CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

Buletinul biometric
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Urma să îmi expire actul de identitate şi m-am prezentat ca un cetăţean responsabil ce sunt la biroul de evidenţa populaţiei.  
 
Odată ajuns acolo, un angajat binevoitor mi-a sugerat că ar fi timpul să intru şi eu în rândul lumii cu această ocazie, renunţând la banala bucată de plastic colorat, în schimbul unui document de identitate modern, unanim acceptat de statele Europene. Ca să mă convingă, nu a trebuit decât să mă întrebe de câte ori nu am ajuns la medicul de familie, sau nu am mers la vreo farmacie, cu o reţetă compensată în buzunar şi să constat cu neplăcută surprindere că îmi uitasem cardul de sănătate într-un sertar din bibliotecă. Mi-a spus că de acum înainte nu voi mai avea astfel de griji, pentru că noul document pe care mi-l propune are integrat în el şi cardul de sănătate.  
 
Iată-mă deci cu identitatea prelungită, pusă acum pe cel mai modern document cu microcip, asemanător unui discret card bancar.  
 
Această mică schimbare nu ar fi trebuit să reprezinte ceva deosebit pentru mine, însă din momentul în care s-a produs, au început să mi se întâmple lucruri dintre cele mai ciudate.  
 
Prima tărăşenie s-a petrecut la un supermarket, atunci când mi-au oprit la casă pachetul cu bucăţile împănate de ceafă de porc, pe motiv că aplicaţia de încasare a emis o alertă legată de nivelul ridicat al colesterolului meu şi că nu ar trebui să forţez nota.  
 
La nici o săptămână distanţă am vrut să fac o rezervare pentru un sejur în Austria şi m-am trezit cu un pop-up pe monitor, care mă întreba dacă sunt sigur că vreu să mă duc pentru a şaptea oară acolo, în loc să aleg spre exemplu Croaţia, unde nu mi-am petrecut încă vreo vacanţă.  
 
În weekendul imediat următor am plecat la cumpărături într-un mall, hotărât să-mi caut o pereche de ghete noi. După ce am probat mai multe modele, m-am decis la unele clasice, pe maro şi am pornit-o cu ele spre casa de marcat. Nici nu a apucat să le scaneze bine vânzătoarea, că m-am şi trezit cu un SMS de la fisc, care mă atenţiona că noua mea achiziţie reprezintă aproape contravaloarea impozitului, a taxei de gunoi şi a costului pentru locul de parcare, pe care nu le-am achitat încă.  
 
Însă ce m-a speriat cel mai tare a fost o întâmplare petrecută zilele trecute, în staţia maşinii 331. În timp ce aşteptam autobuzul, mi-a atras atenţia o prezenţă delicată, blondă, tunsă ceva mai scurt, îmbrăcată într-un palton grena. Nu ştiu dacă am apucat să o privesc preţ de treizeci de secunde, că s-a întrerupt brusc melodia pe care o ascultam în căşti şi o voce gravă m-a anunţat că tocmai am primit un mesaj important pe WhatsApp. Deblochez ecranul telefonului şi văd într-adevăr un mesaj proaspăt, din partea unui expeditor intitulat „Un prieten”, mesaj care suna aşa: „Divorţată. 2 copii minori în întreţinere. Te mai interesează?”.  
 
Nu ştiu de ce, dar am sentimentul că viaţa mi s-a schimbat din momentul în care am pus în portofel noul meu act de identitate.  
 
Dacă vi s-au întâmplat şi vouă lucruri ciudate, legate de aceeaşi soluţie modernă adoptată pentru documentul de identitate, să-mi spuneţi vă rog. Aş vrea să ştiu măcar dacă suntem mai mulţi în această situaţie...  
 
Referinţă Bibliografică:
Buletinul biometric / Mihai Manolescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3306, Anul X, 19 ianuarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Mihai Manolescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Manolescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!