CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Zilele trecute m-am întâlnit cu un prieten de-al meu, care a insistat să ne vedem pentru a-mi împărtăşi impresiile sale legate de proaspătul său loc de muncă.  
 
Deşi corporatist cu ştate vechi, omul a fost luat prin surprindere de către noii angajatori, atunci când i-au dat să semneze că a luat la cunoştinţă despre prevederile Regulamentului de Ordine Interioară.  
 
Fiind de obicei o persoană care nu acordă prea mare importanţă hârtiilor, nu-şi explică nici el ce i-a venit de această dată să parcurgă întregul document stufos. Nu mică i-a fost mirarea când, citind pagină după pagină, a început să descopere acolo prevederi dintre cele mai bizare.  
 
În primul capitol spre exemplu (cel legat de ţinuta vestimentară), era menţionat faptul că singura cerinţă este ca ţinuta să fie una decentă, cu excepţia zilelor caniculare, când va trebui să se supună majorităţii din birou, iar dacă aceasta va decide abordarea unei vestimentaţii mai uşoare, va fi obligat să se conformeze, punându-şi la rândul său şortul, şlapii şi un tricou fără mâneci cât mai lejer.  
 
Va putea totuşi scăpa de această ţinută impusă, prilejuită ocazional de apariţia zilelor toride, dacă se va activa vreunul dintre următoarele două amendamente:  
 
1. Pe vreme caniculară (asimilată de companie ca reprezentând o zi cu temperaturi prognozate mai mari de treizeci de grade Celsius), sau pe vreme geroasă (în accepţiunea lor reprezentând zile în care sunt de aşteptat temperaturi negative), angajatul poate alege să nu vină la serviciu, acest lucru neafectând în vreun fel numărul zilelor sale de concediu;  
 
2. Pe parcursul perioadelor caniculare şi în egală măsură în acele perioade în care angajatul se simte ceva mai stresat, acesta poate opta pentru folosirea uneia dintre cele cinci intrări gratuite anuale la Therme, oferite de către companie pentru el şi întreaga sa familie (se vor considera aici rudele până la gradul trei inclusiv).  
 
Câteva pagini mai departe a ajuns la secţiunea dedicată zilelor de concediu. Acestea pornesc de la douăzecişicinci de zile lucrătoare acordate anual tuturor angajaţilor, indiferent de vechimea avută în câmpul muncii. Numărul lor sporeşte gradual cu câte două zile lucrătoare, ce se adaugă suplimentar pentru fiecare an petrecut în firmă. Chiar a surprins o discuţie dintre doi angajaţi mai vechi ai companiei, în care unul dintre ei se plângea de faptul că a început să-l pună soţia serios la treabă, pentru că ar avea o grămadă de zile de concediu de odihnă, în care s-ar putea să se plictisească.  
 
Un paragraf mai jos se făcea trimitere la zilele libere aferente sărbătorilor legale. Pe lângă acestea, angajatul era informat despre faptul că va beneficia de câte o zi liberă acordată de către companie cu ocazia aniversării zilei sale de naştere, respectiv a onomasticii. În cazul în care vreuna dintre aceste zile cade la sfârşitul săptămânii, sau dacă pică în perioada de concediu a angajatului, ea va fi automat luată în cursul săptămânii lucrătoare imediat următoare. Cei ai căror părinţi au fost mai puţin inspiraţi şi care din acest motiv nu au un sfânt corespondent în calendar, vor avea posibilitatea să-şi aleagă unul dintre sfinţii consacraţi, pentru a se bucura la rândul lor de această zi liberă.  
 
În plus, pentru că la ei spiritul de echipă este ridicat la rang de politică de firmă, de aceste zile libere va beneficia în acelaşi timp şi întregul colectiv al biroului din care face parte sărbătoritul, pentru a ieşi împreună la un local şi a serba cum se cuvine fericitul eveniment.  
 
Compania nu admite deasemenea sub nici o formă ca angajatul să refuze prima specială acordată cu această ocazie, în cuantum de o sută de lei per participant la eveniment.  
 
În penultimul capitol al documentului se făcea trimitere la politica de sănătate a firmei. I s-a pus în vedere cu această ocazie faptul că nu se acceptă sub nici o formă absenţa de la controalele trimestriale, care includ în mod obligatoriu un set de analize, un EKG, un RMN, o electroencefalogramă, plus o ecografie abdominală completă. Iar pe cardul ce va permite accesul gratuit la toate aceste investigaţii vor figura în egală măsură şi soţul/soţia, copiii şi nepoţii.  
 
Ajuns la ultimele file din regulament a fost puţin dezamăgit să vadă că se poate lăsa şi cu mustrări scrise, pentru situaţia în care alegi să rămâi peste program.  
 
La finalul întâlnirii noastre l-am privit cu multă compasiune şi i-am spus:  
 
- Vezi! Ăsta a fost talentul tău dintotdeauna! Să te bagi mereu în cele mai încâlcite poveşti...  
 
Sursă foto: Internet  
 
Referinţă Bibliografică:
REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARĂ / Mihai Manolescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2600, Anul VIII, 12 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mihai Manolescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Manolescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!