat în șaua gândului” poetul Mihai Merticaru hoinărește pe ,,Calea robilor” atras de ,,Miraje”, având ,,Obsesii”, străbătând ,,Abisuri” și ,,Depărtări”, mereu în căutarea esenţelor ce reconstituie un univers aparte, de o remarcabilă forţă de seducţie. Departe de retorica ultimelor decenii, cu o memorie afectivă mereu proaspătă, poetul deţine o ştiinţă a construcţiei prin acumulare şi printr-o tehnică a colajului, printr-o dicţie densă, plină de surprize semnificative, încrâncenându-se să capteze tot ceea ce e etern în efemer şi celest în terestrialitate.  
  
O trăsătură distinctă a liricii sale este muzicalitatea ce însoţeşte versurile din acest volum- ca şi din cele anterioare - care se naşte din ritmul rostirii, din tonul uşor elegiac, din armonia intrinsecă a cuvintelor. El scrie un ,,Roman versificat” al propriei memorii, o ,,poveste cu toate ferestrele deschise/ spre o lungă înșiruire de măști erotice/ dinspre neunde și nicicând/ spre liniștea nimicului absolut” (,,Bolgie”) astfel, din ,,Fiordurile memoriei”, alungând, pe veci, ,,Uitarea”.  
  
Mihai Merticaru este un intelectual pur sânge, un poet cerebral din familia nobilă a poeților de mare cultură. Predispoziţia spre meditaţia filosofică, alternanţa registrelor, echilibrul frazării, acuitatea percepţiilor, autenticitatea rostirii poetice dezvoltă ample şi semnificative sensuri. Capabil să dezvolte registre lirico-tematice variate şi complexe, cogitativ şi elegiac totodată, poetul aspiră la recompunerea unui spaţiu paradigmatic sprijinit pe un inedit univers de imagini, parabole şi simboluri.  
  
Prin stilul său elegant și elevat, inaccesibil profanilor, poetul Mihai Merticaru este un lord al fiordului poeziei contemporane din marea cea mare a liricii naționale și universale, un visător incorigibil şi rătăcitor pe tărâmurile iluziei şi ale visului, un căutător înfrigurat al sensului existenţei.  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mihai Merticaru-poet prifund religios / Mihai Merticaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3055, Anul IX, 13 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Mihai Merticaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Merticaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!