CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  

O după-amiază liniştită din 2050
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am ieşit ieri după-amiază să-mi plimb căţelul şi în timp ce-mi trăgeam sufletul pe o bancă aflată lângă un loc de joacă, am surprins fără să vreau discuţia unor mame ce îşi scoseseră copiii afară.  
 
Una dintre ele, o doamnă între două vârste, părea să aibă ceva mai mult decât o undă de regret în glas:  
 
- Mi-ar fi plăcut şi mie să pot beneficia de un copil cu o grămadă de facilităţi incluse. Pe vremea când mi l-au dat pe-al meu, toţi părinţii eram fericiţi că odorul nostru este dotat cu funcţia „Oliţă”, care se activează automat la împlinirea vârstei de şase luni şi că are inclus tot setul de vaccinuri necesare până la şcoală. Cine şi-ar fi închipuit că în doar câţiva ani vor fi incluse în pachetul de bază funcţiile „Papă tot”, „Mute” şi „Nani pui”?  
 
O doamnă brunetă, ceva mai tânără, recunoaşte deschis meritele ultimelor progrese făcute în această direcţie:  
 
- Eu una, ca să fiu sinceră, am fost superâncântată de opţiunea „Nu ciocolată”, pe care mi-au activat-o la cerere, atunci când nu mai ştiam ce să mă fac cu ăsta mic. Rădea ca un aspirator toată ciocolata care-i pica în mână, iar dacă încercam să-l opresc făcea adevărate crize. Am întrebat Departamentul de Livrări dacă pot să mă ajute cumva, după ce am citit pe un forum despre o mămică scăpată de griji în perioadele ploioase. Ajunsă la disperare, le-a solicitat sprijinul, iar aceştia i-au rezolvat problema prin implementarea opţiunii „Ocoleşte băltoaca”.  
 
O a treia mamă, care părea puţin detaşată de toată această discuţie, fiind cu ochii aţintiţi mai mult în smartphone, intervine parcă având dintr-odată o mare revelaţie:  
 
- Acum înţeleg şi eu că nu sunt toţi chiar la fel. Mi s-a părut mie că ţâncul vecinilor de vis-s-vis este exact opusul limbutului de fii-miu, care nu mai conteneşte cu întrebările de când s-a trezit şi până sera la culcare. O exista vreo opţine de anulare a „de ce”-urilor, pe care să i-o fi activat-o vecina?  
 
Doamna brunetă nu părea să deţină acest răspuns, însă a ţinut să completeze că a mai auzit şi de alte opţiuni solicitate relativ frecvent de către părinţi, cum ar fi „Spune-mi sincer”, Nu mâzgăli pereţii”, Adună-ţi jucăriile”, „Nu sări în pat”, „Împarte”, sau „Nu pupa pisica”.  
 
O a patra doamnă, ce îşi purta ochelarii de soare adânc înfipţi în părul blond, se decide într-un final să ia şi ea parte la această discuţie. Ridicând puţin privirea şi compunându-şi o mină preocupată, a ţinut să puncteze concluzia sa, pe un ton cât se poate de afectat:  
 
- Doamnelor, eu cred că nu trebuie să ne apucăm de-acum să le instalăm copiilor noştri toate opţiunile posibile, cel puţin din simplul motiv că nu vom şti cum vor interfera între ele. Dacă activăm spre exemplu opţiunea „Împarte”, cum va reacţiona bietul copil căruia i se serveşte gustarea chiar la locul de joacă, având săracul de el şi funcţia „Papă tot” preinstalată la livrare? Cel mai probabil cu o mână va întinde jumătate din sandwichul său primului copil pe care îl va avea în apropiere, pentru ca înainte ca acesta să fi apucat să facă primii paşi spre el, să ducă deja la gură promisiunea proaspăt făcută partenerului de joacă. Şi apoi cum vine asta, să nu-ţi mai pună copilul întrebări, pentru simplul motiv că tu ai cam obosit şi i-ai tăiat „de ce-urile” de la rădăcină? Păi cum să mai înveţe câte ceva, dacă tu nu eşti dispus să ai răbdare cu el şi să-i acorzi atenţia cuvenită? Eu zic să folosim cu chibzuinţă toate aceste cuceriri de ultimă oră şi să nu ne grăbim să le instalăm de-a valma copiilor noştri.  
 
Nu am mai apucat să prind finalul discuţiei dintre mămici, pentru că patrupedul meu a început să emită acel semnal sonor intermitent, care indică faptul că i s-au descărcat acumulatorii.  
 
L-am luat aşadar la subţioară şi am urcat cu el în apartament, gândindu-mă cât de simple sunt lucrurile pentru mine. Singura mea grijă este să descarc periodic ultima versiune de antivirus canin, ca să nu mă trezezc că sare năzbâtia la vreun alt patruped sau la vreun copil, în timp ce execută programul de plimbare...  
 
Referinţă Bibliografică:
O după-amiază liniştită din 2050 / Mihai Manolescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2416, Anul VII, 12 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mihai Manolescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Manolescu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!